Kako je Vili Kovačič načel živce Janezu Janši – spor med pobudniki referenduma za drugi tir – TOPNEWS.si

Kako je Vili Kovačič načel živce Janezu Janši – spor med pobudniki referenduma za drugi tir

Kako je Vili Kovačič načel živce Janezu Janši – spor med pobudniki referenduma za drugi tir

Andrej Magajna v pismu o sporu med pobudniki referenduma o drugem tiru

Andrej Magajna je Viliju Kovačiču in nekaterim naslovnikom napisal pismo z naslovom “Mi inženirji vemo, da je ena in ena dva! …” v katerem nakaže tudi spor Kovačiča z Janezom Janšo

Andrej Magajna, sicer predsednik Krščanskih socialistov Slovenije, je v pismu naslovnikom Vilija Kovačiča obtožil soliranja in popolne odsotnosti timskega dela. V pismu naslovnikom, ki smo, kot ugotavlja Magajna, veliko pisali in analizirali dogajanja med kampanjo o drugem tiru in sedaj po njej, pa je Magajna razkril, da je Vili Kovačič začel “kravžljati” živce tudi predsedniku SDS Janezu Janši.

“Sredi dogajanja sem se hotel Viliju v pomoč vključiti s sugestijami tudi jaz in moja hči, a sem za nekoga, ki ve “da je ena in ena, dve” – mislim na dr. Duhovnika in (njegovo edino alternativo) -postajal nadležen. To je Vilija še bolj potegnilo v svojo tipično držo: soliranje in popolno odsotnost za timsko delo, da o ubadanju s PR – nebodigatreba zadevo – raje ne govorim.

Preberite še moje spodnje pismo, ki marsikaj pove – kako je deloval Vilijev (solistični) štab – kar pomeni, da ga sploh ni bilo.

“Poraz pa je vsaj za nekaj dober, čeprav bodo finančne posledice imeli še naši vnuki. Vili bi ob (“svoji”) zmagi postal še bolj “divji”, aroganten in bi začel skakati v Janeza Janšo ter mu diktirati kaj in kako pri parlamentarnih volitvah. Že tako je neukrotljiv; tako pa bi še obvladanemu Janez “skravžljal” živce in …. špetir pred volitvami bi bil neizbežen”.

Tako v uvodu pisma: “Mi inženirji vemo, da je ena in ena dva!…”

Lep pozdrav vsem trem

“Mi inženirji vemo, da je ena in ena dva ! … “

Že prav, a vprašanje koliko vedo o PR, socialni psihologiji oz. marketingu.

Dotični, ki pogosto izreka te famozne matematične besede, mi je pred leti dopovedoval kako z obnovljenimi Krščanskimi demokrati dobil na volitvah najmanj 10 % glasov. Dopovedoval sem jaz njemu “da bo težka” (: zato in zato) in da obstoja nevarnost, da bo dobil ravno toliko oz. odvzel NSi potrebnih pol procenta; tako niti oni ne bodo prišli v parlament.

Kako je eksaktni inženir “znal” izračunal vemo vsi. Pač ni videl vseh parametrov oz., jih podzavestno spregledal … a to je že psihologija. Žal so volilne napovedi bolj podobne vremenski napovedi. Iz gibanja oblaka v dopoldanskem času ne morem narisati premico in točno izračunati kje se bo ta oblak, če bo sploh še obstajal, nahajal ob sončnem zatonu.

Nikoli nisem preziral tehnične inteligence (tudi sedaj moram biti še kako “tehničen” pri obnovi stanovanja, saj nimam denarja za drage obrtnike). Nasprotno, vso mojo “deco” sem usmerjal v “realni sektor”.
Sem pa opazil, da nekateri tehnični intelektualci prezirajo družboslovce in jih zmerjajo s “filozofi”. Temu primerno se zadev okoli PR lotevajo – bolj kot tehnično – rokovnjaško oz, jim je to področje deseta briga.

Hči, ki je najprej diplomirala kot tekstilni inženir, potem pa magistrirala na ekonomiji iz nevro marketinga (kva pa je to, al je to kaj za na kruh namazat ?) je med drugimi analizirala naše prvo veliko soočenje na RTVSLO.

