Zaradi mirovne misije na Bližnjem vzhodu Tanjo Fajon, podporniki Izraela na družbenih omrežjih napadli, kot “absolutno sovražnico ZDA, Izraela in Judov” – TOPNEWS.si

Zaradi mirovne misije na Bližnjem vzhodu Tanjo Fajon, podporniki Izraela na družbenih omrežjih napadli, kot “absolutno sovražnico ZDA, Izraela in Judov”

Zaradi mirovne misije na Bližnjem vzhodu Tanjo Fajon, podporniki Izraela na družbenih omrežjih napadli,  kot “absolutno sovražnico ZDA, Izraela in Judov”

Zunanja ministrica Tanja Fajon se bo danes v okviru svoje bližnjevzhodne turneje v Abu Dabiju sestala z zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov Abdualhom bin Zajedom al Nahjanom. Osrednji temi pogovorov bosta humanitarne razmere v Gazi in krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

https://twitter.com/MZEZ_RS/status/1789715582968815779

https://twitter.com/MZEZ_RS/status/1789704090559111280

Ministrica bo poleg potrebe po krepitvi dobave humanitarne pomoči v Gazo izrazila tudi željo po okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Združeni arabski emirati so namreč drugi najpomembnejši partner Slovenije v zalivu po obsegu blagovne menjave. Poleg srečanja z zunanjim ministrom si bo Fajon tekom dneva ogledala tudi medverski kompleks Abrahamic Family House.

https://twitter.com/BayernMako/status/1787124490633175393

https://twitter.com/BayernMako/status/1786444453906952251

Ministrica bo tako v Abu Dabiju nadaljevala svojo bližnjevzhodno turnejo, ki jo je sicer začela v soboto, ko je obiskala mejni prehod Rafa. V nedeljo se je nato sestala z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem in opravila pogovor s skupino okoljevarstvenikov, ki so ji med drugim predstavili projekt Recikliranje plastike iz Nila.

Fajon je v Egiptu pozvala k odprtju mejnega prehoda Rafa, ki ga je nedavno zasedla izraelska vojska. Izrael je posvarila pred izvedbo kopenske ofenzive na Rafo, saj bi ta le poslabšala že tako razmere v palestinski enklavi.

Skupaj s Šukrijem sta tudi izrazila zaskrbljenost nad potekom pogajanj med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. V luči tega je Fajon poudarila, da je dialog nujen za rešitev te bližnjevzhodne krize, rešitev dveh držav pa edina prava pot do zagotovitve varnosti tako za Izraelce kot Palestince.

V okviru turneje bo ministrica v torek obiskala Katar, v sredo pa še Savdsko Arabijo.

COMMENTS

Wordpress (0)