Z motorno žago nad javno Radiotelevizijo – TOPNEWS.si

Z motorno žago nad javno Radiotelevizijo

Z motorno žago nad javno Radiotelevizijo

Med dvodnevnim protestom v Beogradu, ki je potekal čez vikend, je srbska policija privedla 18 ljudi, od tega devet zaradi kršitve zakona o javnem redu in osem zaradi storitve kaznivih dejanj, je danes povedal direktor policije Vladimir Rebić.

Kot je povedal za RTS so bile tri osebe priprte zaradi suma nasilnega vstopa v poslopje RTS, grozile so z motorno žago in razbile steklo ter se brezobzirno vedle do zaposlenih v javni televiziji in do policistov.

Prekrškovno sodišče je po hitrem postopku že procesuiralo sedem oseb, šest jih je bilo obsojenih na 30 dni zapora, ena oseba je bila kaznovana z denarno kaznijo, dve osebi pa bosta obravnavani v rednem prekrškovnem postopku.

Med tistimi, ki so bili aretirani zaradi kaznivih dejanj, jih je šest osumljenih nasilnega obnašanja na javnem shodu, tri osebe pa so v postopku policijskega pridržanja, proti trem pa se vodi prekrškovni postopek.

Oprema je bila motorna žaga in odrezana veja

Ob včerajšnjem pozivu opozicijskih voditeljev, da naj policija “izpusti otroke”, je direktor policije poudaril, da srbska zakonodaja razume, da so otroci osebe, mlajše od 14 let, in da je več privedenih oseb starejših od 20 let, nekateri so tudi štiridesetletniki.

Na vprašanje, kakšen bo odziv policije na včerajšnji ultimat predsednika gibanja Dveri Boškovića Obradoviča, da mora policija izpustiti vse, ki so bili aretirani po sobotnem vdoru v RTS danes do 15. ure ali pa bodo sledili novi protesti, je Rebić dejal, da je “Srbija pravna država” in da se “ve, kateri organ kaj dela“.

“Policija ne vpliva na odločitve drugih pristojnih organov, oziroma na sodišče. Nerealno je, da bi nekdo iz policije klical sodišče. Lahko rečem, da je razglasitev protesta nesmiselna. Ni potrebe po takih zahtevah. Jasen je postopek in odločitev sodišča,” je dejal šef srbske policije.

Med vikendom v Beogradu je na tisoče ljudi protestiralo proti srbskemu predsedniku, skupina protestnikov, ki sta jo vodila eden od vodij Zveze za Srbijo in predsednik konzervativno-desničarskega gibanja Dveri Boškom Obradović, pa je v soboto zvečer napadla stavbo srbske radiotelevizije in zahtevala, da organizatorji protestov “1 do 5 milijonov” spregovorijo javnosti in v programu RTS-a objavljajo svoje zahtevke, obtožujoč javni tv-servis, da se je postavil le v službo režima.

Med aretiranimi sta tudi reperja Miljan Čičić in Milan Pernat, ki nastopata pod imenom Gibanje zdrženih fantomov (PUF), pišeta in prepevata satirična besedila, pesmi in parodije ter izvajata humoristične in ironične ulične predstave.

Na protestih “1 od 5 milijonov” se nekateri protestniki pojavljajo s fantomkami in maskirnimi oblekami v ulični predstavi, katere tema je bil od dogodkov med obema protestoma in z rekviziti, kot je to soboto bila motorna žaga in odrezana veja drevesa kot aluzija na masoven posek drevja v zaščiteni coni na območju zgodovinskega spomenika Kalemegdanske trdnjave, kjer mestna vlada načrtuje izgradnjo žičnice.

Beograjski mediji in tabloidi blizu predsednika Aleksandra Vučića ter direktor RTS-a Dragan Bujošević, so se po vdoru protestnikov v RTS obrnil na javnost in motorno žago dveh raperjev in performerjev označili kot sredstvo grožnje in nasilja.

COMMENTS

Wordpress (0)