Iran zavrnil pogovore z ZDA o oživljanju jedrskega sporazuma: Najprej je treba odpraviti sankcije – Ni še čas za neformalno srečanje – TOPNEWS.si

Iran zavrnil pogovore z ZDA o oživljanju jedrskega sporazuma: Najprej je treba odpraviti sankcije – Ni še čas za neformalno srečanje

Iran zavrnil pogovore z ZDA o oživljanju jedrskega sporazuma: Najprej je treba odpraviti sankcije – Ni še čas za neformalno srečanje

Iran je zavrnil neformalno srečanje z ZDA in tremi evropskimi silami, da bi oživili sporazum iz leta 2015, ki je omejeval njegov jedrski razvojni program z namenom, da bi mu preprečil razvoj jedrskega orožja.

Teheran je dejal, da mora nova ameriška administracija predsednika Joeja Bidna pred pogovori najprej odpraviti enostranske gospodarske sankcije ZDA proti Iranu, poroča Glas Amerike.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je dejal, da “Iran ob upoštevanju nedavnih dejanj in izjav” ZDA, Britanije, Francije in Nemčije “meni, da ni čas za neformalno srečanje s temi državami”, ki ga predlaga zunanji minister EU Josep Borrell.

Iran je dejal, da je njegov jedrski program miroljuben.

Tiskovni predstavnik Bele hiše je izrazil razočaranje nad iranskim odzivom, vendar je dejal, da so ZDA pripravljene “ponovno sodelovati v pomembni diplomaciji, da bi dosegle vzajemno vrnitev v skladu z obveznostmi iranskega jedrskega sporazuma”.

Washington se bo o najboljših poteh posvetoval z ostalimi štirimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov – Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo in Rusijo – ter Nemčijo, je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je ZDA umaknil iz jedrskega sporazuma, Biden pa je bil v času predsedniške kampanje glede tega vprašanja proti Trumpu in od nastopa funkcije je dejal, da se želi pridružiti paktu, ki vključuje Rusijo in Kitajsko.

COMMENTS

Wordpress (0)