Guaido podpisal svoj prvi ukaz ter razveljavil predhodne Madurove ukaze – TOPNEWS.si

Guaido podpisal svoj prvi ukaz ter razveljavil predhodne Madurove ukaze

Guaido podpisal svoj prvi ukaz ter razveljavil predhodne Madurove ukaze

Začasni venezuelski predsednik Juan Guaido je izdal svoj prvi ukaz in ga objavil na Twitterju. Guaido je dovolil dostavo humanitarne pomoči Venezueli. Z istim ukazom je razveljavil ukaz predsednika Nicolasa Madure o zaprtju kopenske meje z Brazilijo, pri čemer je ohranil odnose s karibskimi otoškimi državami Arubo, Bonairem in Curaçaom in potrdil jamstva za tiste vojake, ki bodo prestopili na njegovo stran.

Vlada Nicolasa Madura je odločno proti dobavam, ki bi se morale začeti 23. februarja. Maduro je zavrnil začetek krize, zaprl mejo z Brazilijo in izrazil svojo namero, da bo humanitarno pomoč dostavil Kolumbiji. Kasneje pa se je strinjal, da bo od EU prejel dve milijardi dolarjev.

Maduro je v četrtek odredil zaprtje kopenske meje z Brazilijo in zagrozil, da bo zaprl mejo s Kolumbijo, kamor se je odpravil opozicijski voditelj Juan Guaido po humanitarno pomoč ZDA.

“Odločil sem se, da bo od 20.00 ure po lokalnem času (1 uro po polnoči na srednji Evropi) kopenska meja z Brazilijo popolnoma zaprta do nove odredbe,” je dejal Maduro na sestanku z visokim vojaškim poveljstvom.

Maduro je tudi povedal, da razmišlja o popolnem zaprtju meje s Kolumbijo zaradi “provokacij” kolumbijskega predsednika Ivana Duqueja, skupaj z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Opozorilo kolumbijski vojski

“Menim, da je Ivan Duque odgovoren za vse nasilje na meji,” je dodal Maduro, ki je tudi pozval kolumbijsko vojsko, naj ne sodeluje v napadu na Venezuelo.

Pred tem je opozicijski voditelj Juan Guaido, ki ga je že 50 držav priznalo kot začasnega predsednika, odpotoval iz Caracasa s svojimi podporniki v 900 kilometrov oddaljeno državo Tachira na zahodu države, na meji s Kolumbijo. Sledilo mu je več avtobusov opozicijskih poslancev iz Caracasa.

Maduro je v sredo ponovil, da gre za politično predstavo in ponovil, da Donald Trump pripravlja vojaško posredovanje za njegovo strmoglavljenje.

Venezuelska vlada, ki ne priznava humanitarne krize v državi, je v četrtek napovedala, da bo prebivalstvu kolumbijskega mesta Cucut poslala v desetih kamionih približno 20.000 zabojev živil humanitarne pomoči. V omenjenem mestu je že od 7. februarja uskladiščena večina humanitarne pomoči iz ZDA.

COMMENTS

Wordpress (0)