Dan, ko bo Katalonija razglasila neodvisnost: Obstajajo trije možni scenariji! – TOPNEWS.si

Dan, ko bo Katalonija razglasila neodvisnost: Obstajajo trije možni scenariji!

Dan, ko bo Katalonija razglasila neodvisnost: Obstajajo trije možni scenariji!

Referendum o neodvisnosti Katalonije je bil izveden. Centralna oblast v Madridu ga ne priznava, katalonska vlada v Barceloni ga smatra kot formalno veljavnega. Katalonija bo razglasila neodvisnost v ponedeljek, je potrdil visoki predstavnik katalonske vlade.

katalonia neodvisnost 2

katalonia neodvisnost 1

katalonia neodvisnost 3

V ponedeljek bo tako v Barceloni potekala seja katalonskega parlamenta, v katerem imajo večino stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost. Torej, izid glasovanja ni vprašljiv.

katalonia neodvisnost 4

Katalonski predsednik Carles Puidgemont je potrdil, da bo Katalonija razglasila neodvisnost v roku nekaj dni. Na vprašanje kakšne bodo reakcije v primeru, da bi prišlo do posredovanja španskih oblasti, ki bodo imele za cilj prevzeti nadzor nad katalonskimi institucijami, je odgovoril, da bi to bila “napaka, ki spremeni vse”.

Aktiviranje 155. člena španske Ustave

Madrid bi lahko, in to verjetno tudi bo, aktiviral 155. člen španske Ustava in prevzel upravo v Kataloniji. Nato bi sledila razpustitev parlamenta in razpis novih volitev. Na volitvah bi verjetno še močnejšo zmago dosegle stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, v tem času pa ni izključen niti padec vlade v Madridu. V kolikor bi bila nova nova vlada v Madridu bolj naklonjena prisluhniti željam Kataloncev, bi bila možna dva scenarija:

katalonia neodvisnost 5 katalonia neodvisnost 6

katalonia neodvisnost 7

Sprememba Ustave

Nova vlada v Madridu začne s procesom spremembe Ustave, s katerim bi Španija prešla v novo fazo. V pogajanjih bi Katalonija zahtevala pravice, kot jih ima Baskija – torej, samostojno pobiranje davkov – verjetno bi obe sedanji regiji naredili še korak dlje in zahtevali, da se Španija ustroji kot (kon)federacija.

Odcepitev

V primeru, da v Madridu po volitvah spet ne bi imeli posluha za katalonske želje, tedaj ni izključeno, da bo Katalonija razglasila definitivno neodvisnost. Ta scenarij skriva številne nevarnosti: od vprašanja valute (Katalonija ni članica evro območja) do problematike mednarodnega priznanja (povsem gotovo je, da nobena članica EU ne bi priznala nove države tako dolgo, dokler tega ne bi storil Madrid).

V tem času bi Katalonija imela status “lebdenja v zraku med zemljo in nebom”, kar bi imelo prav gotovo negativne posledice za gospodarstvo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Lahko pa se zgodi zelo verjetno zasedba Katalonskega parlamenta in ustanov in njihovo zaprtje in prenos oblasti na Madridob nadaljnjem teženju pa franco scenarij z levimi špilferderberji,je pa treba vedeti da se zgodovina ponavlja le igralci se zamenjajo.