(V ŽIVO) “Nihče se ne more rešiti sam” – Poslanica Papeža Fračiška ob svetovnem dnevu miru – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Nihče se ne more rešiti sam” – Poslanica Papeža Fračiška ob svetovnem dnevu miru

(V ŽIVO) “Nihče se ne more rešiti sam” – Poslanica Papeža Fračiška ob svetovnem dnevu miru

Papež Frančišek je poslanico ob svetovnem dnevu miru, ki ga Katoliška cerkev obeležuje 1. januarja, tokrat naslovil Nihče se ne more rešiti sam. V njej se papež ozira v turbulentno leto, ki ga puščamo za seboj, in nas poziva, da iz izkušnjah pandemije covida-19 izhajamo skupaj, da bomo zasnovali pot miru.

“Papež se je v tradicionalni poslanici pred 56. obeležitvijo svetovnega dne miru dotaknil pandemije covida-19, ki nas zadnja tri leta zaznamuje, za katero pravi, da nas je na nek način pogreznila v sredo noči, ko je destabilizirala naše življenje,” je osrednjo temo poslanice danes orisal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež še posebej opozori, da ni šlo samo za nekatere zdravstvene ali pa gospodarske posledice, ampak, da so tukaj tudi dolgotrajni učinki, slabo počutje v posamezniku, družinah pa tudi širše v družbi, ki se je zgostilo v ljudeh in v skupnosti in ima posledice, ki jih srečujemo vsak dan.

“Premalo se zavedamo, da je pandemija ogrozila ogromne množice ljudi, ki dobesedno živijo iz rok v usta. Ne vidimo ljudi, ki bi zjutraj čakali, da jih nekdo najame in če jih nekdo najame, bodo tisti dan imeli za preživetje,” je dejal Zore in spomnil na milijone takšnih delavcev, ki so ostali brez vsake podpore in pomoči.

Papež nato preide na vprašanje, kaj smo se iz tega po treh letih naučili. “Največji nauk, ki nam ga zapušča v dediščino covid-19 je zavedanje, da potrebujemo drug drugega, skupnost in spoznanje, da je največji zaklad človeštva človeško bratstvo, ki pa je krhko, temelji pa na našem skupnem božjem otroštvu,” je dejal Zore.

V poslanici papež v nadaljevanju izpostavi, da smo iz te pandemije prišli tudi do pozitivnih odkritij, kot sta vrnitev k ponižnosti in prenovljen čut za solidarnost, ki nas spodbuja, da izstopimo iz svoje sebičnosti. Iz te izkušnje je prišla močnejša zavest, ki vse, ljudstva in narode, vabi, naj v središče postavijo besedo “skupaj”. Kot je poudaril, skupaj namreč, v bratstvu in solidarnosti, gradimo mir, zagotavljamo pravičnost, premagujemo najbolj boleče dogodke.

Papež se na koncu dotakne tudi vojne v Ukrajini, omeni tudi vse druge vojne, ki še vedno divjajo na različnih koncih sveta. Papež še vedno ponavlja, da je v teku tretja svetovna po koščkih in bilo bi dobro, da bi toliko časa ponavljal, da bi prišlo do vsakega izmed nas, zlasti do vsakega, ki odloča o vojni in miru, namreč, da je vojna poraz človeštva, je pojasnil Zore.

Papež pravi, da je virus vojne trdovratnejši in prihaja iz notranjosti, iz človekove odločitve oziroma iz srca, ki so ga pokvarili grehi. Kot pravi, ne smemo podcenjevati temeljnih dejstev, da so vse te krize, ki jih doživljamo, med seboj tesno povezane. “Zato moramo na novo ovrednotiti zagotavljanje javnega zdravja za vse in veliko moramo delati za končanje spopadov in vojn,” je še dodal Zore.

COMMENTS

Wordpress (0)