Nataše Pirc Musar in Aleš Musar ustanovila fondacijo – Zamisel za ustanovitev fundacije se je Musarjevi porodila med volilno kampanjo za predsednico – TOPNEWS.si

Nataše Pirc Musar in Aleš Musar ustanovila fondacijo – Zamisel za ustanovitev fundacije se je Musarjevi porodila med volilno kampanjo za predsednico

Nataše Pirc Musar in Aleš Musar ustanovila fondacijo – Zamisel za ustanovitev fundacije  se je Musarjevi porodila med volilno kampanjo  za predsednico

Predstavniki fundacije Alma so na novinarski konferenci v Ruski dači predstavili fundacijo Alma predsednice republike Nataše Pirc Musar. Napovedali so, da bodo v okviru projektov naslavljali predvsem karierni razvoj mladih in medgeneracijsko sodelovanje, pri čemer se bodo povezovali z drugimi organizacijami za spremembe v družbi.

Soustanovitelj fundacije Aleš Musar je dejal, da se je zamisel za ustanovitev fundacije porodila med volilno kampanjo takrat še kandidatke za predsednico republike Nataše Pirc Musar, zdaj predsednice. Srečevali so se namreč z izzivi, kot je skrb za starejše in mlade, za reševanje katerih predsednica republike nima veliko pristojnosti, lahko pa jih naslovi prostovoljstvo. Namen fundacije, ki so jo ustanovili septembra lani, je po njegovih besedah “zasnovati dobro”.

Izpostavili so program Od Alje do Žana, Čuječa srca, budni umi, v okviru katerega se bodo povezali s šolami, na katerih bodo izvajali različne aktivnosti za psihosocialno pomoč mladim. Fundacija pri tem sodeluje s prostovoljnima organizacijama Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje in Slovensko filantropijo. Kot je v videu, ki so ga predvajali na konferenci, dejala predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin, so v ZPM neizmerno hvaležni za podporo vrha države pri naslavljanju duševnih stisk mladih. “Duševnih stisk med otroki in mladimi je vse več, duševno zdravje pa je temelj družbenega razvoja in družbene blaginje,” je poudarila Ogulin.

V fundaciji so zagnali tudi medgeneracijski projekt Vsaka zgodba šteje, saj menijo, da so izkušnje in znanje preteklih generacij neprecenljiv vir za oblikovanje boljše prihodnosti. Napovedali so, da se bodo mladi iz lokalnih skupnostih povezali s starejšimi, ki jim bodo predstavljali zgodbe iz svoje mladosti. Mladi jih bodo zapisali in objavili, denimo v šolskih časopisih. V fundaciji želijo s tem projektom ohraniti dediščino in krepiti veščine mladih. “Naš projekt je zasnovan tako, da bi otroci obiskovali ostarele in osamljene,” je dejal član uprave fundacije Janez Pezelj. Kot je izpostavil, je to pomembno v času, ko so otroci preveč zazrti v ekrane.

Predsednica uprave fundacije Darinka Pavlič Kamien je napovedala, da so bodo v fundaciji povezali tudi s socialno-vzgojnimi zavodi, domovi za starejše občane in domovi za upokojence, kjer primanjkuje osebja. “Soočajo se s pomanjkanjem sodelavcev, kar pomeni prazne postelje. Na drugi strani prosilci čakajo na sprejem in ustrezno oskrbo, domovi pa zaradi praznih postelj in manj prihodka slabo poslujejo,” je dejala Darinka Pavlič Kamien. Kot je pri tem pojasnil Aleš Musar, so se pred tedni srečali z direktorji domov za starejše in predstavniki sindikatov. Med rešitvami za pomanjkanje kadrov so med drugim izpostavili pomoč upokojenih prostovoljcev z izkušnjami na tem področju.

Na konferenci so k sodelovanju povabili prostovoljce, ki bi bili denimo pripravljeni snovati in voditi projekti ter organizirati dogodke. Predvsem iščejo posameznike z izkušnjami in voljo do dela s starejšimi in mladimi. “Želimo vplivati na spremembe v družbi, ki presegajo eno samo generacijo. Želimo prispevati k oblikovanju zdrave, bolj optimistične družbe, ki vidi in je sposobna izkoristiti priložnosti za napredek, razvoj in rast,” je dejala Darinka Pavlič Kamien.

COMMENTS

Wordpress (0)