Borut Pahor: Podnebna kriza je dejstvo – Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja – TOPNEWS.si

Borut Pahor: Podnebna kriza je dejstvo – Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

Borut Pahor: Podnebna kriza je dejstvo – Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

Vlada mora pomagati kmetijskemu sektorju, saj je med najbolj prizadetimi, je ob slovesnem odprtju 59. mednarodnega sejma kmetijstva in prehrane – AGRA, dejal slovenski predsednik Borut Pahor.  Borut Pahor je dejal, da se je treba zavedati, da je podnebna kriza dejstvo. Dodal je, da morajo vsi sprejeti najnovejše ugotovitve, da je okolje v slabšem stanju, kot je bilo pričakovano.

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je v začetku tega meseca dejal, da bi globalno segrevanje do leta 2040 verjetno doseglo 1,5 stopinje Celzija. Slovenija se tako segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

Pahor je trdil, da bo prag presežen do leta 2030. “Naj vas spomnim, da nismo verjeli, da bomo dosegli raven pred letom 2050,” je dejal in dodal, da Slovenija doživlja dvig temperature dvakrat hitreje kot povprečje.

Ugotovitve imajo konkretne posledice in pravzaprav bodo imeli največji vpliv na zdravje ljudi in na kmetijstvo, je dodal.

Zato bi se morala razprava o kmetijstvu in podeželju osredotočiti na prilagajanje in iskanje rešitev za kmetijstvo, tako da sektor ne prispeva k podnebnim spremembam, ampak jih ublaži, meni Pahor.

Dejal je, da pričakuje, da bodo državni strokovnjaki pripravili predloge in priporočila za kmete. Finančne spodbude iz sredstev Evropske unije in državnega proračuna bi morale biti namenjene predvsem prilagajanju podnebnim spremembam, je dejal Pahor.

COMMENTS

Wordpress (0)