Navdušeni nad sončno energijo tudi naši sosedi: Heineken je v Karlovcu postavil sončno elektrarno, ki bo letno proizvedla 395.000 kWH. – TOPNEWS.si

Navdušeni nad sončno energijo tudi naši sosedi: Heineken je v Karlovcu postavil sončno elektrarno, ki bo letno proizvedla 395.000 kWH.

Navdušeni nad sončno energijo tudi naši sosedi: Heineken je v Karlovcu postavil sončno elektrarno, ki bo letno proizvedla 395.000 kWH.

Družba Heineken Hrvaška (bivša Karlovačka pivovara) je letos postavila svojo solarno elektrarno v sklopu svoje pivovarne v Karlovcu.

Namreč, na streho zelenega skladišča, v katerega so lani skupno investirali 2,7 milijona evrov, so postavili 1380 solarnih panelov, ki bodo po ocenah letno proizvedli okoli 395.000 kilovatnih ur električne energije. Zgrajeno je na podlagi principov zelene gradnje, kar je pripomoglo k maksimalnemu zmanjšanju vpliva na okolico med in po zaključku gradnje. Pri gradnji so se usmerili k energetski učinkovitosti, uporabi kakovostnih, ekološko sprejemljivih materialov in zmanjšanju količine odpada, kar jih uvršča v energetski razred A+.

Heineken iz Karlovca je poudaril, da omenjena številka hkrati predstavlja letni prihranek, saj se bo za ta znesek zmanjšala količina energije, ki jo prevzemajo iz javnega omrežja.

“Čeprav se električna energija, ki je proizvedena s pomočjo solarnih panelov, uporablja za potrebe pivovarne, pravzaprav gre za integrirano solarno elektrarno, kjer je morebitni višek proizvedene energije možno vrniti v javno mrežo. Poleg tega pa bo količina električne energije, ki jo bodo proizvedli solarni paneli, vplivala na zmanjšanje emisij CO2 za 118,5 ton na letni ravni”, pravijo v Heinekenu.

Pojasnili so tudi, da so projekt zaključili v vsega dveh mesecih in pol, financiran pa je bil brez državnih spodbud. Panele je proizvedlo podjetje Luxor Solar GmbH iz Nemčije, medtem ko so za nabavo, postavitev in tehnično izvedbo angažirali podjetje Relatio ES Adria iz Varaždina.

Direktor varaždinskega podjetja Relatio ES Adria Jurica Gregurič je poudaril, da čeprav so paneli nemške proizvodnje, elektrarna vsebuje 20 odstotkov domačih komponent, pričakujejo pa, da se bo investicija popolnoma izplačala po sedmih letih in pol, glede na obstoječo ceno električne energije. Solarna elektrarna zavzema površino 4430 kvadratnih metrov.

COMMENTS

Wordpress (0)