Orbán napisal provokativen esej o Zahodu in Vzhodu, vodilni madžarski analitik: “To je avtogol” – TOPNEWS.si

Orbán napisal provokativen esej o Zahodu in Vzhodu, vodilni madžarski analitik: “To je avtogol”

Orbán napisal provokativen esej o Zahodu in Vzhodu, vodilni madžarski analitik: “To je avtogol”

Orban napovedal boj proti EU, širi teorije zarote in daje podporo Donaldu Trumpu v predsedniški predvolilni kampanji

Zaradi pandemije koronavirusa Viktor Orban letos ni imel priložnosti za nastop na velikem odru. Namesto da bi svoj politični program predstavil v Baijleju Tusnadu v Transilvaniji v Romuniji, kjer vsako leto poteka poletni univerzitetni tabor, ga je madžarski desničarsko nacionalni premier objavil v dnevniku blizu svoje vlade – v Magyar Nemzetu, piše Deutsche Welle.

V svojem eseju je jasno povedal, da zavrača liberalni Zahod: “Z vidika Srednje Evrope je Zahod izgubil privlačnost,” piše Orban. Prepričan je, da ni kompatibilnosti med življenjskim modelom liberalnega, svetu odprtega Zahoda, in krščansko-konservativnim Vzhodom. Politično zbliževanje obeh taborov, na primer avstrijskega – krščansko-konservativnega bloka in Zelenih, je označil za “sprevrženost”.

Orban meni, da bodo različni svetovni pogledi vse bolj razdelili Evropsko unijo tudi v gospodarskem in političnem smislu. Skupaj s svojimi zavezniki v regiji se želi osredotočiti na konkurenčnost Evropske unije. Večina ljudi v Bruslju posega v to smer, ker med drugim zasledujejo podnebne cilje “do absurda” in si prizadevajo za večkulturno družbo, piše Orban.

Madžarski premier meni, da je izobraževalna politika Zahoda nezdružljiva z izobraževalno politiko krščansko-konservativnih držav: “Cilj našega izobraževanja je, da lahko naši otroci postanejo domoljubi, ki lahko prenašajo naše tradicije.” Šole bi morale potrditi spolno identiteto otrok, ki jim jo je Stvaritelj dal ob rojstvu”, mlade pa je treba zaščititi pred “gender ideologijo in propagando drugih barv”, piše Orban.

Orban zaostruje ton …

Orban in njegova stranka Fidesz že leta propagirata, da so evropski konservativci izdali ideale krščanske Evrope. Vse to večkrat utemeljuje z enakimi teorijami zarote. In tudi v svojem novem eseju trdi, da evropske institucije služijo “Georgeu Sorosu in njegovim ljudem” in ne državljanom Evrope.

Ameriški milijarder si skupaj z “bruseljskimi elitami”, “mednarodnimi mediji” in “nevladnimi organizacijami, preoblečenimi v organizacije civilne družbe”, prizadeva za uničenje nacionalnih držav in krščansko-konservativnih vlad, meni madžarski premier.

Uporabil je tudi teorijo o “zamenjavi prebivalstva”, ki je priljubljena v skrajno desnih krogih. Po tej teoriji želijo “globalne elite” s pospeševanjem migracij doseči “odprte, narodnostno mešane družbe”.

Orban je v zadnjih tednih poostril retoriko tudi do svojih nasprotnikov. Morda je bi to lahko povezali z dejstvom, da se je število okužb s koronavirusom v zadnjem času močno povečalo tudi na Madžarskem. “Orban se strašno boji, da bo zaradi pandemije in gospodarske krize izgubil svojo priljubljenost,” v intervjuju za DW pojasnjuje Petro Kreko, politični analitik iz budimpeštanskega možganskega trusta “Politični kapital”. Kot rezultat je v zadnjih mesecih omejeval svobodo tiska, si zagotovil posebna pooblastila in zmanjšal financiranje opozicije, je dodal Kreko.

Omeniti je treba tudi, da so različne poslanske skupine v Evropskem parlamentu napovedale, da bodo podprle nov proračun EU (vključno z milijardami načrtovane pomoči) le, če bo izplačilo pomoči povezano z izpolnjevanjem meril pravne države. Orban je v svojem eseju to označil za “izsiljevanje” in napovedal, da v tem primeru ne bo glasoval za nov proračun Unije. Politolog Kreko meni, da Orbanovega veta ne gre pričakovati. Orban je namreč po njegovem mnenju odvisen od hitre pomoči EU. Poleg tega je bil madžarski premier v nasprotju s svojimi grožnjami doslej večinoma kooperativen.

Vendarle pa so odnosi Madžarske z Unijo dolgoročno prizadeti. Orbanovo članstvo v Evropski ljudski stranki (EPP) je bilo leta 2019 suspendirano. Morebitna izključitev je bila večkrat na dnevnem redu, v začetku septembra pa je bila odločitev o tej temi zaradi pandemije znova preložena.

Podpora Trumpu

Zaradi vsega tega Orban išče zaveznike na drugi strani Atlantika. Kot prvi vodja vlade države članice Evropske unije je v svojem eseju napovedal podporo ponovni izvolitvi Trumpa za predsednika ZDA na novembrskih volitvah. Madžarska zavrača “moralni imperializem” ameriških demokratov, piše Orban.

Zdi se, da so odnosi med Washingtonom in Budimpešto kljub Orbanovemu zbliževanju z Rusijo in Kitajsko boljši kot kdajkoli prej. Tako je Trumpova administracija v Belo hišo povabila Petra Szijjarta, kot edinega zunanjega ministra EU, da podpiše sporazum med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati, oziroma Bahrajnom. Po slovesnosti prejšnji torek je Szijjarto Trumpa celo predlagal za Nobelovo nagrado za mir.

Orban in Trump si nista le retorično in politično podobna, temveč se potrebujeta, meni Peter Kreko. “Znotraj EU ni veliko tistih, ki odkrito podpirajo Trumpa, Orban pa to počne,” poudarja Kreko. In obratno. Kreko meni, da bi lahko Orbanovo zbliževanje z Rusijo in Kitajsko dolgoročno močno obremenilo odnose s Trumpom. Kar zadeva madžarsko zunanjo politiko, Kreko govori o “nevarnem in krhkem ravnovesju”. Orbanova napoved vojne Zahodu bi se lahko izkazala kot avtogol – tudi če Donald Trump zmaga na ameriških volitvah, piše Deutsche Welle.

COMMENTS

Wordpress (0)