(V ŽIVO) Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek so točno opoldne podpisali sporazuma o povolilnem sodelovanju – Janša cinično: “Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek so točno opoldne podpisali sporazuma o povolilnem sodelovanju – Janša cinično: “Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli”

(V ŽIVO) Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek so točno opoldne podpisali sporazuma o povolilnem sodelovanju – Janša cinično: “Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli”

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB – Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek so danes točno opoldne prišli  na Trgu republike, kjer so pred novinarji slavnostno  podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju.

V sporazumu se podpisniki zavezujejo, da bodo po naslednjih parlamentarnih volitvah sklenili sporazum o oblikovanju vladne koalicije in skupnem oblikovanju vlade. Za mandatarja bodo izvolili predsednika oz. predsednico oz. koordinatorja stranke tiste partnerice, ki bo na volitvah dosegla največji delež glasov. Sicer pa bodo omenjene štiri stranke na naslednjih volitvah nastopile s samostojnimi listami in lastnimi programi.

“Osnovni namen podpisa sporazuma je skupno delovanje za dobrobit Slovenije in za umiritev stanja v državi, vrnitev k ustavnim temeljem in evropskim vrednotam in k doslednemu spoštovanju demokratičnih institucij in medijske svobode, ki jih ogroža razdiralna, protidemokratična in skrajno desna politika trenutne vlade.”

K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic sporazuma pridružijo druge stranke, ki se strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in so v svojem dosedanjem delu izkazale spoštovanje do načel, ki izhajajo iz dokumenta.

Predsednik vlade Janez Janša ob robu današnjega vladnega obiska v zasavski regiji ni želel komentirati sporazuma o volilnem sodelovanju, ki so ga danes podpisale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. “Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli,” je dejal.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1442795849126449154

Ob pripoznavanju medsebojnih razlik se stanke zavezujejo k skupni viziji za Slovenijo, pri čemer bodo izhajali iz naslednjih načel:

1. Učinkovitejše, bolj konsistentno in strokovno podprto spopadanje s pandemijo covid-19.
2. Nedotakljivost načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno. Nedvoumnost in brezizjemnost vladavine prava ter neodvisnost sodstva.
3. Zaveza krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje države, terjavnih medijev, nevladnih organizacij, civilne družbe in depolitizacija nacionalno varnostnega sistema.
4. Boj proti revščini, neenakosti in socialni izključenosti. Zagotovitev dostojne starosti.
5. Stabilna in redna delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Predvidljivo podjetniško okolje s finančnimi spodbudami za ustvarjalne preboje.
6. Povrnitev veljave stroke v ključne državne ustanove ter obračun s korupcijo v vrhovih oblasti.
7. Vlaganje v kakovost in dostopnost sistemov javnega zdravstva, šolstva in dolgotrajne oskrbe ter odmik od prepuščanja izvajanja privatni iniciativi in prostemu trgu.
8. Stabilno in povečano vlaganje v znanost in kulturo in zaustavitev nesmiselnih investicij v oboroževanje.
9. Sistemske rešitve za polno kompatibilnost Slovenije z Zelenim dogovorom EU in digitalno preobrazbo. Izdatna krepitev kapacitet za pripravo in realizacijo večjih razvojnih in infrastrukturnih projektov, financiranih iz evropskih sredstev.
10. Zniževanje emisij toplogrednih plinov skladno s cilji Pariškega podnebnega sporazuma in ohranjanje biodiverzitete kot ključno vodilo okoljskih, socialnih, gospodarskih in infrastrukturnih politik.

 

COMMENTS

Wordpress (0)