Paradoks: Požar napada ministra Počivalška, njegova pastorka Tereza Poljanič (hči Barbre Drnač) pa Počivalšku na Novi Zelandiji peče potico – TOPNEWS.si

Paradoks: Požar napada ministra Počivalška, njegova pastorka Tereza Poljanič (hči Barbre Drnač) pa Počivalšku na Novi Zelandiji peče potico

Paradoks: Požar napada ministra Počivalška, njegova pastorka Tereza Poljanič (hči Barbre Drnač) pa Počivalšku na Novi Zelandiji peče potico

terezapoljaničpozar

tereza poljanič

Medtem ko je Bojan Požar doma ostro kritiziral ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi poti v Avstralijo in Novo Zelandijo, se je ministru na obisku v Novi Zelandiji pridružila tudi pastorka Bojana Požarja, Tereza Poljanič in pripravila potico za ministra in slovensko delegacijo.

Hči Barbre Drnač, Tereza Poljanič, se je namreč leta 2015 preselila na Novo Zelandijo, kjer se ji uresničujejo sanje. Kot je zapisal Žurnal v članku, v katerem intervjuja Barbro Drnač: “Nisem tipična slovenska mamica“ – Mama je nanjo ponosna in pravi, da je pri uspehu ne bi nikoli zavirala. Tereza Poljanič, hčerka slovenske novinarke in plesne poznavalke Barbre Drnač, že nekaj časa živi na Novi Zelandiji, kjer sledi svojim sanjam in ustvarja presne sladice in se posveča zdravemu življenju.Tereza nas bo o svojih receptih kmalu podučila tudi na malih zaslonih, saj si jo bomo lahko ogledali v oddaji Zdravo, Tereza!”, so takrat zapisali v Žurnalu.

Medtem ko je novopečeni politik Bojan Požar (na njegovi listi novinarja BP je članica predsedstva tudi žena Barbra Drnač) doma pridno pisal tvite proti ministru, češ da odhaja na “eksotično potovanje v Avstralijo in Novo Zelandijo”, je minister Počivalšek na vprašanje, kako odgovarja na kritike potovanja je predvčerajšnjim v Mariboru takole pojasnjeval svoj obisk v omenjenih državah.

“Z veseljem. Zdaj pozornost, jaz mislim, da je jasno zaradi česa je, da je treba biti pomemben štiri mesece pred volitvami. Ampak kakorkoli, na ministrstvu nadaljujemo s politiko internacionalizacije, ki je temelj našega delovanja konec koncev. In smo približno enako aktivni na mednarodnem področju na vsakem letu našega mandata. Izhajam iz tega, da se ne zavedamo dovolj, da 80 odstotkov brutodružbenega produkta v nominalnem smislu ustvarimo z izvozom. Od lanskih 42 milijard, ki smo jih naredili, če to zelo poenostavljeno povem, v Sloveniji smo jih 32 naredili z izvozom storitev in blaga in spet od teh 80 odstotkov, 80 odstotkov izvozimo v EU.

Mi pa želimo sistematično priti do tega, da porazdelimo to enostransko navezanost na EU tudi na države izven Evropske Unije. Znotraj tega imamo ta dokument mednarodni izzivi in eden od potencialnih trgov z veliko možnosti za razvoj je trg Avstralije in Nove Zelandije. Moram pa povedati, da o karakterju tega obiska, vam bo najbolje odgovoril program tega obiska v teh dneh.

Sem pa ponosen, da sem imel priložnost imeti resne pogovore z gospodarskima ministroma v obeh državah. V Canberri z ministrom za gospodarstvo Stevenom Ciobo, s katerim sem se srečal že na Svetovni trgovinski organiiaciji WTO, v petek mislim, da pride k nam avstralska zunanja ministrica, bom tudi z njo imel srečanje. V Novi Zelandiji sem se srečal z njihovim ministrom za kmetijstvo Damienom O’Connorjem. V obeh primerih, s kar nekaj parlamentarci, s predsednikom parlamenta in kar nekaj gospodarskih stikov.

Ponosen sem na naše podjetje Asko, ki je hčerinsko podjetje Gorenja, ki je v Avstraliji v kar nekaj letih povečalo prodajo iz 30 na 60 milijonov evrov. To podjetje vodi naš menedžment, g. Črt Prašnikar. Podatki, ki jih dosegajo so impozantni. Odprli smo tudi konzulat v Geelongu, v bližini Melbourna. Srečal sem se z lastnikoma Harvey Normana, govorili smo o dodatnih vlaganjih na našem področju in po vseh teh državah so štiri naša podjetja in pa STO izvedle turistične “roadshowe” v Melbournu, Sydney-u in Aucklandu in na vsakem “roadshowu” je bilo prisotnih kar nekaj nad 100 njihovih turističnih agentov.

Lahko rečem, da je trgovinska menjava z Avstralijo preko 100 milijonov evrov, od tega je 85 milijonov našega izvoza. Raste nam število obiska turistov iz Avstralije, mislim, da je bilo preko 55 000 Avstralcev v Sloveniji, z rastjo preko 20 odstotkov in ta trend želimo nadaljevati. Številke z Novo Zelandijo so nekaj manjše, ampak so pa perspektive s prodajo naših strojev, strojnih izdelkov na tem področju toliko večje, ker imamo za ta njihov kmetijskih del kar nekaj potencialnih možnosti. Vsekakor je bil to eden od uspešnih obiskov”.

Program obiska objavljamo v nadaljevanju:

 

Avstralija in NZ brief.7
Avstralija in NZ brief.8
Avstralija in NZ brief.9
Avstralija in NZ brief.10
Avstralija in NZ brief.11

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Kar kdo počne zasebno je njegova stvar osenbno nebi Počivalšku dal niti prazne ribje konzerve.

  • comment-avatar
    domovina mili dom 6 let

    Morda mu v potico da cepivo proti levi steklini.

  • comment-avatar
    Janez Novak 6 let

    OK,niso problem potovanja ,čeprav timing ni najboljši,pač pa rezultati teh srečanj,po domače kolk smo s tem zaslužili ali smo spet samo plačali turistično pot.