Zadnja fotografija mostu v Genovi pred katastrofo, kaže v kakšnem stanju je bil: vse je že razpadalo! – TOPNEWS.si

Zadnja fotografija mostu v Genovi pred katastrofo, kaže v kakšnem stanju je bil: vse je že razpadalo!

Zadnja fotografija mostu v Genovi pred katastrofo, kaže v kakšnem stanju je bil: vse je že razpadalo!

Fotografija mosta v Genovi, posneta pred tednom dni, jasno kaže, koliko je bil most pravzaprav v slabem stanju, preden se je zrušil, zaradi česar je umrlo 39 ljudi.

Na fotografiji se vidi, da viadukt Morandi v Genovi razpada, in da žice visijo s spodnje strani nadvoza.

Fotografijo je objavi nek tviteraš, poleg fotografije je napisal: “Most v Genovi prejšnji teden. Brez komentarja.”

Družine umrlih in oblasti za katastrofo krivijo privatno podjetje Autostrada per l’Italia, ki je v večinski lasti družine Benetton. in vzdržuje večino italijanskih avto-cest.

Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da je upravljavec avto-cest družba Autostrada odgovorna za zagotavljanje varnosti na mostu, in da vlada ne bo čakala izida aktualne preiskave o tragediji, da bi ukrepala.

Najbolj neposreden v obtožbah je bil minister za delo Luigi di Maio iz vladajočega Gibanja petih zvezd, ki je zagrozil s preklicem koncesije in globo. “Če ne vlagaš v vzdrževanje avtocest in te zanima le dobiček delničarjev, se mostovi pač podirajo. Italijanska vlada prvič ni prejela denarja od družine Benetton. Pregledali bomo pogodbe. Pripravljeni smo tudi preklicati koncesijo in izreči 150 milijonov evrov globe,”je dejal Maio.

Družba Autostrada je danes izrazila prepričanje, da bo dokazala, da je izpolnila obveznosti po pogodbi o koncesiji za delo na tem mostu. V torek so potrdili, da so se na zrušenem viaduktu začela vzdrževalna dela, vendar pa niso ocenjevali, da bi se most lahko zrušil.

Vlada v Rimu je prav tako pozvala k odstopu vrhovnega menedžmenta te družbe in sporočila, da bo zahtevala izrek visokih kaznih.

Minister za promet Danilo Toninelli je zagrozil z visokimi kaznimi za odgovorne. Podjetje Autostrade per l’Italia po Toninellijevih besedah služi “milijarde”, vendar pa plačuje davke “zgolj nekaj milijonov”. “Za nameček pa še ne izvajajo nujnih vzdrževalnih del na mostovih in avtocestah,” je poudaril minister in dodal, da gre za “hude nepravilnosti”.

Nadvoz se je nenadoma zrušil med močnim neurjem, zaradi česar je več deset vozil padlo 45 metrov pod nivo ceste. Po zadnjih podatkih je v zrušenju avtocestnega viadukta umrlo najmanj 39 ljudi, med njimi trije otroci. Ranjenih je 16, od tega jih je 12 v kritičnem stanju.

Viadukt so odprli 4. septembra 1967. Dolg je bil 1.182 metrov, visok 45 metrov, naslanjal pa se je na tri betonske stebre, ki so visoki 90 metrov. Najdaljši razpon med dvema stebroma je 210 metrov. Vse od njegovega odprtja pred petimi desetletji je bil viadukt predmet razprav, tudi zato, ker je bil speljan nad gosto poseljenim predelom Genove. V zadnjih letih so ga temeljito prenovili. Leta 2016 naj bi obnovili tudi porušeni del. Zato čudi, da je po slabih dveh letih obnovljeni del mostu že razpadal in so iz njega visele žice.

COMMENTS

Wordpress (0)