Se princu Mohamedu bin Salmanu trese prestol? Kraljeva družina skrivaj pripravlja zamenjavo. Kdo je oseba, ki ga utegne zamenjati? – TOPNEWS.si

Se princu Mohamedu bin Salmanu trese prestol? Kraljeva družina skrivaj pripravlja zamenjavo. Kdo je oseba, ki ga utegne zamenjati?

Se princu Mohamedu bin Salmanu trese prestol? Kraljeva družina skrivaj pripravlja zamenjavo. Kdo je oseba, ki ga utegne zamenjati?

Savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana bi utegnili zamenjati zaradi krize, ki je nastala po brutalnem umoru novinarja Jamala Khashoggija v savdskem konzulatu v Istanbulu.

Vodilni francoski časnik Le Figaro je objavil zgodbo o tem, da kraljeva družina aktivno razmišlja o zamenjavi princa prestolonaslednika, saj se kraljestvo nahaja pred največjim mednarodnim pritiskom v sodobni zgodovini, zaradi umora novinarja, za katerega se verjame, da so ga ubili po ukazu samega Mohameda bin Salmana.

Neimenovani diplomatski vir je povedal, da se je v zadnjih dneh Svet lojalnosti, državni organ, zadolžen za odobritev reda nasledstva prestola, nekajkrat tajno sestal.

Princi savdske kraljeve družine

Svet lojalnosti sestavljajo delegati, ki predstavljajo vsakega od klanov (najmanj sedem) kraljeve družine. Ta organ je odgovoren za probleme nasledstva, v zadnjih dneh pa preučuje nastalo situacijo po umoru novinarja.

Domnevno naj bi savdski režim želel zamenjati 33-letnega Mohameda bin Salmana z njegovim mlajšim, manj ambicioznim in predvidljivim bratom, princem Khalidom bin Salmanom.

Svet lojalnosti je že pred tem lani kršil običajno pravilo nasledstva, ko je postavil Mohameda bin Salmana za novega kronskega princa namesto Mohameda bin Nayefa, ki je bil prvi v vrsti za prestol.

Po besedah britanskega polkovnika Briana Lees, nekdanjega vojaškega atašeja v Savdski Arabiji, so dnevi Mohameda bin Salmana de facto vladanja odšteti. Dejal je, da Savdici ne bodo nikoli priznali vpletenost princa v umor, vendar to še ne pomeni, da bo lahko še naprej nadaljeval z vladanjem. “Verjamem, da bo kralj, pod pogojem, da bo v enem od svojih ‘čistih’ obdobij, razrešil Mohameda bin Salmana. To ne bo storil takoj ali pa v prihodnjih nekaj mesecih, saj bi bilo videti, da se je zvil pod tujim pritiskom. Lahko pa uporabi svetovalni svet znotraj družine za imenovanje naslednika. To bi zagotovo vrnilo kredibilnost monarhiji”, je dejal Lees, ki meni, da malo kdo verjame, da Mohamed bin Salman ni vpleten v umor novinarja.

Khalid bin Salman, brat savdskega kronskega princa Mohameda bin Salmana

“Savdska verzija je milo rečeno neverodostojna. Skupina savdskih specialcev, ki je obiskala konzulat v Istanbulu, ni bila skupina turistov, oseba, ki so jo videli izstopati iz konzulata v Khashoggijevih oblačilih, pa očitno ni bila novinar Khashoggi. Celo Trump sedaj priznava, da je to najslabše prikrivanje vseh časov”, je dejal britanski polkovnik.

Sicer pa je prestolonaslednik Mohamed bin Salman, odkar so ga postavili na oblast je aretiral številne prince, uradnike in poslovneže ter jim odvzel veliko bogastvo in to vse z izgovorom boja proti korupciji. Savdski vojski je ukazal bojevanje v Jemnu, kjer je trenutno ena od najhujših humanitarnih kriz v zgodovini. Prav tako je naročil ugrabitev libanonskega premiera, ki pa ga je dokaj hitro izpustil in mu dovolil vrnitev v domovino. Med drugim je dal zapreti tudi kritike in borce za človekove pravice.

Po pisanju Middle East Eye so Savdici pod velikim pritiskom Zahoda, predvsem Američanov in Britancev, naj zamenjajo zloglasnega prestolonaslednika. Velika Britanija je imela zgodovinsko gledano vedno veliki vpliv na Savdice in je že enkrat prej odigrala vlogo pri zamenjavi v savdskem državnem vrhu. London je podprl zamenjavo kralja Sauda in pomagal prestolonasledniku, njegovemu bratu Faysalu, na prestol leta 1964, saj so Sauda ocenili za nekompetentnega.

 

Ameriški predsednik Donald Trump

Sin umorjenega novinarja Khashoggija v dvoru savdske kraljeve družine

Britanska vlada je obsodila umor Khashoggija in podprla preiskavo. Vendar še vedno omenja Riad kot “prijatelja in zaveznika” in poudarja “pomembno strateško partnerstvo”, ki vključuje vojsko in trgovino.

Savdska Arabija in ZDA imata vojaško sodelovanje, Američani prodajajo Riadu orožje, vredno več milijard dolarjev. Zato gre pričakovati, da bo ameriško-savdski odnos ostal na običajni ravni. Slednje pa je težko pričakovati, če bo Riad vodi nekdo, ki ima krvave roke.

“London in Washington bosta potrebovala revolucijo v njunem razmišljanju, da bi postala del rešitve namesto, da ostaneta del problema”, meni britanski analitik Mark Curtis. Po njegovih besedah, imajo zakonodajalci v Washingtonu in Londonu eno pomembno prioriteto: ohranjanje savdske kraljeve družine na oblasti Savdske Arabije, ki je vojaška in gospodarska zaveznica, v katero so ogromno investirali. Vendar pa, če se pokaže, da ni mogoče obrzdati Mohameda bin Salmana, se bosta Britanija in ZDA potrudili, da slednji ne bo več dolgo na oblasti.

COMMENTS

Wordpress (0)