Nicolas Maduro si lahko za zdaj oddahne, predstavniški dom ameriškega kongresa ni podprl vojaškega posredovanja v Venezueli – TOPNEWS.si

Nicolas Maduro si lahko za zdaj oddahne, predstavniški dom ameriškega kongresa ni podprl vojaškega posredovanja v Venezueli

Nicolas Maduro si lahko za zdaj oddahne, predstavniški dom ameriškega kongresa ni podprl vojaškega posredovanja v Venezueli

Predstavniški dom ameriškega kongresa ni podprl ameriškega vojaškega posredovanja v Venezueli, je povedal Eliot Engel, vodja odbora za mednarodne odnose predstavniškega doma.

Eliot Engel

“Vojaški poseg ni možna opcija. Kongres je tisti, ki odloča, kje in kdaj bodo uporabljene ameriške vojaške sile v svetu,” je dejal Engel.

Pred tem so predstavniki ameriške administracije sporočili, da obravnavajo predlog o uporabi vojaške sile za reševanje tega vprašanja v Venezueli.

Ruske oblasti so doslej že večkrat opozorile Washington, naj se ne vmešava v notranje zadeve Venezuele, kar vključuje tudi morebitno vojaško posredovanje.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je včeraj v telefonskem pogovoru opozoril ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, da bi kakršno koli vmešavanje v notranje zadeve Venezuele pomenilo kršitev mednarodnega prava.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred 14-imi urami potrdil, da ne izključuje nobene opcije glede Venezuele, saj je predsednik Nicolas Maduro dela “strašno napako”, ker ne dovoli vstop mednarodne humanitarne pomoči v državo.

Sergej Lavrov, Mike Pompeo

Trump je dejal, da v zvezi z Venezuelo razmišlja o vseh opcijah

“Obstajajo različne rešitve, različne možnosti. Vsi razpravljamo o njih,” je dejal Trump med srečanjem s kolumbijskim predsednikom Ivanom Duquejem. Oba politika, skupaj s svojima soprogama Melanio Trump in Marie Ruiz, sta vztrajala pri približevanju stališč.

Na vprašanje, ali obstaja načrt B, če se Maduro za vsako ceno odloči ostati na oblasti, je Trump odgovoril, da “vedno obstaja načrt B, in C in D in E in F”, brez kakršne koli druge razlage.

Politično in diplomatsko naprezanje moči med Washingtonom in Caracasom je zdaj osredotočeno na nujno humanitarno pomoč v hrani in zdravilih za Venezuelo, ki jo pošljejo Združene države in se kopiči v skladiščih v sosednji Kolumbiji.

Predsednik Nicolas Maduro je humanitarno pomoč ocenil kot “politično igro” pred ameriško vojaško intervencijo.

Trump: spoštujem Guaidója

Vodja opozicije Juan Guaido, začasni predsednik, ki ga je doslej priznalo petdeset držav, si prizadeva storiti vse, da bi humanitarna pomoč prišla v Vnezuelo.

“Spoštujem osebo, ki je za veliko ljudi, pravi predsednik Venezuele. Je zelo pogumen,” je dejal Trump.

Duque je vztrajal, da je treba ohraniti pritisk na Madurov režim.

“Predsednik Guaido ima močno podporo in moramo mu jo še naprej zagotavljati, da bi lahko izvedel tranzicijo v Venezueli. Mislim, da je diktatura končana,” je zaključil.

Maduro je prek libanonske televizije sporočil Guaidoju, da bo odgovarjal pred sodiščem, ZDA pa naj si ne drznejo vojaško posredovati

Maduro je danes za libanonsko televizijo al-Majadin povedal, da želi Gvaido razdeliti državo in prepričati ameriško vlado Donalda Trumpa, naj začne vojaško posredovanje v Venezueli.

Opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju sporočil, da bo “prej ali slej” odgovarjal pred sodiščem, ker je kršil ustavo s tem, da se je razglasil za predsednika države.

“Če si bo ameriški imperij upal dotakniti le enega palmovega lista v naši državi, se bo to spremenilo v nov Vietnam,” je dejal Maduro.

“Ta oseba, ki verjame, da je politika igra, in da lahko krši ustavo in zakone, bo prej ali slej odgovarjala pred sodiščem,” je dejal Maduro o Guaidoju in dodal, da je “popolnoma prepričan” o tem.

Guaido, vodja nacionalne skupščine, v katerem ima opozicija večino, se je pred tremi tedni samorazglasil za predsednika Venezuele, sklicujoč se na ustavne določbe in zatrjujoč, da je bila lani Madurova zmaga na volitvah prevara.

COMMENTS

Wordpress (0)