(VIDEO) Bo Golobova vlada “v četrtek priznala Palestino že drugič”? – Žiga Turk “se spomni, da je vlada “Palestino” enkrat že priznala…” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bo Golobova vlada “v četrtek priznala Palestino že drugič”? – Žiga Turk “se spomni, da je vlada “Palestino” enkrat že priznala…”

(VIDEO) Bo Golobova vlada “v četrtek priznala Palestino že drugič”? – Žiga Turk “se spomni, da je vlada “Palestino” enkrat že priznala…”

“Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v Državni zbor. V tem času bomo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav z namenom, da ustvarimo maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu,” je  pozno popoldne v posebnem video nagovoru sporočil predsednik vlade Robert Golob.

Da bodo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor uvrstili na četrtkovo sejo vlade, je premier sporočil v ponedeljek ob robu obiska v Alžiriji. Kot je dodal, bo Slovenija nadaljevala usklajevanja s podobno mislečimi državami z namenom, da ustvari maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev v Gazi.

Vlada je sicer postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in napovedala, da bo odločitev v parlament poslala najkasneje do 13. junija.

Premier je bil po poročanju TV Slovenija danes jasen, da je priznanje Palestine dolgotrajen in premišljen proces in da gre samo za prvo etapo pri iskanju dolgoročne rešitve. Zavrnil je tudi namigovanja, da so bili v vladi neodločeni glede priznanja, ter zatrdil, da je bilo vse usklajeno z enako mislečimi državami.

Države, ki se niso odločile za priznanje danes v prvi skupini s Španijo, Norveško in Irsko ali skupaj s Slovenijo,  naj bi to storile zaradi notranjepolitičnih razlogov, volitev ali pa preprosto niso zainteresirane in bodo zato sledile odločitvi večjih držav. Priznanju Palestine naj bi bili naklonjeni še Luksemburg, Belgija, Malta, Danska in Francija, je v ponedeljek dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Druga skupina držav naj bi se po poročanju TV Slovenija za priznanje odločila šele konec julija.

COMMENTS

Wordpress (0)