(EKSKLUZIVNO) Hrvaška obveščevalna služba SOA z lažnimi novicami ponovno “hara” po slovenskih medijih – Hrvaška novinarka, ki je pred štirimi leti plasirala afero s prisluhi Drenikovi in Sekolcu, tokrat ponovno udarila v Večernjem listu – TOPNEWS.si

(EKSKLUZIVNO) Hrvaška obveščevalna služba SOA z lažnimi novicami ponovno “hara” po slovenskih medijih – Hrvaška novinarka, ki je pred štirimi leti plasirala afero s prisluhi Drenikovi in Sekolcu, tokrat ponovno udarila v Večernjem listu

Kdo v Sloveniji poskuša Hrvaško "prešvercati" v scengensko območje?

(EKSKLUZIVNO) Hrvaška obveščevalna služba SOA z lažnimi novicami ponovno “hara” po slovenskih medijih – Hrvaška novinarka, ki je pred štirimi leti plasirala afero s prisluhi Drenikovi in Sekolcu, tokrat ponovno udarila v Večernjem listu

Slovenski mediji, med njimi tudi osrednji časnik Delo, so te dni z mastnimi naslovi objavili povzetek članka Večernjega lista z naslovom: “Hrvaška izpolnila vse pogoje za vstop v Schengen” ki ga je napisala Sandra Veljković, novinarka, ki je pred štirimi leti objavila prisluhe pogovorov hrvaških obveščevalcev med slovensko arbitražno agentko Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem.

Glede na to, da je Sandra Veljkovič očitno zadolžena za plasiranje (dez)informacij s strani hrvaške obveščevalne službe SOA je toliko bolj presenetljivo, da je predvsem osrednji slovenski častnik Delo nekritično povzemal navedbe Veljkovićeve, ki so lažne oziroma po naših neuradnih a zanesljivih virih plasirane s strani hrvaške obveščevalne službe kot dezinformacija.

Novinarka Sandra Veljković v Večernjem listu zatrjuje, da gre za “za zdaj neuradne informacije iz Evropske komisije, da je Hrvaška izpolnila vse tehnične pogoje”.

Novica o hrvaškem izpolnjevanju pogojev za Schengen je toliko bolj presenetljiva iz dveh razlogov. Prvič, ker Evropska komisija opravlja zgolj tekoče posle in je trenutno na dopustu, in drugič, ker predvsem še ni konstituirana nova Evropska komisija, ki bi lahko sprejela odločitev o vstopu Hrvaške v Schengen, saj sprejem neke države v Schenegen predvidevamo ne spada med tekoče posle Komisije.

Tudi če bi Junkerjeva komisija septembra pred dokončnim sestopom naredila uslugo Plenkoviću in Hrvaško dobesedno “prešvercala” v Schenegn, češ, da izpolnjuje vse tehnične pogoje, to še ne pomeni avtomatičnega vstopa Hrvaške v schengensko območje. Tako recimo Bolgarija in Romunija po mnenju Evropske komisije že leta izpolnjujeta tehnične pogoje, vendar jih določene članice v schengensko območje ne spustijo.

Romuni so namreč po članstvu svoje države v EU v milijonih zapuščali domovino, Bolgari pa naj bi še zmeraj imeli podkupljive obmejne organe. V primeru Hrvaške je problematičen nadzor na več kot tisoč kilometrov dolgi meji z Bosno in Hercegovino od koder dnevno vstopajo migranti in begunci, s katerimi se potem ukvarjajo slovenski obmejni policisti, ko skušajo nezakonito vstopiti v državo. Poleg tega si Hrvaška želi ohraniti porozno mejo z Hercegovino, kjer ima številno diasporo in druge interese.

Ob tem je zanimivo, da isti mediji, ki napadajo vlado, da ne obvladuje razmere na meji, ker Hrvaška ne varuje zunanje meje Evropske Unije hkrati pišejo kako Hrvaško pefektno izpolnjuje vse tehnične pogoje za schengsko območje. Od kod pa potem prihajajo begunci v Slovenijo, če ne iz Hrvaške. Res paradoksalno.

