(VIDEO) Na protestih sinoči na meji spopada med policijo in demonstranti – Aretacija zaradi nošenja majice Smrt janšizmu, svoboda naroda – Protestnike na Aškerčevi pričkal hladen tuš, saj jih je nekdo oblival z vodo z balkona – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na protestih sinoči na meji spopada med policijo in demonstranti – Aretacija zaradi nošenja majice Smrt janšizmu, svoboda naroda – Protestnike na Aškerčevi pričkal hladen tuš, saj jih je nekdo oblival z vodo z balkona

(VIDEO) Na protestih sinoči na meji spopada med policijo in demonstranti – Aretacija zaradi nošenja majice Smrt janšizmu, svoboda naroda – Protestnike na Aškerčevi pričkal hladen tuš, saj jih je nekdo oblival z vodo z balkona

Na protestih V Ljubljani, ki so bili najbolj množični doslej saj se je po nekaterih ocenah zbralo celo več kot 12.000 protestnikov je bilo prvič odkar se zbirajo kolesarji na meji spopada med policijo in demonstranti. Vzdušje je bilo najbolj napeto takrat, ko policisti so na Trgu republike pridržali enega od demonstrantov.

Policisti so pristopili k njemu zaradi nošenja majice Smrt janšizmu svoboda narodu, ker se je upiral aretaciji, pa je dobil kazen 800 evrov in bil pridržan približno uro in pol. Množica se je na to odzvala zelo burno z žvižganjem in samo malo je manjkalo, da je dogodek minil brez fizičnega incidenta. V policiste so metali majice z napisom Follow your lider s sliko Janeza Janše. Policija dogodka še ni komentirala.

Policisti so sicer opravili 33 postopkov ugotavljanja identitete, ugotovili so štiri kršitve javnega reda in miru (7. in 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru), eno kršitev Zakona o osebni izkaznici in 23 kršitev Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji.

Policija je nekatere dele mesta zaprla za promet, ponekod pa promet usmerjala. Protestniki so na križišču Slovenske in Šubičeve ulice poskušali premakniti ograjo, ki je preprečila dostop po Šubičevi ulici, a so policisti to preprečili, pri čemer izgredi niso izbruhnili.

Množici na kolesih, ki se je odpravila po Slovenski cesti in nadaljevala po Aškerčevi in Prešernovi ter naprej okoli središča mesta, so se nekateri pridružili tudi na skirojih, rolerjih ali peš. Drug incident, ki se je zgodil na protestih z balkonov, s katerim policija ni bila povezana, pa se je zgodil na ovinku tik preden so protestniki zavili iz Slovenske ceste na Aškerčevo, kjer je nekdo protestnike polival s hladno vodo iz balkona.

Po kolesarskem krogu po središču Ljubljane se je množica zbrala in krožila na Trgu republike, številni so stali tudi okoli trga. Na trgu so predvajali predvsem glasbo, slišati pa je bilo nekaj krajših nagovorov s pozivi k zamenjavi oblasti in napovedmi protestnih shodov tudi v prihodnje. Protestniki so zbirali tudi pisne pozive k odstopu vlade. Sicer je bila zahteva po odstopih “Leitmotiv” včerajšnjih demonstracij.

Med zgradbama na TR3 in NLB pa je bil včeraj manjši tovornjak z zvočniki, vendar se je za njim zvrstilo le malo govorcev.

Proteste je sicer organiziralo več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij, čeprav, vsaj sodeč po videnem, nekega organiziranega liderstva ni prevzel nihče od civilnih iniciativ.

Na Facebookovi skupini Protest z balkonov opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, aprila pa so prvič sedli na kolesa.

V Anarhistični pobudi Ljubljana, ki je sogostiteljica iniciativ protesta, so pred sinočnjim protestnim shodom zapisali, da so še vedno “jezni in ogorčeni nad oportunim ravnanjem političnih in gospodarskih elit, ki si pod krinko izrednih razmer brezsramno delijo milijone in v luči prihajajoče socialne krize pripravljajo reze v socialno varnost, medtem ko svojim gospodarskim botrom iz proračuna namenjajo pakete finančnih dobrot”. “Prekletstvo epidemije smo zlomili, sedaj moramo zlomiti še virus oblasti!”

Protesti na kolesih so potekali tudi v Mariboru. Zagotovo je bilo na Trgu svobode okoli 600 kolesarjev. Zbrane so bile različne generacije, zbirali so tudi podpise k odstopu vlade. Bilo je glasno, a protest je potekal mirno.

Nekaj udeležencev, med katerimi so nekateri nosili zaščitne maske, nekateri pa ne, je na protest prišlo s slovenskimi zastavami, drugi pa so s transparenti med drugim sporočali: Stop drugemu ‘valu’, Stop sovražnemu govoru, V imenu ljudstva zahtevamo našo Slovenijo, Svoboda narodu. Ob tem je bilo slišati skandiranje ‘lopovi’.

COMMENTS

Wordpress (0)