Svetovni mediji o Davosu: Kdo ima koristi od Svetovnega gospodarskega foruma, elita ali svet? – TOPNEWS.si

Svetovni mediji o Davosu: Kdo ima koristi od Svetovnega gospodarskega foruma, elita ali svet?

Svetovni mediji o Davosu: Kdo ima koristi od Svetovnega gospodarskega foruma, elita ali svet?

Tradicionalno letno srečanje svetovne politične in gospodarske elite v švicarskem smučarskem centru Davos poteka brez ključnih globalnih voditeljev, pa tudi ob soočenju z mračno perspektivo svetovnega gospodarstva in obtožbami o napakah voditeljev, ki so privedle do naraščanja populizma, politične in gospodarske nestabilnosti ter vse slabših podnebnih sprememb, pišejo svetovni mediji.

Udeleženci Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) se bojijo, da so ekstremne podnebne spremembe vse bolj pereče, in da svet nima ustreznega mehanizma, da bi se nanje odzval, ocenjuje Financial Times, ki dodaja, da se bo do petka v Davosu razpravljalo o boju proti podnebnim spremembam, izboljšanju globalnega sodelovanja in digitalni revoluciji na približno 350-ih sejah.

Odsotnost nekaterih svetovnih voditeljev – ameriškega predsednika Donalda Trumpa, francoskega predsednika Emmanuela Macrona in britanske premierke Therese May, opozarja na ozračje, v katerem poteka letošnji forum: svet v pretresih, širjenje anti-institucionalnih stališč, populistične politike, piše FT.

“Na predvečer letošnjega srečanja je WEF svoje člane zaprosil, da svoje probleme rangirajo in na seznamu so prevladovale teme o podnebnih spremembah. Z naraščajočim nacionalizmom in prizadevanji za gospodarski protekcionizem se povečujejo tudi strahovi, da lahko države obrnejo hrbet globalnemu sodelovanju, ko gre za vprašanje problema podnebnih sprememb,” poroča Radio Svobodna Evropa.

FT tudi ugotavlja, da zaradi eskalacije ameriško-kitajske trgovinske vojne, negotovosti glede Brexita, nestabilnih finančnih trgov in zaprtja ameriške vlade, v Davosu raste pesimizem.

“Mednarodni denarni sklad je v ponedeljek objavil, da svetovno gospodarstvo slabi hitreje, kot se je pričakovalo. Novi podatki o BDP s Kitajske so pokazali, da se je rast v treh zaporednih četrtletjih upočasnila, kar je povzročilo zaskrbljenost med vlagatelji, da bi Kitajska, ki prispeva skoraj k eni tretjini svetovne rasti, lahko zavrla rast svetovnega gospodarstva, piše FT, ki se sprašuje, ali je možno, da je kitajsko gospodarstvo najbolj nujna tema “za nervozne šefe v Davosu”.

Gospodarski vidik obravnava tudi New York Times (NYT), ki poudarja, da se v Davosu govori o “alarmantnem pismu” milijarderja in investitorja Setha Klarmana, ki opozarja na globalne družbene napetosti, naraščanje dolga in umik ameriškega vodstva.

Klarman opozarja, da se lahko politične in socialne delitve po svetu končajo z gospodarsko katastrofo.

“Ni poslovanja med stalnimi protesti, nemiri, zapiranjem in stopnjevanjem socialnih napetosti,” je napisal Klarman v 22-strani dolgem pismu, naslovljenem vlagateljem pred srečanjem v Davosu.

NYT prav tako pravi, da je Klarman še posebej zaskrbljen zaradi dolga Združenih držav Amerike, pa tudi zaradi vpliva, ki ga ima na status dolarja kot svetovne rezervne valute in na gospodarstvo države.

“Težko si je predstavljati zaostrovanje socialnih nemirov med generacijo, ki ekonomsko zaostaja in se počuti izdana zaradi velikega državnega dolga, ki je nastal brez očitnih koristi za njo,” je zapisal.

Ob ugotovitvi, da WEF ni nevtralen glede vprašanj državljanskih svoboščin in populizma, Washington Post-a piše, da so oblikovalci programa WEF to temo v Davosu uvrstili kot poskus “oblikovanja svetovne arhitekture” kljub “trdnjavam in obzidjem”.

Organizatorji foruma so objavili tudi javnomnenjsko anketo, katere rezultati so pokazali, da med 10.000 anketiranimi z vsega sveta, je večina izrazila naklonjenost multilateralizmu in pozitivnemu odnosu do priseljencev.

Klaus Schwab

“Vse to je zavračanje” Trumpizma “in skrajnje desničarskih nacionalistov,” piše Washington Post.

“Kombinacija podnebnih sprememb, neenakosti v prihodkih, tehnologije in geopolitike, je eksistencialna grožnja za človeštvo. Želja svetovne javnosti je, da voditelji najdejo nove načine sodelovanja pri soočanju z vsemi kritičnimi skupnimi izzivi,” je dejal Klaus Schwab, ustanovitelj in izvršni direktor WEF.

Po drugi strani pa kritiki trdijo, da bo težko narediti spremembe v Davosu, piše Washington Post, ki prenaša besede Ananda Giridharadasa, nekdanjega kolumnista New York Timesa in avtorja nedavno objavljene knjige, ki kritizira elite Davosa in Silicijeve doline.

“Dovolili ste nacionalizem, ki ogroža naše družbe. Borili ste se za pravila, ki vam omogočajo, da ukradete prihodnost naših otrok. Zagovarjali ste monopole … In kdo je imel koristi?” Spet vi, je zapisal Giridharadas v odprtem pismu, ki je bilo poslano udeležencem srečanja v Davosu, objavil pa ga je ameriški Time.

COMMENTS

Wordpress (0)