Evropa sporočila Maduru: Razpiši volitve ali pa priznamo Guaida! – TOPNEWS.si

Evropa sporočila Maduru: Razpiši volitve ali pa priznamo Guaida!

Evropa sporočila Maduru: Razpiši volitve ali pa priznamo Guaida!

Voditelji Španije, Nemčije in Francije so se odločili, na katero stran bodo stopili v krizi oblasti, ki se odvija v Venezueli.

Kot so poročali Reuters, BBC in Guardian, so voditelji vseh treh držav Madura opozorili, da mora v osmih dneh razpisati nove volitve ali pa bodo za predsednika države priznali Juana Guaida.

Maduro pod pritiskom

Maduro se nahaja pod hudim pritiskom, medtem ko išče podporo v svetu, potem ko se je Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika in obljubil, da bo izvedel neodvisne in svobodne volitve.

Več držav, vključno z Združenimi državami Amerike, Kanado in Združenim kraljestvom, je Guaida priznalo za začasnega predsednika. Maduro je Guida in njegove podpornike obtožil državnega udara, h kateremu so pripomogle ZDA. Ameriškim diplomatom je v sredo naročil, naj zapustijo Venezuelo v ruku 72-ih ur.

Maduro je sporočil, da prekinja vse diplomatske odnose z Združenimi državami Amerike, Guaido pa je izjavil, da diplomatski odnosi med Venezuelo in ZDA ostajajo nespremenjeni in pozval ameriške diplomate, naj ostanejo v Venezueli.

Maduro je v začetku tega meseca začel svoj drugi predsedniški mandat po zmagi na volitvah. Opozicija ga je obtožila, da volitve niso bile veljavne zaradi kraje glasov.

Odgovor iz Evrope

Na odgovor Evrope se je čakalo že od srede. Čeprav je Velika Britanija napovedala, da je Madurojeva vlada nezakonita, se je čakalo na odzive drugih vodilnih držav Unije.

Danes je španski premier Pedro Sanchez na Twitterju objavil svojo odločitev. “Španija ima odgovornost do Latinske Amerike. Ne skušamo spremeniti ali odstraniti vlade, želimo le demokracijo in svobodne volitve v Venezueli, «je dejal Sanchez.

Podobno sta sporočili tudi Francija in Nemčija in zdi se, da gre za usklajeno zahtevo po razpisu novih volitvah v Venezueli. “Venezuelsko ljudstvo mora biti svobodno pri odločanju o svoji prihodnosti,” je na Twitterju zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron.

“Če volitve ne bodo razpisane v naslednjih osmih dneh, smo pripravljeni priznati Juana Guaida kot začasnega predsednika,” je povedala tiskovna predstavnica nemške vlade Martina Fietz.

Rusija na strani Madura

Danes se bo glede venezuelske krize sestal tudi Varnostni svet ZN. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo pred zasedanjem prosil države članice, da priznajo vlado Juana Guaida.

Rusija je pred sejo VS OZN sporočila, da ni treba posegati v notranje vprašanje Venezuele. Rusija je poleg Mehike in Turčije podprla Madura.

COMMENTS

Wordpress (0)