(VIDEO) NORO!!! Kakšen preobrat! … to je še večje presenečenje kot Roglič vs. Pogačar …. Komentarji na Twitterju po tem, ko je Hojs javnosti sporočil, da bo po pogovoru z Janšo raztrgal kuverto z odstopno izjavo – TOPNEWS.si

(VIDEO) NORO!!! Kakšen preobrat! … to je še večje presenečenje kot Roglič vs. Pogačar …. Komentarji na Twitterju po tem, ko je Hojs javnosti sporočil, da bo po pogovoru z Janšo raztrgal kuverto z odstopno izjavo

(VIDEO) NORO!!! Kakšen preobrat! … to je še večje presenečenje kot Roglič vs. Pogačar …. Komentarji na Twitterju po tem, ko je Hojs javnosti sporočil, da bo po pogovoru z Janšo raztrgal kuverto z odstopno izjavo

“Ocenjujem, da mi pooblastila ministra za notranje zadeve ne omogočajo neposrednega vpliva ali vmešavanja v delo NPU ali kogarkoli na policiji. Menim, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo. Gre za politične postopke. V tej zvezi sprejemam politično odgovornost. Pred dobro uro sem predsedniku vlade podal svoj odstop z mesta ministra za notranje zadeve,” je v Cankarjev domu ob robu hišnih preiskav pri Zdravku Počivalšku 30. junija letos dejal Aleš Hojs.

V političnem zakulisju so se že takoj po odstopu pojavila ugibanja o tem, da je bil odstop Hojsa in Travnerja kolateralna škoda, ker nista preprečila preiskav proti Počivalšku. Hojs je verjetno dobil “tovariško kritiko” in takoj napisal odstopno izjavo. Minister Hojs je na Twitterju zapisal, da bi ga težko prepričali, da policija ni politična in da ni v službi globoke države. Malo je namreč verjetno, da je bil Hojsov odstop ‘fingiran’ od samega začetka, ampak je prišlo do spora in po nekaj dneh so se glave ohladile in Hojs je preveč pomemben in lojalen človek, da bi ga Janša kar tako odslovil.

Kot je včeraj v izjavi za medije po pogovoru s premierjem povedal notranji minister, mu je Janša neodprto ovojnico z odstopno izjavo vrnil. “Ta kuverta bo v naslednjih urah raztrgana – sam jo bom raztrgal,” je dodal Hojs. Bolj zanimivo bi seveda bilo, kaj je Janez Janša rekel Alešu Hojsu pred tremi meseci, da je takoj napisal odstopno izjavo in jo poslal predsedniku vlade, ki je odstop sprejel, ni pa ga posredoval v državni zbor. Verjetno je bilo dejanje narejeno v afektu teže političnega dogajanja in kritike na račun šefa policije in notranjega ministra.



Čeprav ostaja na položaju, vztraja, da vzroki, zaradi katerih je sprva podal odstopno izjavo, ostajajo. Velik del policije je po njegovih besedah apolitičen, a najpomembnejši del, kot sta kriminalistična policija in Nacionalni preiskovalni urad, “je v veliki meri po mojem treba depolitizirati”. Del odgovornosti, da organi številnim zadevam ne pridejo do dna, pa je znova pripisal tudi tožilstvu in sodstvu.

Sicer pa je Hojs včeraj dobil nove naloge. Z Janšo sta se sicer včeraj pogovarjala tudi o tem, kaj vse je treba uresničiti iz koalicijske pogodbe. Hojs je med drugim dejal, da sta že pripravljeni noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti ter spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. Načrtovana je tudi ponovna aktivacija 37.a člena zakona o obrambi, vendar Hojs želi, da se policija sama izreče o tem, ali takšno podporo Slovenske vojske želi. Omenjeni člen sicer dodeljuje vojakom dodatna pooblastila pri varovanju meje.

COMMENTS

Wordpress (0)