Erjavec na vprašanje, ali je Slovenija bolj proruska ali proameriška, odgovarja: “Slovenska zunanja politika je uravnotežena” – Kučan odnose z Rusijo ocenjuje kot dobre. – TOPNEWS.si

Erjavec na vprašanje, ali je Slovenija bolj proruska ali proameriška, odgovarja: “Slovenska zunanja politika je uravnotežena” – Kučan odnose z Rusijo ocenjuje kot dobre.

Erjavec na vprašanje, ali je Slovenija bolj proruska ali proameriška, odgovarja: “Slovenska zunanja politika je uravnotežena” –  Kučan odnose z Rusijo ocenjuje kot dobre.

101. obletnica postavitve ruske kapelice pod Vršičem, ki je potekala pod patronatom slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in ruskega ministra za telekomunikacije in množične medije Nikolaja Nikiforova, se je udeležila tudi slovenska politična in gospodarska elita na čelu s predsednikom Borutom Pahorjem, nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom. Prišli so tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Na slovesnosti je bila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Slovesnost je bila prava priložnost za preverjanje slovensko ruskih odnosov oziroma o zunanjepolitični usmeritvi Slovenije, o kateri smo se pogovarjali z Milanom Kučanom in Karlom Erjavcem.

“Sporočilo te kapelice in drugih ruskih spomenikov na Žalah in spomenik v Murski Soboti nosijo sporočilo miru in to je pač večno. Ne glede na to kdo pride in kakšne slovesnosti so s tem povezane. Sporočilo ostane isto.” Na vprašanje kako ocenjuje odnose med Slovenijo in Rusijo, je bil Milan Kučan kratek: “Dobro”. Karel Erjavec je na vprašanje kako pomembno je ohranjati to prijateljstvo z Rusijo dejal: ” Ja, izjemnega pomena zato, ker vidimo, da brez sodelovanja ni mogoče razreševati težkih problemov. In moje sporočilo je bilo, da sodelovanju in ne izključevanju. Vemo, da se pripravljajo zopet sankcije zoper Rusijo. Prepričan sem, da to ni prava pot, da samo sodelovanje je lahko odgovor na vse grožnje, s katerimi se v tem trenutku soočamo. Vemo pa, da te grožnje so kar precej pereče, zlasti v naši soseščini zaradi Ukrajinske krize, Libije, Iraka, Sirije, Islamske države, terorizma, masovne migracije. Tako, da dejansko si ne predstavljam kako razrešiti vse te probleme brez tvornega sodelovanja. Z izključevanjem sigurno ne bomo razrešili teh problemov.” Na novinarsko vprašanje ali bomo ruske prijatelje uporabili tudi pri uveljavitvi arbitraže Erjavec pravi: ” Ni potrebno. Glejte mednarodno pravo velja, zlasti pa velja to med članicami Evropske unije. Hrvaška bo slej ko prej spoznala in primorana, da bo spoštovala arbitražno odločbo.” Na konkretno vprašanje ali je Slovenija bolj proruska ali proameriška država, se kaj spreminja v odnosih, Erjavec odgovarja: “Ko slišim, da sem enkrat proruski enkrat proameriški, pomeni, da je slovenska zunanja politika uravnotežena”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    Hribouc 7 let

    Kako bo politika do Rusov in Jenkijev uravnotežena, če je Erjavc zglajzov do fula, blebetač?

  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Realno,Kučan inErjavec dva glavna rusofilsko idajalska levaka,kriva zato ,da bomo Slovenci sHrvati spušili vse,arbitražo zataknili nekam in nato utihnili.Ja samostojna Slovenija pač ni intimna opcija levakov oni rabijohlapčevanjeBeogradu ta pa Moskvi.
    Kratko pa vlečeslovenski narod.

  • comment-avatar
    Vlado77 7 let

    Če se ne motim je to prijateljstvo s Rusi (Putinom) že škodilo Sloveniji. ZDA je bolj naklonjena Hrvatom kot nam. Ni izključeno , da se je arbitraža iztekla tako kot je. Erjavčeva izjava je spet ena tistih , ko se je ponudil za posrednika med EU in Rusijo. Mi ne moremo imeti uravnoteženo politiko , ker smo člani NATA in EU . Se pravi , da enako spoštujemo mnenja in usmeritve organizacij kjer smo člani in Rusije! Kljub temu , da smo imeli velike težave s bivšo jugo in odcepitvijo podpiramo Ruse ,ki so napadle Ukrajino! Razen tega je na Vršiču več Ukrajinskih vojakov kot Ruskih . Če bi želeli biti povezovalni ,bi morali povabiti tudi Ukrajinske voditelje. Ker pa je naš vrli Erjavec skoraj zaljubljen v Lavrova , to seveda ni mogoče. Če nismo dovolj kritični do delovanja Rusije v Donbasu in Krimu pa še Čečenji, Gruziji potem v resnici obračamo politiko odcepitve Slovenije od YU in nekako damo prav Putinu ,ki želi ponovno združiti države v SSSR – seveda pod komando Moskve.