Halo, halo ….Janez Janša o “nemem telefonu” – Golobu zameri tudi, da od primopredaje naprej, ko mu je zaupal svojo osebno številko, “ni bilo nobenega klica” – TOPNEWS.si

Halo, halo ….Janez Janša o “nemem telefonu” – Golobu zameri tudi, da od primopredaje naprej, ko mu je zaupal svojo osebno številko, “ni bilo nobenega klica”

Halo, halo ….Janez Janša o “nemem telefonu” – Golobu zameri tudi, da od primopredaje naprej, ko mu je zaupal svojo osebno številko,  “ni bilo nobenega klica”

Janez Janša, ki je bil sinoči gost obeh večernih informativnih oddaj Odmevov in 24.ur Zvečer je – sledeč kitajskemu horoskopu, po katerem je 2023 leto zajca – že na obletnici stranke izrekel, da bo letos v Sloveniji »leto zajca na žaru«, zajec pa naj bi bila kar ta koalicija. »Sem že videl zajca na žaru, nisem pa še videl zajca, ki bi si sam zakuril ogenj pod sabo,« je v Mariboru dejal Janša. Sinoči pa je v 24. ur  Zvečer pojasnil svojo izjavo iz Planice razloge za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način “preveč dobronamerno”, da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je v Planici dejal Janša.
“Koalicija nima le udobne večine, ima tudi veliko odgovornost zaradi te večine. Mi te vlade s to interpelacijo ne rušimo, je še prezgodaj, se bodo morali še malo mučiti, pa narediti tisto, kar so obljubili”.

 

Na izjavo Luke mesca, da je “Besedilo interpelacije je domišljijski spis z namenom vnašati razdor v slovensko družbo. Mi se ne bomo odzvali z napadi nazaj, ampak s povabilom, da vsi napnemo moči, staknemo glave in se dogovorimo, kako izpeljati reforme zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojnin,” pa je na Twitterju zapisal:

 

O uspehu interpelacije je Janša v odmevih dejal, da to ni interpelacija za zamenjavo vlado, kot so bile interpelacije posameznih ministrov predlogi za njihovo zamenjavo. “Kot vemo iz zgodovine interpelacij v slovenskem DZ-ju, vladna koalicija ministre velikokrat ubrani, potem pa jih sama zamenja. To je verjetno tudi napoved usode gospe Fajonove,” je dejal.
Med razlogi za interpelcijo pa je omenil “grožnje predstavnikov vladne stranke Levica in kaos v delu javnega zdravstva, kjer brez osebnega zdravnika ostaja celo na desettisoče prebivalcev daleč najbogatejšega mesta v Sloveniji, namreč pričajo, da vlada dr. Roberta Goloba v praksi ravna nasprotno od lastnih koalicijskih zavez.”

Ob tem so spomnili na vladno kadrovanje, denimo v policiji, ki je pripeljalo do odstopa notranje ministrice Tatjane Bobnar zaradi, kot je navedla, političnih pritiskov na kadrovanje v policiji, in dodatno na dejstvo, da potekajo preiskave poslov Gen-I, ki ga je nedavno vodil prav predsednik vlade.

Zanimivo pa je, da je Robert Golob v bran koaliciji  in vladi na tiskovno konferenco poslal zdravstvenega ministra Daniela Bečića Loredana, ki je komentiral Janševe navedbe, da gre pri interpelaciji vlade za poziv k razumu. “K razumu se pozove tako, da se parlamentarne stranke usedemo za mizo, ovrednotimo tisto, kar je pomembno za družbo – davčna, pokojninska in zdravstvena reforma,” je nadaljeval podpredsednik največje koalicijske stranke. Pravi, da vlade taki manevri sicer ne bodo ustavili ter da se bodo na odziv s strani opozicije odzvali s konkretnimi podatki, saj da delajo dobro.

Ponovno je poudaril, da koalicija za svojimi zavezami stoji enotno, čeprav se morda njihovi odgovori na določena vprašanja občasno razlikujejo. “Volivci so dali jasno vedeti, da želijo nekaj novega, današnji odziv pa je popolnoma nesprejemljiv. V imenu predsednika vlade povem, da se teh podlih igric, zlorabe demokracije, ne želimo iti,” je dejal Loredan.

Janša je v Odmevih dodatno pojasnil, da je to razprava, priložnost, da ministrom in koaliciji še kaj pojasnijo, in ne rušenje vlade. Ministru za zdravje, ki je dejal, da je početje SDS-a “popolnoma destruktivno”, je sporočil, naj ne dela panike in raje prebere ustavo. Janša namreč meni, da številni poslanci ali člani vlade pri glasovanjih, ki so bila za SDS najbolj sporna in so predmet interpelacije, ali niso razpravljali ali niso bili seznanjeni z vsemi relevatnimi informacijami. Gre za pomoč, klic k razumu, je sporočil Janša.

Dodal je, da je SDS sicer opozicijska stranka, a da je vedno na voljo za sodelovanje pri nacionalnih, za državo pomembnih projektih. To je povedal tudi Golobu ob primopredaji in mu dal svojo osebno telefonsko številko, da bi lahko sodelovali, kakor se je čez meje opozicije in pozicije sodelovalo v času Janeza Drnovška ali v času prve Janševe vlade, ko je bil v opoziciji SD-jev Borut Pahor. A od primopredaje naprej ni bilo nobenega klica, je poudaril Janša.

Rosvita Pesek je v Odmevih Janšo razjezila   z vprašanjem, kaj sploh nameravajo doseči z interpelacijo, kakšne so lahko spremembe, če npr. muzeja slovenske osamosvojitve ni več in je ta vlak potemtakem že odpeljal. Janša je odgovoril z besedami, da se bo ta vlak nekoč zagotovo vrnil na postajo. Slovenija bo imela muzej osamosvojitve, je prepričan. Ukinitev je bila po njegovih besedah projekt “skrajne radikalne levičarske stranke” Levica, katere poslanci po lastnih besedah ne izobešajo zastav na državne praznike, ampak le na tiste, ki so bili nekoč v Jugoslaviji, in pravijo, da smo z osamosvojitvijo porušili cvetočo nekdanjo državo. Janša je prepričan, da teh stališč ne delijo vsi v koaliciji, da morda ne vedo, da ima praktično vsaka samostojna država neko kulturno institucijo, posvečeno predvsem nastanku države, in da bo interpelacija en korak k treznjenju

COMMENTS

Wordpress (0)