Avstralija uvaja obnovljive vire energije hitreje kot Kitajska, Japonska, ZDA in EU – TOPNEWS.si

Avstralija uvaja obnovljive vire energije hitreje kot Kitajska, Japonska, ZDA in EU

Avstralija uvaja obnovljive vire energije hitreje kot Kitajska, Japonska, ZDA in EU

Avstralija bi lahko pet let pred rokom izpolnila obveznosti iz Pariškega podnebnega sporazuma, kažejo raziskave Avstralske nacionalne univerze (ANU).

Glede na objavljene rezultate raziskav, država uvaja obnovljive vire energije na prebivalca hitreje kot katera koli druga država, vključno s Kitajsko, Japonsko, ZDA in Evropsko unijo.

Ta trend bi lahko Avstraliji omogočil izpolnitev ciljev za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov že do leta 2025 namesto do leta 2030, kot je bilo sprva načrtovano.

“Postavitev obnovljivih virov energije se je v Avstraliji v zadnjem letu pospešila v primerjavi z omenjenimi drugimi velikimi gospodarstvi in pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v tem letu,” meni profesor Andrew Blakers, vodja raziskav na ANU.

“Avstralija je na poti, da doseže 50 odstotkov električne energije iz obnovljivih virov že v letu 2024 in 100 odstotkov do leta 2032.”

“Avstralska izkušnja z obnovljivo energijo ponuja resnično upanje za hitro zmanjšanje svetovnih emisij toplogrednih plinov, da bi zaščitili planet,” dodaja profesor Blakers.

V skladu z raziskavo je Avstralija v preteklem letu čez noč na hitro odprla več velikih vetrnih in sončnih elektrarn, pospešeno pa raste tudi postavljanje solarnih panelov na strehah stanovanjskih stavb in gospodarskih objektov.

COMMENTS

Wordpress (0)