Napeto! Hrvaška zunanja ministrica razkrila, kaj bo storila Hrvaška, če slovenska policija prevzame nadzor nad 4/5 Piranskega zaliva – TOPNEWS.si

Napeto! Hrvaška zunanja ministrica razkrila, kaj bo storila Hrvaška, če slovenska policija prevzame nadzor nad 4/5 Piranskega zaliva

Napeto! Hrvaška zunanja ministrica razkrila, kaj bo storila Hrvaška, če slovenska policija prevzame nadzor nad 4/5 Piranskega zaliva

Hrvaška trdno ostaja na stališču, da ni možna enostranska implementacija arbitražne sodbe, ki jo Hrvaška ne priznava, je poudarila včeraj hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Marija Pejčinović Burić. Vendar pa pričakujejo, do bo Slovenija, kot je sama sporočila, konec tedna začela z implementacijo arbitražne sodbe o meji v delu, ki se nanaša na morje.

“Mi vztrajamo pri tem, da ne more biti enostranske implementacije arbitražne sodbe, torej Hrvaška te sodbe ne priznava in je za Hrvaško nesprejemljiva. Na zadnjem srečanju, ki smo ga imeli s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, je bilo rečeno, da ne bo prihajalo do nikakršnih enostranskih potez”, je dejala ministrica v pogovoru za Dnevnik Nove TV.

V kolikor bo slovenska stran poslala kontrole na področje Savudrijske vale, do katerega na podlagi odločitve arbitražnega sodišča meni, da ima pravico, bo Hrvaška “delala to, kar je tudi doslej – ščitila hrvaške interese”, je dejala Pejčinović Burić. Poudarila je prepričanje, da se do rešitve lahko pride le v duhu dialoga in da Hrvaška smatra sedanjo mejo kot tisto, ki gre po sredini zaliva in s katero sta obe državi vstopili v Združene narode.

“Mi s tako mejo lahko živimo še naprej, vendar bi bilo dobro, da ta vprašanja rešimo v obojestransko korist”, je dejala Pejčinović Burić.

Opozorila je, da Slovenija na podlagi mednarodnega prava ne sme enostransko razglasiti spremembe meje in da je edina rešitev še naprej bilateralni sporazum.

Čez šest mesecev Slovenijo čakajo parlamentarne volitve, za katere ministrica trdi, da “niso nikoli dobro okolje za taka dolgotrajna vprašanja”.

Poudarila je, da so meje, določene s katastrskimi občinami, sprejemljive in da pomenijo načelo, na podlagi katerega želi Hrvaška reševati vsa odprta mejna vprašanja.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je pred tem z diplomatsko noto pozvalo Slovenijo, da se vzdrži enostranske izvedbe ukrepov, ki bi imeli za cilj poskus spremembe stanja na terenu in k konstruktivnemu dialogu glede reševanja vprašanja meje. Obenem so opozorili, da bi bile enostranske poteze, s katerimi bi poskusili spremeniti stanje na terenu v škodo Hrvaške, nesprejemljive. “Vsaka takšna poteza je nesprejemljiva. Ukrepi, ki bi vključevali tudi grožnje s silo ali izvajanje sile bodo v skladu z listino Združenih narodov huda kršitev mednarodnega prava,” so zapisali na zunanjem ministrstvu v Zagrebu. Dodali so še, da je bila Hrvaška “popolnoma jasna” v svojih sporočilih, da ne more sprejeti arbitražne odločbe, zato je ne bo izvajala. Hkrati so izrazili pripravljenost, da Hrvaška v neposrednem dialogu s Slovenijo uredi vprašanje meje.

Hrvaška policija je svetovala hrvaškim ribičem

Hrvaški ribiči so včeraj odšli na posvetovanje s hrvaško policijo (25 ribičev), da bi izvedeli, kako ravnati ob napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju v skladu z arbitražno razsodbo. Hrvaška policija je potrdila, da je do srečanja prišlo. Niso pa želeli potrditi, da so jim svetovali, kako naj se vedejo v Piranskem zalivu.

Po besedah hrvaškega ribiča iz Umaga Daniela Kolca je hrvaška policija ribičem svetovala, naj po 29. decembru nadaljujejo običajno ribolovno prakso v Piranskem zalivu. Povedal je tudi, da je policija ribičem sporočila, naj lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu in da jih bodo zaščitili pred slovensko policijo, če bo to potrebno.

Hrvaška ni “troublemaker”

Hrvaška ministrica je zavrnila trditve, da je Hrvaška zaradi sporov s skoraj vsem sosednjimi državami “troublemaker” v regiji in zatrdila, da so to vse le problemi, ki so nastali kot nasledstvo razpada Jugoslavije ter da imajo nekatere države v Evropi mejne spore dolge več kot 100 let.

Hrvaška je lahko z odločitvijo zadovoljna

S hrvaško ministrico za zunanje zadeve se ne strinja nekdanji hrvaški veleposlanik v Sloveniji in dolgoletni diplomat Ivica Maštruko, ki je dejal, da bo arbitražna sodba temelj vsakega prihodnjega dogovora Hrvaške in Slovenije.”Hrvaška se obnaša kot noj, ki tišči glavo v pesek. Ne glede na to, kaj mislimo, je odločitev sprejeta in obstaja. Ne razumem, zakaj Hrvaška ne sprejme arbitražne sodbe, s katero je zelo zadovoljna. Tudi Plenković je povedal, da je v 90 odstotkih sprejemljiva,” je dejal Maštruko v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Maštruko meni, da obnašanje Hrvaške “ni logično” ter omenja možnost, da bi arbitražno sodbo “prepisali” in predstavili kot skupen dvostranski sporazum. Dodal je tudi, da verjetno obstaja dogovor med hrvaško in slovensko policijo, da se izogibata incidentom.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Jožef 6 let

    Dobro pol pa naj čakajo na šengen 100 let.

  • comment-avatar
    Marija 6 let

    Saj ni kaj komentirati Pohlep in pokvarjenost,zahrbtnost in hinavščina Hrvatov je neskončna. To so že stari ljudje govorili boj se Hrvata. In to je še kako res.