(VIDEO) V čem je skrivnost tatuja Tanje Fajon, ki Janši predlaga, naj gre med kolesarje ter se z njimi pogovori in preveri svojo iskrenost v ponudbi za partnerstvo – TOPNEWS.si

(VIDEO) V čem je skrivnost tatuja Tanje Fajon, ki Janši predlaga, naj gre med kolesarje ter se z njimi pogovori in preveri svojo iskrenost v ponudbi za partnerstvo

(VIDEO) V čem je skrivnost tatuja Tanje Fajon, ki Janši predlaga, naj gre med kolesarje ter se z njimi pogovori in preveri svojo iskrenost v ponudbi za partnerstvo

“Stranka SD se postavlja na nove temelje, je včeraj ob inavguraciji Tanje Fajon zapisal kolega fotoreporter večera Robert Balen in objavil duhovit tvit.

Novinarski kolegi, ki so se danes v glavnem ukvarjali z dešifriranjem sporočil nastopa predsednika vlade Janše v intervjuju na TV slovenija, kjer je v razgretem političnem ozračju opoziciji ponudil partnerstvo za razvoj. Je to izraz krize in težke situacije, kjer si je Janez Janša zaželel, da se na nek način umirijo strasti ali pa gre za piar potezo, za katero Janša ve, da bo že vnaprej zavrnjena.

Pred intervjujem s Tanjo Fajon pa je novinarje zanimalo, kaj je na tatuju. “Skrivnost” je odgovorila Fajonova in zamahnila z rokama ter dodala, “da je to običajno dosti zasebna stvar, a ni res”, je dejala Fajonova in potrdila, da ima “pomen”. Na Fajonovo so sicer novinarji naslovili vprašanje, ali bo SD podpisala ponujeno partnerstvo za razvoj.

“Sodelovanje zahteva spoštovanje. Socialnim demokratom ni potrebno podpisovati nobenega papirja, zlasti ne takega, ki prihaja od stranke, kot je SDS, ki dnevno žali, blati ljudi, vnaša razdor v družbo. Namesto da bi se zahvalili tistim, ki so danes morda najbolj zaslužni, da smo iz epidemije izšli zdravi,” je dejala. Dokler bo tako, Fajonova ne vidi možnosti sodelovanja.

Fajonova Janši priporoča, da ima danes priložnost pokazati, koliko je iskren. “Na ulicah bo po mestih veliko kolesarjev, predvidoma. Lahko gre tja, lahko se pogovori, lahko sliši, kaj pričakujejo. Potem bo pokazal, koliko je iskren, in mogoče bodo potem tudi možnosti za sodelovanje, če sploh,” je dodala.

Janez Janša je včeraj v intervjuju na RTV SLO dejal, da bo vladajoča SDS ponovila vajo iz leta 2004 – 2008 in opozcijo povabila k partnerstvo za razvoj. Janez Janša je dejal: “Dogovorili smo se tudi, da zaradi vseh izzivov, ki so pred nami, vsaj za letos potrebujemo širše sodelovanje. Zato je koalicija danes poslala predlog za obnovitev ali vzpostavitev podobne oblike sodelovanja, kot smo jo imeli v mandatu 2004-2008 – Partnerstvo za razvoj. Vsem strankam in obema poslancema narodnostnih skupnosti predlagamo enak pristop, torej možnost opozicijskih strank, da brez vstopa v koalicijo ali prevzemanja odgovornosti sodelujejo pri pripravi ključnih zakonskih projektov, ki jih bo treba sprejemati, in tistih, ki bi jih tako ali tako morali. V mandatu 2004-2008 smo na ta način z opozicijo ustanovili 52 sistemskih zakonov. V parlamentu je bilo potem bistveno lažje. Prišli smo do rešitev, do katerih drugače nikoli ne bi”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1266371740432621570

Zelo ostro se je na Janševo ponudbo odzval tudi Brane Golubović iz LMŠ-ja, ki je ponudbo za podpis sporazuma zavrnil

“Za sodelovanje in pripravo dobrih zakonskih rešitev so potrebni spoštovanje, zaupanje in znanje, česar pa pri Janši in njegovi vladi ni, zato v LMŠ ne bomo podpisali sporazuma,” je danes ocenil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Bodo pa, napoveduje, še vedno sodelovali pri vsebinskih spremembah in dopolnitvah zakonodaje ali drugih strukturnih reformah.

