Sekretar Varnostnega sveta Rusije: ZDA kopičijo svoje sile za invazijo na Venezuelo, specialce v Portoriku in vojsko v Kolumbiji! – TOPNEWS.si

Sekretar Varnostnega sveta Rusije: ZDA kopičijo svoje sile za invazijo na Venezuelo, specialce v Portoriku in vojsko v Kolumbiji!

Sekretar Varnostnega sveta Rusije: ZDA kopičijo svoje sile za invazijo na Venezuelo, specialce v Portoriku in vojsko v Kolumbiji!

Združene države premeščajo enote v Portoriko in Kolumbijo ter se pripravljajo na invazijo na Venezuelo, je dejal sekretar Varnostnega sveta Rusije Nikolaj Patrušev.

“S prikazom sarkazma in arogance do venezuelskega naroda, ZDA pripravljajo vojaško invazijo na neodvisno državo. Premeščanje ameriških sil za posebne operacije v Portoriko, izkrcanje ameriških sil v Kolumbiji in druga dejstva jasno kažejo, da Pentagon krepi vojške enote v regiji, da bi jih vključil v strmoglavljenje zakonito izvoljenega sedanjega predsednika Madura,” je dejal Patrušev v intervjuju za časopis Argumenti in dejstva.

Kot je še pojasnil, je Venezuela zavrnila sprejem humanitarne pomoči, ki jo ponujajo Združene države, ker se zaveda, da se Washington pripravlja na to, da bo strmoglavil demokratično izvoljenega predsednika.

Po ocenah britanskih služb, bi bilo za strmoglavljenje Madura potrebnih 25 – 30 000 ameriških vojakov, številni podporniki Josea Guaidoja in dezerterji venezuelske vojske ter podpora sosednjih držav.

Ruski novinar Anatoli Kurmanaev, poznavalec razmer v Venezueli, ki poroča za glavne ameriške medije, je na vprašanje novinarke, ali bo Maduro vzdržal, dejal, da so to za Madura težki časi, in da njegova vlada ni več taka, kot je bila, če ne more zapreti ali pa vsaj izgnati Juana Guaidoja. Na vprašanje, zakaj se Združene države Amerike vmešavajo, in, ali gre za demokracijo ali le za nafto, je Kurmaev dejal, da ZDA vidijo Latinsko Ameriko kot svoje zadnje dvorišče, kjer lahko delajo kar želijo, in da se Amerika približuje predsedniškim volitvam, kjer se v zadnjih 50-ih letih ni dalo zmagati brez glasov s Floride, kjer živi hitro rastoča venezuelska diaspora, Trump pa potrebuje njene glasove.

“Tudi venezuelsko ljudstvo to dobro razume. Od tod takšen odziv, zavrnitev sprejema pomoči iz države agresorice in podpora njihovemu predsedniku,” je dodal Patrušev.

Ruski varnostni uradnik Petršev je opazil, da so Združene države predlagale Rusiji konzultacije o Venezueli, in da se je Moskva s tem strinjala. Vendar pa je Washington kasneje začel iskati različne izgovore, da bi se izognil temu posvetovanju, je še dodal Patrušev.

COMMENTS

Wordpress (0)