Zaostrovanje! Erjavec: Slovenija bo kmalu tožila Hrvaško na sodišču EU – TOPNEWS.si

Zaostrovanje! Erjavec: Slovenija bo kmalu tožila Hrvaško na sodišču EU

Zaostrovanje! Erjavec: Slovenija bo kmalu tožila Hrvaško na sodišču EU

Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je včeraj izjavil, da je izvajanje arbitražne sodbe o meji s Hrvaško pravno in ne politično vprašanje, kot to prikazuje predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in da bo Slovenija zaradi neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča kmalu tožila Hrvaško na sodišču EU v Luksemburgu.

“Ne gre za politično vprašanje, kot bi želel Juncker to prikazati, temveč za pravno vprašanje”, je dejal Erjavec za Slovensko televizijo, v odzivu na Junckerjeve izjave, ki jih je dal Juncker včeraj v Bruslju.

Glede mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško je Juncker na včerajšnji tiskovni konferenci s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem dejal, da v tem sporu Komisija ne bo odločala, ali ima prav ena ali druga stran, temveč je tukaj, da bi “pomagala”.

“Želimo pomagati pri reševanju tega in menim, da bomo lahko tudi to storili”, je dejal Juncker po sestanku s Plenkovićem. Hrvaški premier je ob tej priložnosti ponovil, da ne obstaja realna opcija, da bi Hrvaška sprejela arbitražno sodbo, temveč, da se v pogovorih doseže sporazum, ki bi bil medsebojno sprejemljiv tako za Hrvaško kot tudi Slovenijo, pri čemer je spomnil, da je slovenski strani Hrvaška že predstavila določene zamisli o tem in da je to “odličen temelj za sporazum”.

Slovenska vlada je že večkrat ponovila, da je s Hrvaško možen le pogovor o izvajanju arbitražne sodbe, Erjavec pa je nezadovoljen z “nevtralnim” tonom Junckera, od katerega Slovenija pričakuje večji angažma glede izvedbe arbitražne odločitve. Najavil je, da bo Slovenija zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe tožila Hrvaško na sodišču Evropske unije.

Pri tem se postavlja vprašanje, ali je slovenska zunanja politika zares storila vse, da bi prepričala Junckerja, da je potrebno sodbo arbitražnega sodišča, ki je del evropskega pravnega reda, spoštovati, kajti prav neverjetno je, da Juncker, sodeč po njegovi izjavi, meni, da se od njega pričakuje, da se bo Evropska komisija postavljala na eno ali drugo stran, ko pa mu je slovenska zunanja politika ničkolikokrat povedala, da se od njega pričakuje, da bo Hrvaški povedal, da je potrebno arbitražno sodbo implementirati v praksi. Še bolj pa preseneča njegova ocena o hrvaškem premierju Plenkoviću in obnašanju Hrvaške v EU, ki jo je izrekel pred novinarji v Bruslju: “Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega,” je glede odnosa s Plenkovićem dejal Juncker. “Hrvaška je zame država, do katere nisem nevtralen. Več let sem spremljal Hrvaško in vse težke korake, ki jih je morala narediti. Kdo bi si mislil, da se bo Hrvaška pridružila EU-ju. Zares je primer korektnega obnašanja po vstopu v EU in s svojimi uspehi je pokazala, da resno jemlje svoje obveznosti do Unije. Moramo omeniti tudi notranje uspehe, kar se tiče proračuna, gospodarstva … Danes je vzor za številne druge države in to pozdravljam,” je po poročanju hrvaških medijev dejal Juncker. Dodal je, da ni večjih nians med stališči komisije in Hrvaške.

Če parafraziramo Junckerjeve besede, bi bil dan slovenskih sanj, ko bi Juncker izjavil, da se vedno znova zaljubi, ko se sreča s Pahorjem ali Cerarjem, da je Slovenija država, do katere ni nevtralen, da je Slovenija vzor za številne druge države in da ni večjih nians med stališči Evropske komisije in Slovenije. Ker pa temu ni tako, pa Sloveniji ne preostane nič drugega kot, da toži Hrvaško na sodišču EU v Luksemburgu. Kako pa je s sodišči, pa nam dosedanja praksa kaže, da niso nedovzetna za lobiranje. Veliko bo odvisno od argumentov, nekaj pa tudi od mednarodne sestave sodnega senata, mednarodnopolitične moči in položaja strank v postopku ter tudi od osebnih preferenc sodnikov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Aton 6 let

    Če bi Juncker imel šiviljo ob sebi….

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Dejstvo je ,da SLO levim debilom ,še vedno ni jasno ,da so Arbitražo uničili sami,sedaj pa skušajo iz nje kovati političen kapital.
    NAK!
    Povsem narobe,levi idioti niti ne razumejo,da se vsi odmikajo od nas,sedaj grozijo s tožbo in ohoho.
    Povprečnemu razumskemu človeku je jasno ,da smo spušili in očitno sedaj levaki rabijo le to še sodno potrjeno.
    Ali pa domače;proti sebi smo obrnili ZDA,sedaj še EU in sedaj upamo ,da bomo zmagali na sodišču.
    Zelo verjetno NIKOLI in hud mednarodni poraz in sramota.
    Med tem ,ko si Plenkovič dela zaveznike,SLO levaki delajo Sloveniji sovražnike misleč ,da bo iz tega kaj političnega kapitala žal nič,bo pa veliko škode in težav.