V Srbiji začel delovati ruski portal RT( Russia Today) Balkan v srbskem jeziku – TOPNEWS.si

V Srbiji začel delovati ruski portal RT( Russia Today) Balkan v srbskem jeziku

V Srbiji začel delovati ruski portal RT( Russia Today) Balkan v srbskem jeziku

 

V Srbiji je v torek začel delovati multimedijski spletni portal ruske državne televizije RT v srbskem jeziku RT Balkan. Zaradi prihoda tega ruskega medija v kandidatko za članstvo v EU, medtem ko povezava sprejema sankcije proti Rusiji zaradi Ukrajine, je bil že v ponedeljek oster poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Vladimir Bilčik.

Opozoril je, da država, ki je resna kandidatka za vstop v Evropsko unijo, ne bi smela biti center dezinformacij za Kremelj. Izpostavil je tudi, da je velika vrnitev ruske propagande v Srbijo prek ruske državne televizije RT v nasprotju z zavezo Beograda, da se bo uskladil z zunanjo politiko EU.

Evropska komisija je že v nedavnem poročilu o napredku na poti v EU Srbijo pozvala k upoštevanju sankcij, ki jih je unija uvedla proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino. Srbija se namreč ne želi pridružiti sankcijam proti svoji tradicionalni zaveznici Rusiji.

V okviru sankcij je unija že marca ustavila distribucijo ruskih državnih medijev RT in Sputnik na območju celotne EU. Sankcije zadevajo vsa sredstva za prenos in distribucijo, kot so kabelska in satelitska televizija, platforme, spletne strani in aplikacije.

V Bruslju so ocenili, da sta omenjena medija pomembni orodji pri spodbujanju ruske agresije v Ukrajini ter da predstavljata pomembno in neposredno grožnjo javnemu redu in varnosti EU.

Ob zagonu novega ruskega portala v srbskem jeziku RT Balkan je glavna urednica RT Margarita Simonjan ocenila, da jih “verjetno nikjer niso pričakovali tako kot tu”. “Želim nagovoriti drage Srbe v srbskem jeziku: Bratje, glejte RT,” je v ruščini sporočila na spletni strani portala ruske televizije RT.

Portal RT Balkan vodi Jelena Milinčić, hčerka Ljubinke Milinčić, urednice portala Sputnik Srbija, ki je začel delovati leta 2014.

“Zdaj bodo imeli vsi prebivalci regije dostop do RT v srbskem jeziku, kar bo ponudilo popolnejšo sliko sodobnega sveta. Postati del medijskega prostora Balkana je za nas velik izziv, ampak smo pripravljeni na to,” je sporočila Jelena Milinčić.

RT Balkan bo dostopen tudi prek družbenih omrežij Instagram, Twitter, Tik Tok in Youtube ter na Telegramu.

Začetek oddajanja televizije RT v Srbiji pa načrtujejo za leto 2024.

COMMENTS

Wordpress (0)