Teoretično je sicer možno, da bi stara sestava, ki bo še cel september opravljala tekoče posle potrdila takšno novico, vendar se ob tem, da vsak dan prebiramo zapise o tem, koliko migrantov dnevno nedovoljeno vstopa iz Hrvaške na ozemlje Slovenije postavlja logično vprašanje, kako Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v scengensko območje, če ni sposobna zavarovati meje proti Srbiji in Bosni Hercegovini, od koder migranti vstopajo na Hrvaško in potem neovirano nadaljujejo pot proti Sloveniji.

Škandal, ki je očitno iz Hrvaške pljusnil v Slovenijo, je očitno predvsem v funkciji pritiska na slovensko stran, da ne bi nasprotovala Hrvaški pri vstopu v scengensko območje kljub temu, da ni implementirala arbitražne odločbe. Po laični oceni je zelo malo verjetno, da bi sedanja vlada Marjana Šarca ponovila veliko zgodovinsko napako Pahorjeve vlade, ko je Slovenija dala soglasje za vstop Hrvaške v EU, ne da bi prej zahtevala rešitev mejnega vprašanja. Slovenska stran informacij o tem, da Hrvaška pogoje izpolnjuje, nima.

Urad vlade za informiranje je tako v skupnem odgovoru pristojnih resorjev (Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za zunanje zadeve in Kabineta predsednika vlade na hrvaške trditve o domnevnem izpolnjevanju kriterijev odgovoril takole: “Osnovni pogoj za vstop posamezne države v schengensko območje je izpolnjevanje strokovno tehničnih kriterijev, opredeljenih v evropski zakonodaji. Tretje poročilo evalvacijske skupine, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz Evropske komisije in posameznih držav članic, po naših podatkih še ni pripravljeno. V tem trenutku tako nismo seznanjeni s tem, ali Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. Obenem dodajamo, da odločitev o sprejemu nove članice v schengenski pravni red poteka v okviru Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve na podlagi soglasne odločitve vseh držav članic in posvetovanja Sveta z Evropskim parlamentom.”

Sicer pa Hrvaška na evalvacijo svoje pripravljenosti na vstop v schengenski mejni režim čaka od marca leta 2015, ko je poslala v Bruselj prvo prošnjo. Leta 2016 je prosila za podaljšanje rokov, da bi lahko še izkoristila 120 milijonov evrov, ki jih je dobila, za izboljšanje nadzora svoje zunanje meje EU. Plenković je sicer napovedal, da se bo Hrvaška Schengnu pridružila prihodnje leto.

Kdo in zakaj pri nas za interes Hrvaške izvaja pritiske na slovensko stran s plasiranjem dezinformacij hrvaške obeščevalne službe SOE, ki preko svoje agentke Sandre Veljković oziroma “dobro obveščenih hrvaških medijev, ki sporočajo, da je njihova država izpolnila vse tehnične pogoje za vstop v schengensko območje”, je seveda zelo zanimivo vprašanje.

Očitno gre za isto navezo, ki je sodelovala že s poskusom vplivanja na slovenske medije, da bi prikrili informacije v zvezi z delovanjem hrvaške obveščevalne službe v Bosni in Hercegovini in pred tem v Sloveniji v zvezi s prisluškovanjem in miniranjem arbitražnega sporazuma. Ob tem je zanimivo, da se informacija o Hrvaški in izpolnjevanju pogojev za Schenegen pojavlja prav v Večernjem listu, kjer deluje vplivni frančiškan Ivan Tolj in novinarka Sandra Veljković, ki je za hrvaško obveščevalno službo že opravila “delo” pri objavi prisluhov v arbitražnem sporazumu.

Spomnimo predstavnik avstrijske Styrie na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, ki je po pisanju hrvaških medijev alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr in ki naj bi poskrbel za objavo prisluhov arbitraže, se je nedavno ujel v prisluhe, v katerih je v imenu hrvaške vlade poskušal preprečiti poročanje enega od slovenskih komercialnih medijev o hrvaški obveščevalni službi.

Če je pri povzemanju medijskih zapisov iz hrvaških medijev še mogoča toleranca, čeprav očitno ne gre za naključja, pa je toliko bolj presenetljivo da v Delu komentira dogajanje ex šef OVS Boštjan Perne, saj bi od nekdanjega šefa slovenske obveščevalne službe pričakovali bolj državotvorna stališča, ne pa stališč, ki podpirajo Hrvaško in ki jih je pripravila njihova služba SOA.

COMMENTS

Wordpress (0)