(V ŽIVO) Zakaj je Janez Janša pri referendumu o Palestini šel proti javnemu mnenju in s tem pravzaprav tvegal, da volilna zmaga ne bo tako zelo briljantna? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Zakaj je Janez Janša pri referendumu o Palestini šel proti javnemu mnenju in s tem pravzaprav tvegal, da volilna zmaga ne bo tako zelo briljantna?

(V ŽIVO)  Zakaj je Janez Janša pri referendumu o Palestini šel proti javnemu mnenju in s tem pravzaprav tvegal, da volilna zmaga ne bo tako zelo briljantna?

“Zanimivo je, da tokrat bolj kot kdaj koli prej, na kampanjo  vplivajo zunanjepolitične teme, oziroma zunanjepolitična tema , ker na Ukrajino smo v bistvu že kar malo pozabili in v ospredju je Palestina in tukaj je pravzaprav levica zelo taktično zvito speljala to ker pravzaprav priznanje Palestine, ki je pravzaprav samo formalnost, ker Slovenija je Palestino Priznala, ko je odprla predstavništvo v Ramali, ker javno mnenje pa to izrazito podpira, spravlja v zadrego desnico, ki ni najbolj navdušena nad to idejo in bolj ko bodo temu nasprotovali, prihodnji teden se začne razprava oziroma bodo v parlament o tem odločal jim lahko to seveda tudi škoduje., ” je v nedeljo v oddaji politično razmišljal politični komentator Dejan Steinbuch.

To je bilo v nedeljo zvečer in z mnenjem Steinbucha se lahko strinjamo , vendar v ponedeljek je šel predsednik SDS Janez Janša veliko dlje in že zgodaj dopoldne je odjeknila vest, da bo SDS vložila posvetovalni referendum o priznanju Palestine o, katerem bo danes razpravljal ne pa tudi odločal, državni zbor. Zakaj je Janša potegnil potezo, ki je v nasprotju z večinskim javnim mnenjem in s tem morda tvegal, da volilni rezultat  ne bo tako briljanten, ko ga že mesece napovedujejo politični analitiki, je velika enigma. Zadeva je podobna dilemam, ki so jih imeli politični analitiki, pa tudi koalicijski partnerji ob tem da je Svoboda vztrajala vsaj z nekaterimi posvetovalnimi referendumi,   kot je recimo legalizacija uporabe konoplje za osebno rabo ali pa še bolj pri posvetovalnem referendumu , da naj v Sloveniji z zakonom omogočimo pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Ali ne bo to mobiliziralo desnega volilnega telesa smo se spraševali novinarji in analitiki, še posebej, ker je proti temu ostro nastopila katoliška cerkev, ki je ostro nastopil v kampanji in takšno dejanje označila za smrtni greh. Dilema ostaja nepojasnjeno, tako kot včerajšnja Janševa poteza, čeprav je Janša že velikokrat v svoji politični karieri presenetil in potegnil poteze, ki so ga na koncu stale in za katere je plačal veliko ceno.  Janša je sicer argumente za referendum nizal na odboru za zunanjo politiko, danes pa naj bi več o tem povedal na tiskovni konferenci, prav v času, ko bo zasedal državni zbor in razpravljal o  priznanju Palestine.

Janša je včeraj na družbenem omrežju X zapisal , da  bi se “v vladni koaliciji bi se radi posvetovali z ljudstvom o marihuani. Pa se dajmo še o Palestini,” vendar je dobesedna razlaga poteze, ki bi mu lahko škodila na evropskih volitvah preveč plitva zato se politični analitiki sprašujejo o glo0bjih vzrokih za tako potezo in iščejo bolj otipljive razlage za takšno odločitev. Nekateri analitiki pravijo, da ima Janša tako zvesto volilno telo, da lahko predlaga karkoli in mu bodo volivci še vedno sledili, sicer si  posvetovalnega referenduma ne bi privoščil.

Državni zbor bo namreč  danes na izredni seji razpravljal o sklepu vlade o priznanju Palestine. Najprej je bilo predvideno, da bodo poslanci o sklepu danes tudi glasovali, a je največja opozicijska stranka SDS v ponedeljek vložila predlog posvetovalnega referenduma, zato je parlamentarno odločanje o priznanju Palestine odloženo.

Predlog sklepa o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je v ponedeljek po šesturni razpravi podprl odbor DZ za zunanjo politiko. Zanj je glasovalo devet članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS. Tudi na današnji seji po napovedi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič pričakujejo daljšo razpravo o predlogu, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Za razpravo je sicer glede na časovnico predvidenih šest ur.

Premier Robert Golob je po četrtkovi seji vlade pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v prihodnjem mirovnem sporazumu. Predlagatelji izredne seje DZ in poslanci vseh treh strank vladne koalicije so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav. V opozicijskih strankah SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritični, češ da gre za predvolilno potezo pred evropskimi volitvami.

Skupina poslancev s prvopodpisano poslanko SDS Jelko Godec je ponedeljek vložila predlog posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, s čimer je za vsaj 30 dni odložila odločanje v DZ. Dogajanje povezano z razpravo in referendumu o priznanju Palestine bomo seveda spremljali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)