Tito se vrača na Brdo, Kardelj ostaja na Trgu republike, Golob pa ostaja na Gregorčičevi , “zaenkrat” dodaja Janša – Na družbenih omrežjih pa že “prvi osnutki” spomenika osamosvojitvi – TOPNEWS.si

Tito se vrača na Brdo, Kardelj ostaja na Trgu republike, Golob pa ostaja na Gregorčičevi , “zaenkrat” dodaja Janša – Na družbenih omrežjih pa že “prvi osnutki” spomenika osamosvojitvi

Tito se vrača na Brdo, Kardelj ostaja na Trgu republike, Golob pa ostaja na Gregorčičevi , “zaenkrat” dodaja Janša – Na družbenih omrežjih pa že “prvi osnutki” spomenika osamosvojitvi

Vlada je na četrtkovi  sprejela predlog  Milana Kučana, da bi postavili postaviti spomenik slovenskemu osamosvajanju. Čeprav se je hkrati z Kučanovo idejo o spomeniku osamosvojitvi pojavila interpretacija, da bi iz Trga republike v tem primeru odstranili sedanji spomenik, ki bi ga nadomestil nov, pa  bo Spomenik revoluciji  kot vse kaže ostal. Kučan namreč v več različnih izjavah za medije, kjer je pojasnjeval svojo idejo nikjer ni eksplicitno dejal , da bi odstranili Spomenik revolucije, kot o zadevo razumeli predvsem v VSO-ju.

Na družbenih omrežjih se je pojavilo sicer več interpretacije  in idej kako bi zadevo rešili nastalo zagato . V zadevo se je na šaljiv način vključila tudi Diareja.

 

Golobova vlada je sicer s sklepom vrnitev bronastih skulptur, ki so bile pred dvema letoma odstranjene iz parka Brdo pri Kranju. Kot so zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (SDS), naj vrnitvi sledi strokovna odločitev o primerni postavitvi na podlagi projekta ureditve parka, ki bo upoštevala strategijo upravljanja protokolarnega posestva Brdo.

Največ polemike je seveda deležna vrnitev kipa   Josipa Broza Tita, kar je vlada argumentirala  , da “je ena od skulptur v zbirki in kot tak sestavni del parkovne ureditve protokolarnega posestva”. “Kip je dejansko edini izmed prenesenih kipov s posestva, ki je v lasti Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije oziroma je vpisan v njegovo inventarno knjigo, medtem ko si je ostale kipe ob prenosu muzej tako rekoč prisvojil,” so dodali.

“Kot pomemben del zbirke kipov s posestva Brdo pri Kranju tudi spomenik maršalu Titu po našem mnenju sodi v parkovno ureditev protokolarnega posestva in ga ni smiselno arbitrarno izdvajati od ostalih kipov,” so še zapisali v odgovoru.

 

 

Nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman je v zvezi s kipi, ki so bili pred dvema letoma odstranjeni iz parka Brdo pri Kranju, na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil odprto pismo.

Nekateri predlogi v družbenih omrežjih gredo v smeri tega , da bi bronaste kipe z brda enostavno pretopili v zvonove.

https://twitter.com/Slovenec_sem7/status/1657087368715726849

COMMENTS

Wordpress (0)