Pirc Musarjeva v Ukrajino še brez varnostnega sporazuma – TOPNEWS.si

Pirc Musarjeva v Ukrajino še brez varnostnega sporazuma

Pirc Musarjeva v Ukrajino še brez varnostnega sporazuma

 

Varnostni sporazum z Ukrajino je še v fazi usklajevanja, saj so imeli v Kijevu zadržke glede osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so  potrdili v kabinetu predsednika vlade. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala omenjeni sporazum, vendar je zaradi časovnih ovir to malo verjetno.

Pirc Musar je v soboto ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem dejala, da bo v četrtek obiskala Kijev, kjer bo podpisala dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Vendar naj bi se zadeve postopkovno zapletale.

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino, kot ga je do sedaj po informacijah KPV sklenilo že 18 drugih držav. Prva je o tem na seji odbora DZ za zunanje zadeve (OZP) spregovorila zunanja ministrica Tanja Fajon, o tem pa sta v maju po telefonu govorila tudi premier Robert Golob in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Takrat sta se strinjala, da se sporazum podpiše ob prvi priložnosti.

To bi lahko bil obisk predsednice republike v četrtek v Kijevu. Vendar mora sporazum pred tem še potrditi vlada na seji, prav tako ga mora v skladu z zakonom o zunanjih zadevah potrditi OZP.

Varnostni sporazum, ki so ga pripravili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter ministrstvu za obrambo, pa je trenutno še v usklajevanju. Kijev namreč ni bil zadovoljen z osnutkom, v katerem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini. Številne druge države so se v svojih dvostranskih sporazumih z Ukrajino zavezale konkretni finančni pomoči, med drugim Francija k zagotovitvi treh milijard evrov pomoči.

Nejasno torej ostaja, ali bo sporazum še pravočasno usklajen pred obiskom Pirc Musar v Kijevu. Obenem pa bi morala vlada sprejeti tudi sklep, s katerim določi, kdo podpiše sporazum, to je lahko minister, državni sekretar ali predsednica republike, so še pojasnili v KPV.

COMMENTS

Wordpress (0)