“Počivalšek je prepričan, da je reševal takrat življenja, v resnici so pa zadaj nekateri zelo dobro poslovali.” – Karl Erjavcu o tem, zakaj mu je žal za Zdravka Počivalška in o čem sta v ponedeljek govorila po telefonu – TOPNEWS.si

“Počivalšek je prepričan, da je reševal takrat življenja, v resnici so pa zadaj nekateri zelo dobro poslovali.” – Karl Erjavcu o tem, zakaj mu je žal za Zdravka Počivalška in o čem sta v ponedeljek govorila po telefonu

“Počivalšek je prepričan, da je reševal takrat življenja, v resnici so pa zadaj nekateri zelo dobro poslovali.” – Karl Erjavcu o tem, zakaj mu je žal za Zdravka Počivalška in o čem sta v ponedeljek govorila po telefonu

Sinoči, pred današnjo vložitvijo konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše, so v oddaji Tarča ločeno gostovali morebitni novi mandatar Karl Erjavec, na temo vladnih ukrepov pa so mnenja soočili Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Alenka Forte.

Medtem ko poslanci, ki se jih omenja kot potencialne podpornike iz vrst SMC-ja Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Raič, pred kamere nacionalne televizije niso stopili, je Janja Sluga nastopila v oddaji 24 ur zvečer in ponovila znano stališče, da bodo poslanci SMC spoštovali sklepe stranke, da ne podprejo Karla Erjavca za mandatarja.

Zmago Jelinčič pa je napovedal, da glasov v SNS ne bodo dvignili, saj Jelinčič ne zaupa niti sebi, kaj šele lastnim poslancem, da se ne bi kdo “zmotil” in “pomotoma” podprl Erjavca.

Če bo torej ostalo tako, kot so sinoči javno postavili pozicije posamezni akterji, ki bodo danes in v prihodnjih dneh do glasovanja o konstruktivni nezaupnici ostali na svojih pozicijah, je rezultat vnaprej znan.

Je pa zanimivo, kako sta zadnji ponedeljkov pogovor po telefonu interpretirala predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in Zdravko Počivalšek.

Na vprašanje voditeljice, o čem sta se pogovarjala in kdo je koga poklica po telefonu, je Karel Erjavec odgovoril: “Ne midva sva se v ponedeljek pogovarjala in sva ugotovila, da v tem trenutku nima smisla, da se osebno srečava, ker vztraja pri svojih stališčih, da je svet stranke odločil, da ostanejo v koaliciji, da ne podprejo mojega mandatarstva. Ampak tukaj gre pri stranki SMC predvsem za vprašanje, ali podpirajo to politiko aktualne vlade ali si želijo, da ustavimo to rušilno politiko. Ko se posega v neodvisne institucije …”
Voditeljica: Ali ste vi klicali ali je poklical on vas?

Karl Erjavec: “Jaz sem dobil namig, da želi ta pogovor, s strani, ki so blizu Zdravku Počivalšku. Moremo pa vedeti, da jaz Zdravka Počivalška poznam, še preden je stopil v politiko. Tudi na nek način sva prijatelja in mi je žal, da je padel v to zanko, ki je podobna tisti zanki, ki sem jo jaz doživel pri zadevi Patria. Tam sem podpisal pogodbo, vendar zadaj so se čudne stvari dogajale.

Pri ministru Počivalšku pa mislim, da je podobna zgodba. On je prepričan, da je reševal takrat življenja, v resnici so pa zadaj nekateri zelo dobro poslovali.” Počivalšek je v oddaji kasneje vztrajal, da ga je poklical Karl Erjavec.

Erjavec ni želel govoriti o tem, ali sta govorila tudi o njegovem morebitnem položaju, če bi prišlo do menjave oblasti. Erjavec je dejal, da glede na to, da je bil to oseben pogovor “tete-a-tete” – na štiri oči – ni prav, da bi karkoli komentiral.

“Ne vem, kaj bo to pomenilo za Slovenijo. Tukaj gre za vprašanje Slovenije. Bomo mi podpirali tako brutalno populistično politiko, kjer je ljudi že strah, ko se zamenjuje, ko daš neko izjavo, ki ni všeč vladi. Če pač državni zbor – poslanci – želijo, da se staka politika nadaljuje, da pride do orbanizacije Slovenije, potem naj to politiko še naprej podpirajo. Jaz sem pa držal svojo obljubo iz leta 2018. Jaz sem dvakrat bil v vladi z Janezom Janšo in sem videl, da je vsakič bolj brutalen, ko gre za uresničevanje svoje agende. On govori o drugi republiki, zdaj manjkrat to omenja. To sem takrat v 2018, v volilnem času, rekel, da jaz v vlado Janeza Janše ne bom vstopil. Sem bil pa pripravljen, da poslanci ostanejo v vladi, jaz ne bi vstopil, vendar glede na to, kaj počne zadnje čase, jaz mislim, da moramo ustaviti to norost, ki se dogaja v tem trenutku”.

Na vprašanje, kaj bo morebitni neuspeh konstruktivne nezaupnice, torej, če se ladja ne dvigne, pomenil za Karla Erjavca, je slednji dejal, da zanj nič posebnega. O tem, ali ostaja potem predsednik stranke, je Erjavec dejal, da bo o tem razmislil.

“Jaz sem v takih letih, da nisem več politično zasvojen. Jaz želim samo, da bi ta država zopet šla v pravo smer. Glejte, ali uspe ali ne uspe. Neuspeh bo za Slovenijo, neuspeh bo za naše državljane, neuspeh bo za vas, ko bo vaša televizija ugrabljena, ko boste morali po nareku poročati, kaj se dogaja v tej državi, in tako dalje. Poraz za intelektualce, za univerze, kjer bodo zamenjali vse ljudi. To bo poraz za Slovenijo in za njene državljane”.

Zanimiva pa so razmišljanja na družbenih omrežjih, kjer se nekateri podporniki koalicije KUL bojijo, da bi morebitni prevzem vlade dobro leto pred volitvami – situacija zopet šla na roko Janezu Janši. “Na volitvah 2022 bo SDS prejela sama čez 50% glasov,” razmišlja uporabnik Twitterja Saturninka. Njegovo razmišljanje na levi ni osamljeno, saj gre za politično kalkulacijo, ali je bolje, da Janšo pustijo na oblasti in s tem pridobivajo na podpori ali pa zrušijo vlado in koalicijo in s tem prevzamejo odgovornost.

Zanimivo, da poleg Karla Erjavca sinoči ni nastopil nobeden od liderjev strank koalicije KUL, ki bo sicer danes ob 13.uri vložila in predstavila vsebino konstruktivne nezaupnice.

COMMENTS

Wordpress (0)