(VIDEO) V volilnih štabih v napetem pričakovanju rezultatov – TOPNEWS.si

(VIDEO) V volilnih štabih v napetem pričakovanju rezultatov

(VIDEO) V volilnih štabih v napetem pričakovanju rezultatov

V volilnih štabih organizatorjev kampanj pred današnjimi evropskimi volitvami in referendumi postaja vedno bolj živahno. Po zaprtju volišč so se v njih že začeli zbirati vidnejši predstavniki strank in njihovi podporniki. Vsi upajo na dober rezultat, pri konkretnih napovedih pa so zadržani.

V štabu Gibanja Svoboda kot največje parlamentarne stranke je za zdaj mirno in sproščeno, člani stranke se počasi zbirajo. Podpredsednica stranke Sara Žibrat je takoj po zaprtju volišč izrazila zadovoljstvo s potekom kampanje. Kot je povedala, so bili v stranki prisotni na terenu po celotni Sloveniji, delovali pa so kot ekipa.

Glavni cilj kampanja Gibanja Svoboda je bil, tako Žibrat, približati evropske teme ljudem. Kot osrednje je izpostavila varnost, okoljske teme in izzive skupno kmetijske politike. V stranki so tako zadovoljni, da so uspeli ljudem približati EU in sodeč po trenutno razpoložljivih podatkih precej zvišati volilno udeležbo.

O pričakovanjih glede razpleta volitev za veliko zmagovalko zadnjih državnozborskih volitev pa je podpredsednica stranke dejala, da je edino, kar šteje, mnenje ljudi. Pričakovanj tako nimajo, počakali bodo na rezultate.

Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je medtem povedal, da so v stranki zadovoljni, skromni in ponižni in da je v demokraciji pot pomembnejša od cilja in rezultata. Spričo precej višje volilne udeležbe je izrazil zadovoljstvo, da so uspeli nagovoriti številne volivce in da so, kot je ocenil, dobro sodelovali s civilno družbo.

V štabu največje opozicijske stranke SDS na Trstenjakovi je trenutno mirno, je pa že vse pripravljeno za spremljanje rezultatov volitev in referendumov. Več vzdušja je pričakovati proti 21. uri, ko bodo tja prišli vidnejši člani stranke, je pa na sedežu stranke že nekaj časa njen predsednik Janez Janša.

Ta je po zaprtju volišč v izjavi za javnost dejal, da ima SDS zdaj dva evroposlanca in morebitno večje število bo zanje uspeh, manjše pa neuspeh. Kot je poudaril Janša, je levica z referendumi dodatno mobilizirala volivce. “Tisti, ki podpirajo legalizacijo marihuane, evtanazijo ali siromašenje podeželja z ukinitvijo volilnih okrajev, niso naši volivci. Tako da je rezultat še zelo negotov,” je dejal in dodal, da bi bilo zelo dobro, če bi se volilna udeležba zvišala na podlagi argumentirane razprave o tem, kakšno Evropo pričakujemo v prihodnje, ne pa na podlagi razprave o tem, ali legalizirati marihuano.

Sicer pa so si v SDS privoščili tudi nekaj provokacije. Na ulici so k dvoriščnim vratom postavili pručko za naslednjo kandidatko Svobode. S tem so spomnili na aktualno evroposlanko Ireno Jovevo, ki je na pručki stala tedaj še v funkciji novinarke.

Vzdušje v štabu stranke SD je še mirno. Od kandidatov sta v štabu med drugim Aleksandra Vasiljević in kandidat Primož Brvar, prišla je že ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Od vidnejših članov je opaziti nekdanjega poslanca Marka Koprivca in vodjo volilnega štaba SD Jerneja Štromajerja. V štabu v kratkem pričakujejo predsednika stranke Matjaža Hana.

Štromajer je  ocenil, da je stranka vodila vsebinsko najbolj bogato kampanjo, ki je bila finančno skromna. Verjamejo, da bodo tudi v prihodnjem sklicu Evropskega parlamenta branili barve socialne demokracije. “Volitve so praznik demokracije. Volivke, volivci imajo vedno prav. Nam je predvsem pomembno, da bomo še vedno zastopani v evropskem parlamentu,” je dejal Štromajer.

V štabu na Celovški cesti v Ljubljani se že zbirajo tudi najvidnejši člani stranke Vesna ter kandidati za evropske poslance. Nosilec liste Vesna Vladimir Prebilič je še vedno optimističen, da bodo dobili evropski mandat, kot so jim napovedovale ankete. “Mislim, da je ta mandat dosegljiv,” je dejal.

S kampanjo so v Vesni po Prebiličevih besedah zelo zadovoljni. “Obiskali smo velik del Slovenije, srečali mnogo ljudi, stisnili še več rok in odzivi so pozitivni,” je dejal. Dodal je, da je bila kampanja sicer obremenjena tudi z notranjepolitičnimi temami in je včasih zmanjkalo časa za evropske, pa vendar je bil namen Vesne iskren in prepričan je, da se bo to pokazalo tudi na rezultatu. Da so volitvam poslancev v evropski parlament pridružili referendume, se mi ne zdi smiselno.

Tudi predsednik SLS Marko Balažic je v volilnem štabu stranke izrazil optimizem, da bo stranki uspelo v tretje ubraniti poslanski sedež v Evropskem parlamentu. “Mislim, da smo zelo blizu in da je bila odločitev, da gremo samostojno, definitivno prava,” je dejal. Stranka SLS se je sicer na prejšnje evropske volitve podala na skupni listi z SDS.

Odločitve za samostojno pot ne razume kot drobljenje na desnici, temveč kot priložnost, da stranka z novimi obrazi na desno vrne novo energijo. “Da je to tista prava pot, ki bo prinesla tudi spremembo v Slovenijo in zato smo se zato odločili,” je dodal.

Zeleni Slovenije so za evropske volitve pripravili program, za katerega upajo reči, da je najboljši izmed vseh programov na tokratnih volitvah. “Žal vsebina v tokratni kampanji ni prišla do izraza, tudi zaradi medijske blokade in predvsem zaradi ponovne polarizacije. Ponudili smo novo liberalno socialno zeleno sredinsko alternativo proti praznim obljubam, lastniškemu zapiranju medijskega prostora in vplivu tujih držav na slovensko politiko. To izbiro smo z oblikovanjem naše liste ponudili volivcem tudi za prihodnost,” je za STA navedel generalni sekretar stranke Nejc Škof.

Optimističen je tudi nosilec liste Zeleni Slovenije in aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj. “V volilno kampanjo smo se podali skoraj zadnji, tako da zadnji bodo morda prvi. Počakajmo rezultate,” je dejal za Televizijo Slovenija.

Vodja kampanje Levica Mitja Svete pa je za televizijo ocenil, da je bila kampanja zelo pozitivna in izrazil zadovoljstvo nad visoko volilno udeležbo. Kandidati Levice so se izkazali kot “zelo dobri”, v kampanjo pa so uspeli vnesti njihove vsebine, meni. “Levica je politična opcija, na katero je treba računati,” je prepričan.

COMMENTS

Wordpress (0)