Ja to hočem reči. Ta soočenja niso nek strokovni simpozij (kjer je dr. Duhovnik zelo prepričljiv), ampak PR predstava. Po njeni oceni je bil Leben, ki je že po naravi dober retorik in hitrih misli PR-ovsko dobro pripravljen; njegov nastop strokovno domišljen, pravilno strukturiran, itd …

Vem, da za tovrstno usposabljanje za nas finačno in časovno nedosegljive in da se znajedemo vsak kakor ve in zna in pač moramo improvizirati. A si po drugi strani tudi nekateri za to področje nočejo vzeti niti minute časa ! Hotel sem včeraj – kar med vožnjo v Celje – iskoristiti čas za to temo, a je moj sosed na zadnji klopi govoril kot dež, zunaj pa ropotale goste kaplje po šipi.

Pa saj ne gre za visoko šolo retorike, ampak pogosto za banalne stvari: Da zna nastopajoči vsaj prebrati tekst, če že ne govori na pamet, … da ne mumla in požira besede, …da ne uporablja izraze, ki jih nihče ne razume, … (pa da ne šimfan nosilca projekta, neumornega Vilija, ki je iz nastopa v nastop boljši). Ko sem že pri njemu: Vili do dr. Balažica pa le ne bi smel biti tako poniževalen, ko je ta predlagal nek idejni gremi, ki bi se poleg progama ukvarjal tudi s PR-om – kar bo za volitve zelo pomembno.

“Kaj, kaj kaj sem takega rekel, kaj ….”, že slišim. Res je Milanova pobuda izgledala kot “salonska zadeva” v času, ko je Vili krvavo rabil aktiviste na terenu. A vseeno. On nam bi pripeljal Miloša Čiriča, .. Morda dobili kak nasvet celo od Sebastkjana Jeretiča, ki ga dobo pozna tudi moja omenjena hči.

A očitno sem svojimi PR predlogi postal nadležen, tudi s tem, ko predlagam, da bi se morali vsak teden dobivati, kjer bi naredili brain storming strategije in taktike; ter seveda razmišljali o PR prijemih. A kot vidim boste “vi inženirji” kar samozadostno uredili vse – ker je za vas vse jasno kot to, da je “ena in ena dve”

Brez zamere (ali z njo) in lep pozdrav
Andrej

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (6)
  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 7 let

    Vilijev nastop me spomni na Požarja v VV faktorju. Med momlanjem se da zaznati, le najobčutljivejši, da bi rad nekoga očrnil … pa je kot po pravilu preveč jezen, da bi sploh kaj povedal 🙂

  • comment-avatar
    dež 7 let

    PR nasprotnikov Zakona je bil katastrofalen, tu ni kaj dodati in taktika na soočenjih povsem zgrešena, brez pravih vprašanj za nasprotno stran, na katere le-ta ne zna jasno odgovoriti.

  • comment-avatar
    odzunaj 7 let

    Najboljši PR je kvalitetna strokovna argumentacija napak kritizirane vsebine ( Zakona in neustreznega projekta vlade na neustrezni trasi ) !
    Vladna stran je bila zanič, saj ni podajala strokovnih utemeljitev, saj jih niti nima !
    Leben je imel odličen nastop, brez stroke in z dosti laži . Ko mu je Primc očital laži, je hotel Leben iz njega iztisniti krajo, a Primc je jasno ponovil, da laže, čemur Leben ni oporekal ! Ta Lebnov molk je bil edina poštena izjava na celem soočenju. Ste jo opazili ? Dragonja je potrdil izjavo Lebna, da so ceno “znižali” s tem, da so izločili DDV. Katastrofa, če so ceno tako znižali, pomeni da nameravajo državo okrasti za DDV ! Zrelo za kazensko prijavo ! Ostali na tej strani so blebetali in frazarili brez vsakršne vsebine, kot pokvarjene plošče !
    Skupino “nasprotnikov” vladnega Zakona in projekta je sestavila RTV s svojo para… operativo in uspela s kratkim razpoložljivim časom uničiti energijo argumentacije stroke – dr. Umka in dr Duhovnika in dobrega argumentatorja Primca . Vsi ostali, tudi Kovačič, še posebej pa ostali, od Magajne naprej niso operirali z analizo teme referenduma -Zakona in projekta vlade- , ampak je njihovo prazno besedičenje dajalo vtis kot da so na lastni predvolilni kampanji.
    V vsaki skupini je bil tudi po en predsedniški kandidat in vodil svojo predvolilno kampanjo !

