(VIDEO) Kakšen fantastičen dan – Juncker v objemu Pahorja: “Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima!” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kakšen fantastičen dan – Juncker v objemu Pahorja: “Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima!”

(VIDEO) Kakšen fantastičen dan – Juncker v objemu Pahorja: “Vprašanje arbitraže nikogar med voditelji članic EU-ja ne zanima!”

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pred pogovorom s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem izjavil, da mejni spor med Slovenijo in Hrvaško ni le bilateralno vprašanje, temveč vpliva na celo Evropsko unijo in da je to bolj pomembno vprašanje kot to mnogi mislijo v Sloveniji in Hrvaški.

“To ni le bilateralni problem, temveč težava, ki vpliva na celo EU. To je dosti bolj pomembno vprašanje, kot to mnogi ljudje mislijo v Sloveniji in Hrvaški”, je dejal Juncker pred pogovorom s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem.

Ponudba o posredovanju v Bruslju “ni dobro sprejeta”

Juncker je poudaril, da ponudba o posredovanju “ni dobro sprejeta”. Dejal je, da nerešeno mejno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško vpliva na perspektivo držav zahodnega Balkana, da postanejo članice EU.

V tem duhu komisija predlaga stranema svoje posredovanje, če to želita, je dejal Juncker, a vloge komisije pri tem ni podrobneje pojasnil. Prvi korak bo po njegovih navedbah spraviti strani skupaj, pri čemer ocenjuje, da razlike niso tako zelo velike.

Juncker je dodal, da si Evropska komisija “ne želi incidentov” med obema državama.

Pahorjev hladen tuš Hrvaški

Slovenski predsednik Borut Pahor je zatrdil, da hrvaško stališče o nerešenem mejnem sporu ni točno. “Mejno vprašanje je rešeno z arbitražno sodbo. Beseda je o izvedbi podpisanega sporazuma, ki je del sporazuma o pristopanju Hrvaške Evropski uniji”, je dejal.

Arbitražni sporazum je omogočil, da je Hrvaška julija 2013 postala članica EU-ja, je še spomnil Pahor ter izpostavil, da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne odločbe krši pogodbo o lastnem pristopu k EU-ju ter mednarodno in evropsko pravo.

EU je temu primeru posvetila veliko pozornosti. To dokazuje tudi najava Junckerja, da se bodoče članice ne bo sprejemalo v EU, dokler ne rešijo odnosov s sosedi.

“Nerešena mejna vprašanja Slovenije in Hrvaške vplivajo na perspektivo balkanskih držav, ko gre za vprašanje članstva v EU. Mejna vprašanja morejo biti rešena predhodno”, je dejal Jucnker, njegove besede pa so povzeli vsi glavni časniki v regiji.

Juncker je tudi poudaril, da se arbitražno sodbo mora implementirati, ne glede na probleme.

“Ne bo vojne med dvema državama”, je dejal Juncker in dodal, da morata obe strani spoštovati arbitražno sodbo.

Glede tega je vodja Evropske komisije Juncker optimističen.

Na vprašanje, ali se strinja s slovenskim stališčem, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši evropsko pravo, je šef komisije odgovoril, da preprosta vprašanja nimajo vedno preprostih odgovorov.

Predsednik Pahor je pozval k dejavnejši vlogi komisije in tudi Junckerja osebno v prizadevanjih za uresničitev arbitražne odločbe. Izpostavil je, da je to politična, pravna in moralna dolžnost komisije ter da gre za verodostojnost unije.

Ob tem je slovenski predsednik pozval komisijo, naj ne odlaša s prvim korakom in naj da hrvaški strani vedeti, da misli resno, ko pričakuje uveljavitev sporazuma. Hrvaško pa je pozval, naj v Ljubljano in Bruselj čim prej sporoči, da je pripravljena spoštovati arbitražno razsodbo.

Odlašanje z uresničitvijo arbitražne razsodbe ali njena neuresničitev bi lahko pomenila veliko manevrskega prostora za tiste politične sile, ki vidijo priložnost v spodbujanju nacionalizma ter nespoštovanju sprejetih zavez in mednarodnega prava, je še opozoril Pahor.

Predsednik Borut Pahor je po srečanju preko Twitterja sporočil, da je “pogovor s predsednikom komisije Junckerjem prinesel določen napredek v razumevanju odgovornosti in vloge Evropske komisije za implementacijo arbitražne sodbe o meji”.

Slovenska javnost je nemalo razočarana, saj je pričakovala konkretne korake Evropske komisije v zvezi z implementacijo sodbe arbitražnega sodišča, ne pa pogovora, kjer mora slovenski predsednik Pahor prepričevati Junckerja zakaj bi bilo dobro, da Evropska komisija bolj dejavneje posreduje in ali voditelje Evropske unije spor med Slovenijo in Hrvaško sploh zanima. Še najbolj pa je presenetil Juncker z odgovorom na vprašanje, ali Hrvaška krši mednarodno pravo s tem, ko zavrača arbitražno sodbo, da preprosta vprašanja nimajo preprostih odgovorov. Res smešno, da predsednik Evropske komisije nima jasnega stališča o tem, medtem ko pravi, da je treba sodbo arbitražnega sodišča spoštovati!

V nadaljevanju si lahko pogledate tiskovno konferenco srečanja Pahor-Juncker s prevodom:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    khm_khm 6 let

    tole vse skupaj je ena farsa v skodo Slovenije, se vidi, da politicni interesi prevladujejo nad vladavino prava, ki bi morala biti podlaga za vse; s sprenevedanjem zahodnih sil, to le se daje podporo Hrvaski, bolj stvari ne bi mogle biti jasne! na zahodnem Balkanu ZDA podpira Hrvate in Albance, so pa proti Srbom, Makedoniji; Slovenija pa ima trenutno nehvalezen polozaj…ja, in rinejo nas v to regijo, “mi” pa to politiko dobro implementiramo, ce ze samo vpisete v Google, se Slovenija znajde pod drzavami na Balkanu, medtem ko npr. Madzarska pa kot drzava v Evropi.