Rezulat javnomnenske ankete v Delu, ki je na prvo mesto postavila Šarca, povzročil izredne razmere v politiki – TOPNEWS.si

Rezulat javnomnenske ankete v Delu, ki je na prvo mesto postavila Šarca, povzročil izredne razmere v politiki

Rezulat javnomnenske ankete v Delu, ki je na prvo mesto postavila Šarca, povzročil izredne razmere v politiki

Začetek decemberske seje parlamenta je včeraj v Državnem zboru potekal praktično v senci komentarjev glede rezulata javnomenske ankete v Delu, ki je postavila na glavo etabliran vrstni red med strankami. Tako je novinar Dela Zoran Potič moral na dolgo in na široko razlagati vsakemu, da pač rezulati taki so in da ne gre za fake news.

Čeprav bi z novinarjem Dela Potičem najraje kar fizično obračunali in se verbalno znesli nad njim zaradi rezultatov ankete, so se sogovorniki  večinoma zadržali z besedami: “Saj nisi ti kriv Zoran, ampak vendarle, to ne more biti res”.

Vendar so poslanci in njihovi asistenti kljub njegovim pojasnilom nejeverno zmajevali z glavami in jezno interpretirali Delovo anketo češ, da je z njo nekaj narobe in da je sigurno prirejena.

Lista Marjana Šarca je po Delovi anketi dobila 15,7 %, SD 12,6 %, SDS 12,2 %. To so, glede na voljo volivcev, izmerjeno s strani Dela (N=1016), trenutno tri najresnejše kandidatke za volilno zmago na državnozborskih volitvah.

Sledijo jim DeSUS s 6,4 %, NSi s 6,1 %, SMC s 5,5 % in Levica s 5,3 %. Med neparlamentarnimi strankami je najmočnejša SLS s 3,1 %, Čuševa koalicija z Zelenimi Slovenije bi dobila 2,1 % glasov, prav toliko parlamentarno Zavezništvo Alenke Bratušek, Dobovškovo Dobro državo pa bi podprla 2 odstotka vprašanih.

Res je, da ankete javnega mnenja tudi ustvarjajo klimo oziroma vplivajo na samo volilno telo. Od kod se prelivajo glasovi k Šarcu je seveda težko reči, vendar po eni od analiz spletnega portala domovina.je, naj bi Šarca volili predvsem neopredeljeni volilci.

Javnomnenjska anketa, ki enakopravno upošteva tudi Listo Marjana Šarca, pritrjuje tezi portala Domovina.je. Ocena je, da se ta v največji meri napaja iz labilnega volilnega telesa (okrog 150 tisoč volivcev), vajenega selitev od nekdanje LDS k SD leta 2008, ko je bilo potrebno premagati Janšo, nato do Jankovićeve PS in nazadnje SMC.

Šarec v nekoliko manjši meri posega tudi v volilno telo obeh desno-sredinskih strank – SDS in NSi, ter jima obenem oži prostor za rast v neopredeljeno sredino. Slednje velja tudi za Socialne demokrate.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    mginko 6 let

    V epicentru murgle vre. Vse je na psihiatričnih tabletah. Tudi Šarec jim ne more pomagati pred izropano bedno množico državljanov.

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Recimo takole tudi,če je realno-tole odseva abotnost in nedržavotvornost Slovencev,čas je da normalni prebegnemo z ozemljem vred v Avstrijo.