Med 7. in 19. uro bo po Sloveniji odprtih skoraj 3000 volišč, na katerih bodo volivci “zapečatili usodo” kandidatov za evropske poslance – TOPNEWS.si

Med 7. in 19. uro bo po Sloveniji odprtih skoraj 3000 volišč, na katerih bodo volivci “zapečatili usodo” kandidatov za evropske poslance

Med 7. in 19. uro bo po Sloveniji odprtih  skoraj 3000  volišč, na katerih bodo volivci “zapečatili usodo” kandidatov za evropske poslance

Volivci bodo za naslednji petletni mandat izbrali devet evropskih poslancev iz Slovenije. Obenem bodo odločali na posvetovalnih referendumih: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje. Do konca glasovanja velja volilni molk.

Med 7. in 19. uro bo po Sloveniji odprtih 2981 rednih volišč in 55 t. i. volišč omnia, še 31 volišč bodo po navedbah direktorja službe Državne volilne komisije Igorja Zorčiča odprli na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Dostop do nekaterih volišč ponekod v Sloveniji bi bil lahko začasno oviran zaradi začasnih zapor cest, ki so napovedane zaradi kolesarske prireditve maraton Franja.

Na evropskih volitvah bodo volivci izbirali med 11 kandidatnimi listami. Glasuje se tako, da se na glasovnici obkroži zaporedno številko liste, ob tem lahko volivec odda tudi preferenčni glas, tako da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata.

Na posvetovalnih referendumih pa bodo volivci prejeli po eno glasovnico za vsako referendumsko vprašanje, ki bodo tudi različne barve. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem vprašanju obkrožijo besedo za ali proti.

Že čez dan bodo znani podatki o volilni udeležbi, in sicer bodo do 11. in do 16. ure znani le za evropske volitve, po zaprtju volišč pa tudi za vsak posamezni referendum. Na predčasnem glasovanju od torka do četrtka je svoj glas oddalo 3,7 odstotka volivcev.

Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, ko se zapre zadnje volišče v EU.

COMMENTS

Wordpress (0)