“Mi ne bomo nikoli več od navadne vukojebine,” ali zakaj ostaja vladni falcon nočna mora vseh slovenskih vlad – Na desni naredili simulacijo, “kako bi poročali MSM mediji”, če bi na Dunaj potoval Janez Janša – TOPNEWS.si

“Mi ne bomo nikoli več od navadne vukojebine,” ali zakaj ostaja vladni falcon nočna mora vseh slovenskih vlad – Na desni naredili simulacijo, “kako bi poročali MSM mediji”, če bi na Dunaj potoval Janez Janša

“Mi ne bomo nikoli več od navadne vukojebine,” ali zakaj ostaja vladni falcon nočna mora vseh slovenskih vlad – Na desni naredili simulacijo, “kako bi poročali MSM mediji”, če bi na Dunaj potoval Janez Janša

Zgodba o vladnem letalu se je začela poleti 2001 s prvimi medijskimi razkritji, da vlada pod vodstvom Janeza Drnovška išče novo letalo oziroma da se je že odločila za prestižni poslovni reaktivni trimotornik falcon (sokol) 900 EX. Jeseni tistega leta so se informacije izkazale za resnične, saj je vlada na eni od  sej sprejela sklep o nabavi prav tega letala.Hude polemika o nakupu vladnega letala Falcon 900 EX se je  tako začela še preden se je pristal na takrat še Brniškem letališču. Vlada je falcona kupila leta 2001,  pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta leta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega pa je falcon pristal na brniškem letališču. Zgodba z uporabo  vladnega letala pa je očitno ena bolj vročih in nepremišljenih zgodb vsakokratne vladne koalicije.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je na prvi dan novega leta udeležila tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, in sicer na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke. Kmalu po koncertu pa so se pojavili očitki, da se je na tradicionalni koncert odpeljala z vladnim falconom.  Na desni , kjer so postali naravovarstveniki, ki jih skrbi predvsem ogljični odtis potovanja na Dunaj, nezadovoljni pa so tudi s poročanjem MSM medijev zato so naredili simulacijo, kako bi izgledalo poročanje, če bi na Dunja pred letom dni potoval  takratni predsednik vlade Janez Janša.

Po očitkih, da naj bi na novoletni koncert Dunajskih filharmonikov odletela s falconom, se je s kratko izjavo za medije  včerja odzvala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Kot je dejala, je šlo za državniški obisk, zato naj bi bilo povsem v skladu s predpisi, da se na takšen obisk leti z vladnim falconom. Kaj pa ogljični odtis, so do potovanj kritični mediji. Na twitterju se je razvila huda polemika o smotrnosti potovanja z vladnim letalom falcon na Dunaj.

https://twitter.com/MikeStefancic9/status/1610747771308412928

https://twitter.com/TiaraKronca/status/1610707226569621505

Zgodba je postala tako vroča, da so na plan potegnili Janševop predčasno vrnitev iz dopusta v v Grčiji z letalom ciprskega podjetja za karnaj bi odštel 9500 evrov.
Lastnik letala socata TBM 850, s katerim se je predsednik vlade Janez Janša 4. maja 2012 skupaj z družino predčasno vrnil z dopusta v Grčiji, je po javno dostopnih podatkih ciprsko podjetje Gaznafta Investments Limited, katerega direktor je bil poslovnež Ivan Pušnik.

 

Še namig v katero smer lahko gredo kritiki potovanja Urške Kalkočar Zupančič , ki so postali zelo občutljivi na ogljični odtis. Revija Businessweek opozarja še na en vidik in sicer na nesreče s smrtnimi žrtvami, ki kažejo na naraščajočo nevarnost nedovoljenih čarterskih letov.

COMMENTS

Wordpress (0)