“Od sovražnega govora do psihičnega in končno fizičnega nasilja je samo korak” – Urška Klakočar Zupančič ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Mini teatru – TOPNEWS.si

“Od sovražnega govora do psihičnega in končno fizičnega nasilja je samo korak” – Urška Klakočar Zupančič ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Mini teatru

“Od sovražnega govora do psihičnega in končno fizičnega nasilja  je samo korak” – Urška Klakočar Zupančič ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Mini teatru

Zavest, da se je holokavst zgodil, mora v nas živeti vsak dan, je danes na osrednji slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Mini teatru v Ljubljani poudarila slavnostna govornica, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Človeška in civilizacijska dolžnost je, da storimo vse, da se kaj tako okrutnega ne bo zgodilo nikoli več, je dodala na  osrednji spominski slovesnosti, ki  so jo organizirali Judovski kulturni center Ljubljana, Mini teater, Judovska skupnost Slovenija ter Liberalna judovska skupnost Slovenije.

Po njenih besedah moramo kot družba ob najmanjšem sumu nestrpnosti do pripadnikov drugih nacij, etničnih skupin, religij, drugače mislečih in čutečih, skratka drugačnih v kateri koli osebni okoliščini, strniti vrste in skupaj stopiti na okope za obrambo civilizacijskih vrednot, demokracije, človekovih pravic in človečnosti.

Ob tem je opozorila na vnovično krepitev “nestrpnosti, diskriminacije, sovražnosti in celo odkritega nasilja do drugačnih in drugače mislečih” v Evropi.

Tako kot v poslanici pred redno sejo DZ v ponedeljek je Klakočar Zupančič tudi tokrat izrazila zaskrbljenost zaradi širjenja sovražnega govora. Ta, kot je dejala, preplavlja socialna omrežja in pronica v vse pore družbenega življenja, tudi v politični diskurz.

“Od sovražnega govora do psihičnega in končno fizičnega nasilja pa je samo korak. Ko si predstavniki oblasti zlahka in brez sankcioniranja privoščijo zdrs v nedemokratični, antisemitski, ksenofobni, homofobni, šovinistični oziroma diskriminatorni govor, mora biti to znak za alarm,” je poudarila in kot nedopustne označila poskusa reinterpretacije zgodovine, zanikanja holokavsta, drugih genocidov in boja proti okupatorju.

Po oceni predsednice DZ se moramo proti sodobnim oblikam antisemitizma in sovraštva boriti skupaj, s pravno državo, z doslednim spoštovanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter s krepitvijo človečnosti do vseh in vsakogar.

“Zavzemati se moramo za vključujočo in strpno družbo, v kateri bo vsak lahko živel svobodno ter varno in bo vsak enak pred zakonom, ne glede na (…) osebne okoliščine,” je še dejala.

Osrednjo slovesnost so organizirali Judovski kulturni center Ljubljana, Mini teater, Judovska skupnost Slovenije, Liberalna judovska skupnost Slovenije ter poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na njej je nastopilo več slovenskih gledaliških igralcev, prav tako pa so tradicionalno prebrali imena slovenskih žrtev holokavsta.

Med dogodki v okviru dneva spomina na žrtve holokavsta bo 29. januarja ter 3. in 4. februarja v Mini teatru na sporedu tudi predstava Dnevnik Ane Frank v režiji Vinka Möderndorferja.

Spominska slovesnost s polaganjem venca je sicer danes potekala tudi na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi, v Mariboru pa so odprli dokumentarno razstavo Kljub vsemu – Preživeti!.

COMMENTS

Wordpress (0)