Nismo na prodaj! Palestinci zavrnili ponudbo stoletja! Trump jim je ponudil 50 milijard dolarjev za oživitev gospodarstva – TOPNEWS.si

Nismo na prodaj! Palestinci zavrnili ponudbo stoletja! Trump jim je ponudil 50 milijard dolarjev za oživitev gospodarstva

Nismo na prodaj!  Palestinci zavrnili ponudbo stoletja! Trump jim je ponudil 50 milijard dolarjev za oživitev gospodarstva

Bela hiša je pripravila načrt za oživitev gospodarstva Bližnjega vzhoda v višini 50 milijard dolarjev, ki vključuje Palestino in sosednje arabske države, kar pa so Palestinci takoj zavrnili.

Načrt predvideva ustanovitev svetovnega investicijskega sklada v vrednosti 50 milijard dolarjev, ki ga financirajo bogate države, in sklad v višini 5 milijard dolarjev za izgradnjo koridorja, ki povezuje zahodno obalo in Gazo.

Načrt, ki naj bi ga na mednarodni konferenci v Bahrajnu naslednji teden predstavil svetovalec Bele hiše Jared Kuchner, zet ameriškega predsednika Donalda Trumpa, vključuje 179 infrastrukturnih in poslovnih projektov. Kuchner je dejal, da načrt predstavlja “priložnost stoletja”, če bodo imeli pogum za njegovo uresničitev.

Ambiciozen načrt za oživitev gospodarstva, s katerim se Kuchner s svojimi sodelavci ukvarja že dve leti, bi se uporabil le v primeru politične rešitve dolgoletnih problemov v regiji. Meni, da bi izvajanje načrta odprlo milijon delovnih mest na Zahodnem bregu in v Gazi, prepolovilo palestinsko revščino in podvojilo BDP Palestincev.

Ocenjuje se, da bi bila več kot polovica od 50 milijard dolarjev vložena v palestinska ozemlja v naslednjih 10 letih, preostali del pa bi razdelili med Egipt, Libanon in Jordanijo. Načrt predvideva tudi, da bi v izgradnjo palestinskega turističnega sektorja vložili skoraj milijardo dolarjev.

Palestinci zavračajo “prividni gospodarski načrt Jareda Kushnerja za mir z Izraelom. Palestinska visoka uradnica Hanan Ashrawi je povedala, da načrt, ki naj bi ga predstavili v Bahrajnu, ne omenja izraelske okupacije palestinskih ozemelj.

Trumpova uprava upa, da bodo bogate zalivske, pa tudi evropske in azijske države, skupaj z zasebnimi investitorji, namenile še več denarja za načrt, je dejal Kuchner za Reuters.

Predstavnica Palestinske osvobodilne organizacije Hanan Ashrawi je dejala, da so Kouchnerjevi načrti “abstraktna obljuba” in da bi le politična rešitev rešila spor.

“Če jim je res do palestinskega gospodarstva, naj končajo okupacijo Gaze, ustavijo Izrael, ki nam ukrade denar, vire in zemljo ter odpre naše teritorialne vode, zračni prostor in meje, da bomo lahko svobodno izvažali in uvažali,” je dejala.

Hamas, ki nadzira Gazo, je sporočil, da “Palestina ni naprodaj”. Z druge strani pa je Izrael pozdravil ameriški načrt.

COMMENTS

Wordpress (0)