Cerar sporočil Junckeru: Ne želimo bilateralne rešitve! – TOPNEWS.si

Cerar sporočil Junckeru: Ne želimo bilateralne rešitve!

Cerar sporočil Junckeru: Ne želimo bilateralne rešitve!

S tem naslovom je hrvaška televizija N1 obvestila hrvaško javnost, da je slovenski premier Miro Cerar danes dejal, da se mejno vprašanje s Hrvaško ne bo reševalo bilateralno, temveč je treba izvesti odločitev arbitražnega sodišča, saj je to tudi “civilizacijsko” in ne le pravno vprašanje.

“Vprašanje meje ne spada več v okvir bilateralnega reševanja in če Hrvaška ne bo implementirala sodbe arbitražnega sodišča, bo Slovenija prisiljena uporabiti razpoložljiva pravna sredstva”, je dejal premier Cerar na današnji tiskovni konferenci.

“Arbitražna sodba je zaključena, obvezujoča za Slovenijo in Hrvaško, ki jo morata po mednarodnem pravu izvesti”, je dejal slovenski premier po srečanju z gosti iz držav Beneluksa, luksemburškim in nizozemskim premieroma Xavierom Bettelom in Markom Ruttejem in belgijskim ministrom za zunanje zadeve Didierom Reyndersom.

Njihov obisk v Sloveniji, ki jo čez nekaj mesecev čakajo parlamentarne volitve, je bil najavljen kot priložnost, da Cerar z gosti, ki tako kot on, prihajajo iz strank liberalne usmeritve, izmenja poglede na prihodnost Evrope in politično stanje v njeni okolici. Slovenska vlada pričakuje tudi njihovo potrditev, da v sporu Slovenije s Hrvaško zagovarjajo stališče spoštovanja evropskega prava in da je arbitražno odločitev treba implementirati.

V odzivu na današnjo izjavo predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, ki je v Strasbourgu ocenil, da je mejni spor med Slovenijo in Hrvaško tako bilateralni kot tudi evropski problem in da je odgovornost dveh strani, da ga rešita. ter na nastop premierja Andreja Plenkovića, je premier Miro Cerar ponovno poudaril stališče svoje vlade, da bo Slovenija pristala le na pogovor o tem kako implementirati arbitražno sodbo.
Hrvaška še ni implementirala arbitražne sodbe in tega ne želi storiti, s tem pa krši pravo Evropske unije. Slovenija bo prisiljena uporabiti pravna sredstva, če na hrvaški strani kmalu ne pride do spremembe stališča, je dejal Cerar.

Cerar je še dodal, da je Slovenija s Hrvaško več kot 20 let poskušala rešiti problem meje z bilateralnimi pogovori, vendar to ni bilo uspešno in da je Slovenija pristopanje Hrvaške k Evropski uniji pogojevala z rešitvijo mejnega vprašanja z arbitražo in dodal, da se v hrvaškem pristopnem sporazumu to omenja kot njena obveza.

“Kršenje te obveze predstavlja kršenje civilizacijske norme, vladavina prava, ni le temeljno načelo in vrednota EU, temveč tudi civilizacijska norma. Brez tega ni civiliziranega sveta in zato pričakujem, da bo Evropska komisija vztrajala na dosedanjem stališču, da je treba sodbo arbitrov implementirati”, je dejal premier Cerar in dodal, da je bil vedno odprt za dialog o izvedbi sodbe arbitražnega sodišča.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Vsa znamenja, ki so patološko očitna, kažejo, da ima Mirko hude težave z narcistično osebnostno motnjo. Gorje državi, v kateri najožji sodelavci in vladni koalicijski partnerji tega ne opazijo. Možakar pod nujno rabi psihiatra, ker je do volitev čez pol leta državo sposoben totalno potopiti.

  • comment-avatar
    Franc Jug 6 let

    Kaj pa spoštovanje domače zakonodaje, raznih odločb US, referendumov, zavez EU in drugače jasno izražene volje lastnih državljanov, to pa za Cerarja, Erjavca, trenutno vlado in parlament, ni civilizacijsko dejanje? Vsi se nam že smejejo in nas obsojajo ob vaši norosti. Res je že zadnji čas, da spokate ter nam doma in po svetu prenehate delati sramoto!

  • comment-avatar
    pravapot 6 let

    Junker je sporočil Cmerarju – Samo bilateralna rešitev je mogoča. In kaj sedaj Cmerear?