    Veliki zmagovalec soočenja in referenduma je RTV SLO alias Kučanov klan. Njihova strategija je bila večplastna . Že vse od pomladi in intenzivno pred referendumom je RTV SLO izločala soočenje stroke ! Najprej ekonomsko-pravno-tehnične stroke glede Zakona in financiranja projekta, ki še danes nima strokovnega predračuna , kaj šele pokritja investicije.
    Še posebej se je RTV SLO angažirala pri onemogočenju tehnično-varnostne stroke, ki podpira eno oz drugo varianto ! In to v primeru trase, samega projekta in varnosti (predvsem požarne)
    https://www.dropbox.com/s/0mfrshf7x53i0no/ver%20012%20Primerjava%20med%20drugim%20tirom%2020%2C5km%20in%20dvotirno%20%C5%BEeleznico%204%2C1km.pdf?dl=0

    Sicer pa je Danilo Slivnik v svojem “Popotnikovem poročilu” že leta 2000 zapisal, da se je tudi RTV SLO pridružila novinarskim čistkam tiskanih medijev. NAJPREJ JE UKINILA OMIZJE . Edino oddajo, ki je na strokovno pošten in dostojen način omogočala soočenje različnih pogledov stroke na določeno temo.
    No , RTV SLO je šla še naprej, po tej ukinitvi je uvedla kvazi soočenja, kjer pro et kontra nastopajoči uro in pol stoje nastopajo s štopanjem novinarke voditeljice. Včasih s kozarcem vode, včasih brez.

    Najnovejša razvojna stopnja lažnih soočenj je bilo prav to zadnje, predreferendumsko. Edino zagotovilo neuspeha je bilo, da gledalci , ki ne poznajo dovolj tematike z lastnim iskanjem informacij, in to je gotovo vsaj 80 % državljanov, obdrži v zablodi, da pomeni glasovati ZA vladni drugi tir podpreti gradnjo dvojnega tira , sicer se Slovenija sesuje, ta tir pa bo zgrajen hitro, ekonomično in varno. Glasovati PROTI pomeni glasovati proti še enemu železniškemu tiru, proti razvoju in proti državi Sloveniji !.
    RTV SLO JE RESNICO OBRNILA NA GLAVO !
    To je bilo doseženo z velikim številom zakupljenih ( za 25 evrov) nastopajočih mest , vsakemu je bilo dodeljeno nekaj stavkov. Stroko edinih dveh tehnikov dr. gradbeništva Umka in dr strojništva Duhovnika so razbili z maso kvazi blebetačev , psihopatov, plačancev, …..

    Bravo RTV SLO, presstitutka slovenske paradržave, izdajalka slovenskega naroda in države !

  • comment-avatar
    Johan Strauss 6 let

    Na žalost sem šele sedaj opazil omenjen članek in ga bom komentiral z rahlo časovno zamudo. G. Magajno popolnoma razumem in to kar omenja v svojem pismu še kako drži. Velik problem nasprotnikov vladnega zakona o 2.tiru je bil vsekakor Jože Duhovnik. Poznam ga osebno in o njem na žalost ne morem reči nič pozitivnega. Aroganten in domišljav alkoholik ter po strokovni plati neizmerno zabit ne-strokovnjak. Vse strojniške teme razlaga kot da je to nekaj oh in ah, vendar tisti, ki se na to stroko spoznamo vemo, da “prodaja” popolne neumnosti in gosto meglo. Lahko bi ga “krstili” za slovenskega Chuck-a Norris-a, saj je ni stvari, ki je on ne bi znal narediti ali rešiti. Ko je postal dekan fakultete za strojništvo, so se ljudje kar sami odpuščali iz delovnih mest, kot predavatelj je bil prisoten kar pri 32 (oz celo 36) predmetih in še bi lahko naštevali. Skratka, čim se je začel pojavljati v ekipi nasprotnikov predlaganega zakona, je bila to v naprej “izgubljena bitka”. O njegovi nadutosti in napihnjenosti pove dosti tudi ime njegovega podjetja, ki je: dr. Duhovnik d.o.o.
    Duhovnik je na žalost “močan le na jeziku”, ko je potrebno narediti konkretna dejanja ali za svoje delo prevzeti odgovornost, pa v stotinki sekunde “stisne rep med noge” in zbeži. Naj bo to “šola” za vse prihodnje predlagatelje različnih iniciativ, da se Duhovniku “ognejo v velikem loku” in naj ga enostavno ignorirajo.