Po Golubovićevih navedbah se zavedajo, da je Slovenija pred velikimi izzivi in se soočamo z velikimi problemi, vlade pa po njegovem mnenju ne more voditi nekdo, ki je del problema, in ne rešitve.

Golubović še ocenjuje, da je ponudba koalicije za partnerstvo piar poteza vlade: “To je piar poteza, prostor sodelovanja, prostor razprave, prostor soočanja mnenj je državni zbor. Sodelovanje in partnerstvo temeljita na enakopravnem, spoštljivem in iskrenem odnosu. Tega ne naredi papir, ampak odnos. Ravnanja in dejanja Janše razdvajajo, in ne gradijo odnosa,” je še prepričan Golubović, ki je dejal, da pričakuje od Janše odnos, kot ga ima s svojimi koalicijskimi partnerji do LMŠ-ja: “Nespoštljiv, podcenjujoč, ponižujoč, aroganten, tak.”

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v današnji izjavi povedala, da je vsako vabilo k sodelovanju dobrodošlo, mora pa biti iskreno in resno. Predvsem pričakujejo, da Janša konča kakršnekoli ideološke napade. Pogovorov o sodelovanju, če gre za dobro države in ljudi, v SAB ne zavračajo. Ponudbo koalicije za sporazum bodo preučili, o odzivu pa bodo odločili organi stranke.

“Mečem pa Janši rokavico nazaj, da pokaže pripravljenost na sodelovanje in podpre kakšen predlog SAB, ki so ga v DZ že vložili,” je dejala in dodala:

“Posebej želim poudariti tudi, da smo v stranki SAB prepričani, da bi bil čas za predčasne volitve. Ampak do teh predčasnih volitev je na nek način treba priti. Samo dve možnosti sta, ali Janez Janša odstopi, kar jaz mislim, da se ne bo zgodilo nikoli, ali pa se na tej drugi strani opozicijski poenotimo in spišemo konstruktivno nezaupnico, dobimo še koga iz vladne strani in te vlade ne bo in se z novo projektno vlado pripravimo na predčasne volitve”.
Na vprašanje koga pa bi lahko dobili iz vladne strani je Bratuškova dejala: “Glejte, najprej imamo problem na opozicijski strani se poenotiti. Zaenkrat smo ta interes pokazali ali pa izražali samo v SAB-u in SD-ju.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je koalicijsko vabilo v določeni meri nespodobno. V Levici so ves čas skušali sodelovati z vlado in vzpostaviti minimalni parlamentarni dialog, a je koalicija vse povozila, je pojasnil v izjavi. V Levici se zavzemajo za novo vladno koalicijo, “ki bo programsko usmerjena, ki bi delala na javnem zdravstvu, ki je sedaj pod udarom, krepitvi socialnih in delavskih pravic in iskreni skrbi za okolje in naravo”. Sporazuma zato ne bodo podpisali, je napovedal Vatovec in ocenil, da je tudi poslan s figo v žepu.

Edini, ki je brezpogojno podprl sodelovanje z Janšo, je bil predsednik SNS Zmago Jelinčič in napoveduje podpis sporazuma z vlado. Po njegovem mnenju je to dobro in konstruktivno, lahko bodo sodelovali pri osnutkih in pripravi zakonov, kar da je najpomembneje. “Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati pesek pod kolesa,” je pojasnil ter dodal, da je za zdaj tako partnerstvo ponudila samo Janševa vlada.

COMMENTS

Wordpress (0)