Velika igra pokra v Državnem svetu – Kdo so zmagovalci in kdo poraženci? – TOPNEWS.si

Velika igra pokra v Državnem svetu – Kdo so zmagovalci in kdo poraženci?

Velika igra pokra v Državnem svetu – Kdo so zmagovalci in kdo poraženci?

Izvolitev predsednika in neizvolitev podpredsednika državnega sveta je bila velika politična kombinatorika, ki je daleč presegla same akterje in je še najbolj spominjala na igro pokra. Poker je razširjena igra s kartami, za katero so značilne stave in preigravanje, zmagovalec kroga pa pobere cel dobitek na mizi. Nedvomno je bil zmagovalec novoizvoljenega DS-ja njegov novi predsednik Alojz Kovšca. Zanj je glasovalo 21 svetnikov. Simbolično pri tem je, da se mu je ob poskusu odpiranja penine zlomil zamašek, kar povzročilo precej smeha med prisotnimi, novoizvoljenimi člani Državnega sveta. Protikandidata sta bila podžupan Črnomlja Samer Khalil in koprski župan Boris Popovič, prvi je zbral devet glasov, drugi pa štiri. Vsi trije kandidati so bili svetniki že v prejšnjem mandatu.

Zanimiva kombinacija pa je bila v smislu kašne karte so imeli omenjeni kandidati. Najprej je bila kombinacija, da bi predsednik postal Branko Žumenjak, SDS-ov kandidat, vendar so ugotovili, da bi težko dobil večino, zato je kandidiral za podpredsednika. Koalicija SDS in SLS je nato obljubila podporo Borisu Popoviču, vendar je ostal s štirimi zanesljivi podporniki brez 17-tih svetnikov, zastopnikov lokalnih interesov. Zakaj so do konca obljubljali podporo Popoviču na desni, volili pa za Kovšco, ni popolnoma jasno. Kovšca, ki sicer ni imel najboljših kart, zgolj podporo sedmih svetnikov, je očitno kasneje postal kompromisni kandidat. Poleg tega je odigral spretno, saj je kot “dream team” podprl še MIroslava Ribiča, kandidata SMC-ja. Samer Khalil je bil kandidat predvsem SD-ja, ki v tokratni politični kombinaciji ni imel možnosti.

Volitve za predsednika so se iztekle kot so se in začela se je drama z volitvami obeh podpredsednikov, kjer tudi po dveh krogih glasovanja niti Miroslav Ribič niti Branko Šumenjak nista dobila potrebnih 21 glasov. Nenačelna koalicija, ki je izvolila Kovšco, ni zdržala niti deset minut in Miroslav Ribič je bil dobesedno skurjen, zgolj kot vaba, da je Košca dobil potrebno večino.

Kombinatorika, ki je bila vredna ne le Državnega sveta, v kateri se je odvijala “velika politika”, ki je daleč presegala pooblastila, ki jih ima Državni svet, saj niti desni Branko Šumenjak, niti levi MIroslav Ribič. nista mogla doseči magične meje 21 glasov.

Eden od pomembnih udeležencev celotne partije pokra mi je kasneje dejal, da so se očitno slabo zmenili, čeprav je jasno, da so Mirana Ribiča in SMC enostavno izigrali, tako kot pred tem tudi Borisa Popoviča. Vendar gre še za nekaj več in ne bi me presenetilo, če bo novi podpredsednik postal Marjan Maučec, ki je bil doslej nekakšna ikona Državnega sveta že kot profesionalni sekretar. Na mesto sekretarja so včeraj namreč izvolili Dušana Štrusa.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)