Balkanski turneji zunanje ministrice Tanje Fajon, bo sledil obisk regije predsednice republike Nataše Pirc Musar – TOPNEWS.si

Balkanski turneji zunanje ministrice Tanje Fajon, bo sledil obisk regije predsednice republike Nataše Pirc Musar

Balkanski turneji zunanje ministrice Tanje Fajon, bo sledil obisk regije predsednice republike Nataše Pirc Musar

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo danes na uradnem obisku v Črni gori, kjer se bo po napovedih zunanjega ministrstva seznanila z aktualnimi razmerami v državi. Črno goro je obiskala že 21. decembra skupaj z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Josepa Borrella.

Fajon je decembra s Schallenbergom opozorila Podgorico, da bi EU lahko zaustavila pristopni proces s Črno goro, če ne bo poskrbela za delovanje vseh institucij. Pri tem sta izpostavila predvsem pomen imenovanja manjkajočih sodnikov za vzpostavitev delujočega ustavnega sodišča.

Tokrat se bo ministrica v okviru delovnega obiska srečala s črnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, predsednico parlamenta Danijelo Đurović in premierjem Dritanom Abazovićem ter se seznanila z napredkom v državi.

Črna gora, ki je med državami Zahodnega Balkana na poti v EU najbolj napredovala, zadnji dve leti doživlja zastoj v tem procesu. Gre za obdobje, ko po zmagi na volitvah vlado vodi prosrbska opozicija, sprva s tehnično vlado, od lanskega aprila pa z manjšinsko vlado Dritana Abazovića.

Po sklenitvi sporazuma s Srbsko pravoslavno cerkvijo so poslanci avgusta lani izglasovali nezaupnico vladi, ki ima od takrat tehnični mandat, država pa je zato v vse globlji politični in institucionalni krizi. Ta se je v minulih mesecih odražala tudi v množičnih protestih v prestolnici, kjer so protestniki med drugim pozivali k predčasnim parlamentarnim volitvam.

Ministrica Fajon bo po Črni gori ter Bosni in Hercegovini, kjer se je mudila v petek, v ponedeljek obiskala še Kosovo. Regijo kmalu namerava obiskati tudi nova predsednica republike Nataša Pirc Musar.
——-

COMMENTS

Wordpress (0)