(VIDEO) Ukrajina je “živa in brca” – Volodimir Zelenski v svojem nagovoru ameriškemu kongresu, ki je spregledal pravilo, da moški v dvorani nosijo suknjič in kravato – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ukrajina je “živa in brca” – Volodimir Zelenski v svojem nagovoru ameriškemu kongresu, ki je spregledal pravilo, da moški v dvorani nosijo suknjič in kravato

(VIDEO) Ukrajina je “živa in brca” – Volodimir Zelenski v svojem nagovoru ameriškemu kongresu, ki je spregledal pravilo, da moški v dvorani nosijo suknjič in kravato

“Ukrajina je živa in brca.” Predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru ameriškemu kongresu dejal, da “v nasprotju z vsemi verjetnostmi” ni padla, da bi okrepila podporo v ključnem času ruske vojne v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ameriškemu kongresu v sredo dejal, da več deset milijard dolarjev pomoči, ki jih je odobril za boj proti ruski invaziji, ni dobrodelnost, ampak naložba v globalno varnost.

 

https://twitter.com/business/status/1605729175809118208

Med svojim prvim obiskom izven svoje države od začetka vojne februarja letos  je Zelenski poslancem članom  kongresa povedal, da upa, da bodo še naprej podpirali Ukrajino na dvostrankarski osnovi – kar je pomembna točka, saj naj bi republikanci prevzeli večino.

“Vaš denar ni dobrodelnost,” je dejal Zelenskiy, oblečen v  hlače, ki so bile njegova javna uniforma vseh 300 dni spopadov. “To je naložba v globalno varnost in demokracijo.”

Prihod Zelenskega so v skoraj polni dvorani pozdravili z večkratnimi bučnimi ovacijami. Trije člani so dvignili veliko ukrajinsko zastavo, ko je vstopil.

“V veliko čast mi je, da sem v ameriškem kongresu in govorim vam in vsem Američanom. Ne glede na vse scenarije usode in mračnjaštva Ukrajina ni padla. Ukrajina je živa in brca,” je dejal Zelenskiy.

Po srečanju v Beli hiši z demokratskim predsednikom Joejem Bidnom je moral govor Zelenskega odmevati med dvostrankarskim občinstvom, vključno z republikanci v predstavniškem domu, ki so izrazili vse večji skepticizem glede nadaljnjega pošiljanja desetin milijard dolarjev v Ukrajino.

Zelenski se je pridružil dolgemu seznamu svetovnih voditeljev, ki so nagovorili skupna srečanja senata in predstavniškega doma, kar je tradicija, ki se je začela leta 1874 z obiskom havajskega kralja Kalakaue in je vključevala skoraj legendarne vojne obiske britanskega premierja Winstona Churchilla, pa tudi kraljev, kraljic. in en papež.

Člani predstavniškega doma in senatorji iz obeh strank so večkrat skočili na noge, da bi pozdravili vrstice iz govora Zelenskega v angleščini, kot je “Ukrajina drži svoje linije in se ne bo nikoli predala,” ko je Zelenski primerjal bitko svoje države proti moskovskim silam z velikimi bitkami druge svetovne vojne in celo ameriško revolucijo.

Načrtovanje govora Zelenskega se je po besedah ​​pomočnice predsednice predstavniškega doma demokratskega doma Nancy Pelosi začelo oktobra, ko se je srečala z Ruslanom Stefančukom, predsednikom ukrajinskega parlamenta, Verkhovna Rada. Pelosi se je takrat udeležila prvega parlamentarnega vrha Mednarodne krimske platforme v Zagrebu na Hrvaškem.

Natančno 300 dni po invaziji ruskih čet in med okrepljenimi raketnimi napadi, zaradi katerih so ukrajinska mesta ostala v ruševinah, je Zelenski prišel, vedoč, da senat in predstavniški dom nadzorujeta ameriške denarnice.

Njegov čas je bil popoln, saj je kongres tik pred tem, da odobri dodatnih 44,9 milijarde dolarjev nove nujne vojaške in gospodarske pomoči, poleg približno 50 milijard dolarjev, ki so bile letos že poslane Ukrajini.

Daniel Fried, nekdanji ameriški veleposlanik na Poljskem in sodelavec Atlantic Councila, je dejal, da je potovanje Zelenskega pokazalo, da z Bidnom delita prepričanje, da so ZDA kljub svojim napakam voditeljice svobodnega sveta.

Zelenski, je dejal Fried, “ni šel v Berlin, Bruselj, London ali Pariz” na svoje prvo potovanje v tujino od začetka vojne.

44-letni Zelenskiy, nekdanji komik in igralec, je obiskal tudi Washington na dan, ko je senat z veliko večino potrdil novega veleposlanika v Rusiji.

Optika dobrodošlice Zelenskega kot zagovornika demokracije je nosila sporočilo veliko globlje od vojaške pomoči. S tem naj bi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočili, da ZDA in njihovi zavezniki v Natu ostajajo neomajno za Ukrajino, kljub nedavnim znakom nestrpnosti med nekaterimi republikanskimi zakonodajalci zaradi naraščajočih stroškov.

Za Zelenskega,  čigar vojaške oljčno zelena uniforma  so postale svetovno priznane, je parlament spregledal pravilo, ki običajno zahteva, da moški v dvorani nosijo suknjič in kravato.

COMMENTS

Wordpress (0)