(VIDEO) Na sinočnji proslavi na rdeči preprogi, tako kot Klakočarjeva leta 2022, za trenutek postala Golob in Gabrova – Po dolgih letih na državni proslavi tudi par Janša – Bačovnik, ki je sedel le nekaj mest stran od Milna Kučana – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na sinočnji proslavi na rdeči preprogi, tako kot Klakočarjeva leta 2022, za trenutek postala Golob in Gabrova – Po dolgih letih na državni proslavi tudi par Janša – Bačovnik, ki je sedel le nekaj mest stran od Milna Kučana

(VIDEO) Na sinočnji proslavi na rdeči preprogi, tako kot Klakočarjeva leta 2022, za trenutek postala Golob in Gabrova – Po dolgih letih na državni proslavi tudi par Janša – Bačovnik, ki je sedel le nekaj mest stran od Milna Kučana

Pred dnem državnosti, ki ga bo Slovenija praznovala v torek, so že danes v počastitev 33 let samostojne države potekale številne slovesnosti. Na njih so se vrstili spomini na prehojeno pot do samostojnosti, pa tudi opozorila na izzive, ki čakajo državo in svet. Vsak dan moramo dokazovati, da smo skupnost, je ob tem pozvala predsednica republike. No tokratni proslavi pa za razliko od leta 2022, ko se na rdeči preprogi zavrtela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič  ni bila v ospredju, ampak sta se za trenutek ustavila Robert Golob in Tina Gaber. Seveda pa je zanimivo , da sta tako na slovesnost v državnem zboru, kot tudi na osrednjo državno proslavo prišla Janez Janša in Urška Bačovnik.

Osrednja državna proslava je nocoj na predvečer dneva državnosti potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slavnostna govorka predsednica republike Nataša Pirc Musar je spomnila, da časi pred osamosvojitvijo niso bili lahki, a smo znali videti svetlo prihodnost.

Zdaj so na obzorju temni oblaki, nanje moramo biti pripravljeni, a prebrodimo jih lahko le skupaj. Zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost, je pozvala. Skupnost je po njenih besedah prava in trajna le, če vanjo iskreno verjamemo in se na vsak njen del, tako javni kot zasebni, lahko vsak trenutek zanesemo.

Moč skupnosti pa je tudi v njenem odnosu do zgodovine, je izpostavila Pirc Musar. Slovenska preteklost piše veliko lepih poglavij, a se zdi, da je Slovenija še vedno v krču, v primežu dogajanj prejšnjega stoletja, je opozorila.

Ob zavedanju, kako zelo smo se borili za samostojno državo, je tako po njenih besedah nujno tudi zavedanje, da v zgodovini boja za samostojnost ni bilo vse samo lepo. Na izjemen boj je namreč padla “globoka senca tragičnih povojnih izvensodnih pobojev”. Zato je Pirc Musar prepričana, da je ob 80. obletnici konca druge svetovne vojne čas za dostojen pokop vseh Slovenk in Slovencev ter drugih, ki doslej niso imeli pravice do groba.

Hkrati je izpostavila, da je v državi še vedno premalo zavedanja, kako je naša dežela postala država, ki aktivno soustvarja mednarodno skupnost. “Naša moč ni v orožju. Naša moč ni v finančnem vplivu. Črpamo jo iz naših vrednot. To je moč besede, ki nam daje samozavest, da takrat, ko je treba, nismo tiho,” ugotavlja Pirc Musar. Obenem je pozvala, naj da Slovenija postane vključujoča skupnost ter odločno samozavestno uveljavlja in zagovarja svoje interese. “Taka Slovenija bo spoštovana doma in v tujini. Taka Slovenija ne bo nikoli na napačni strani zgodovine,” je sklenila Pirc Musar.

Slavnostnemu nagovoru predsednice je sledil umetniški del državne slovesnosti, ki sta ga letos s sodelavci pod naslovom Devetdeseta pripravila režiser Igor Zupe in scenograf Marco Juratovec. V umetniškem delu je ob spremljavi simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla nastopilo deset predstavnikov prve generacije pevk in pevcev, rojenih v samostojni državi. Nastopajoči so bili oblečeni v kreacije oblikovalcev, prav tako rojenih v devetdesetih.

Pirc Musar je sicer danes v predsedniški palači sprejela tudi svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991. Žrtvam, ranjenim in njihovim svojcem je izrazila globoko hvaležnost in spoštovanje ter se jim v imenu države zahvalila za njihovo požrtvovalnost. To so storili brez pomisleka zato, da danes nad nami ni železne roke ali tujega jarma, zato da lahko živimo lepše in bolje. Zato, da so naši otroci brezskrbni, da se šolajo v slovenskem jeziku, zato da smo enakopraven del naše mednarodne družine, je poudarila na sprejemu v predsedniški palači.

Še pred osrednjo državno proslavo pa sta se v čast dnevu državnosti na slavnostnih sejah sestala državni zbor in državni svet.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob začetku seje spomnila, da pot do države, ki je danes spoštovana članica evropskih povezav in Združenih narodov, ni bila lahka. A vse izzive smo v Sloveniji po njenem prepričanju lahko premagali predvsem zato, ker so državljani pri najpomembnejših odločitvah dokazali, da se znajo odločati zrelo in odgovorno.

Slavnostna govorka, podpredsednica DZ Meira Hot pa je v nagovoru izpostavila, da smo si Slovenci svojo prihodnost utirali sami. Pot do slovenske države je bila trnova in negotova, a jasna, je spomnila. Obenem je dodala, da se Slovenija na dan državnosti tudi poklanja samozavesti slovenskega naroda, pogumu opreti se na lastno znanje, lastne odločitve ter postati gospodar lastne usode.

Kot je izpostavila, so bili Slovenci v preteklosti postavljeni pred težke preizkušnje nenehnega boja za obstanek.Temelj uspeha je bila enotnost, ki bo za vedno ostala najmočnejše orožje, ob strahu pred prihodnostjo pa je znova čas za pogum prelomnih časov slovenske državnosti. Tega je ob prazniku Slovenije, z namenom, da bi s skupnimi napori zaživeli boljši jutri, podpredsednica DZ zaželela tudi državljanom.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je medtem na slavnostni seji DS poudaril, da moramo biti Slovenci veseli in hvaležni, da smo med srečnimi narodi, ki lahko živijo v svoji državi in v miru. Nekateri številčnejši narodi namreč tega privilegija nimajo, prav tako ni vsem omogočena temeljna pravica do samoodločbe. Spomnil je, da je bilo nastajanje nove države proces in da je bilo narejenih veliko korakov ter potrebnega veliko prizadevanja, da smo prišli do trenutka, ko so sanje mnogih generacij Slovencev postale resničnost.

Ocenil je še, da se Slovenija lahko razvija v smeri uspešne, trajnostno naravnane, inovativne, napredne, povezane, vključujoče, spoštovane in kreativne države, če bomo le voljni izkoristiti vse naše potenciale.

Minister za obrambo Marjan Šarec se je medtem pred dnevom državnosti mudil pri slovenskih vojakih na Kosovu, ki delujejo v okviru misije Kfor. Šarec je ob tej priložnosti pripadnikom Slovenske vojske podelil čine in priznanja za opravljeno delo.

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je ob dnevu državnosti predstavil glasbeno čestitko Slovencev iz zamejstva, v kateri je sodelovalo 24 organizacij in posameznikov s celega sveta. Slovenci po svetu namreč ob dnevu državnosti pripravljajo dogodke, na katerih slavijo dan državnosti svoje domovine Slovenije, so ob tem pojasnili na uradu.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije – Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)