Švicarji na referendumu podprli zakon o obnovljivih virih energije – TOPNEWS.si

Švicarji na referendumu podprli zakon o obnovljivih virih energije

Švicarji na referendumu podprli zakon o obnovljivih virih energije

Švicarji so danes na referendumu podprli zakon, namenjen pospešitvi razvoja obnovljive energije v državi. Zakon je podprlo 69 odstotkov volivcev, kažejo projekcije. Preostale referendumske predloge, pri katerih so odločali o omejitvah stroškov in prispevkov zdravstvenega zavarovanja ter izključitvi obveznosti cepljenja, naj bi zavrnili.

Glede na prve projekcije inštituta za javnomnenjske raziskave gfs.bern je 69 odstotkov volivcev podprlo zakon o “varni oskrbi z električno energijo, ki temelji na obnovljivih virih energije”. S tem so se volivci izrekli za gradnjo ali razširitev 16 hidroelektrarn, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada želi z zakonom povečati tudi trenutno majhen prispevek vetrne in sončne energije k energetski mešanici Švice, saj si prizadeva doseči cilj ogljične nevtralnosti do leta 2050. Poleg vlade zakon podpirajo okoljske organizacije, medtem ko nekatere skupine svarijo pred prehitrim izvajanjem velikih energetskih projektov in nepotrebnim uničevanjem narave.

Največja švicarska stranka, desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP), zakonu nasprotuje, predvsem zato, da bi stopila v bran jedrski energiji, ki je lani zagotovila 32 odstotkov celotne proizvodnje energije. SVP je mnenja, da obnovljivi viri energije zaradi negotovosti oskrbe ne zagotavljajo energetske varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švicarji so danes na referendumih odločali tudi o treh drugih pobudah, ki so jih glede na projekcije gsf.bern zavrnili. Ena se nanaša na omejitev stroškov zdravstvenega zavarovanja, druga pa je namenjena omejitvi zdravstvenih prispevkov na deset odstotkov dohodka.

Tretja pobuda, ki jo je v kontekstu pandemije covida-19 podalo Švicarsko gibanje za svobodo, pa se je zavzemala za izključitev kakršne koli obveznosti cepljenja in zagovarjala pridobitev soglasja pacienta za invazivne posege.

COMMENTS

Wordpress (0)