Plenković Merklovi: Odločitev Arbitražnega sodišča se nas ne tiče, pustite, da sami rešujemo spore! Milanović trdi, da je bil Piranski zaliv ugrabljen Italiji! – TOPNEWS.si

Plenković Merklovi: Odločitev Arbitražnega sodišča se nas ne tiče, pustite, da sami rešujemo spore! Milanović trdi, da je bil Piranski zaliv ugrabljen Italiji!

Plenković Merklovi: Odločitev Arbitražnega sodišča se nas ne tiče, pustite, da sami rešujemo spore! Milanović trdi, da je bil Piranski zaliv ugrabljen Italiji!

Predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković je kljub vsemu komentiral današnjo odločitev Arbitražnega sodišča: “Današnja arbitražna odločitev nas na noben način ne obvezuje, niti je ne nameravamo izpolniti.”

Hrvaška je svojo odločitev sprejela točno pred 23-imi meseci v Saboru, s konsenzom, iz jasnih razlogov”, je dejal Plenković.

plenkovic1

“Prišlo je do kontaminacije celotnega arbitražnega procesa. Hrvaška je izstopila iz procesa. Slovenska agentka in sodnik sta odstopila in to je bil jasen razlog, da se arbitraža ne nadaljuje”, je dodal Plenković.

“Druge države v mednarodnih odnosih morajo to vprašanje prepustiti Hrvaški in Sloveniji, da spor rešita bilateralno. To je najbolj pomembno in zelo jasno stališče Hrvaške. Pozivam vse akterje na politični sceni, da še naprej zavzemamo enotno stališče.

Slovenija je za nas prijateljska država in želimo po mirni poti reševati vsa odprta vprašanja”, zaključi Plenković.

Na vprašanje novinarjev glede pozivov mednarodne skupnosti, je Plenković ponovil, da pričakuje, da bodo vse države prepustile Hrvaški in Sloveniji, da sami rešujeta svoje spore.

Bivši hrvaški premier in bivši predsednik SDP-a Zoran Milanovič je komentiral odločitev Arbitražnega sodišča v sporu med Slovenijo in Hrvaško.

“Ni arbitražnega sodišča. Odzval sem se zaradi interesa, vendar mi je čudno, da obstaja sploh interes glede te teme. To sodišče je za nas skupina samooklicanih, ki se je zbrala in danes nekaj objavila”, je sporočil in dodal, da je Slovenija drag sosed, vendar ta sodba ne velja.

“Hrvaški sabor je sprejel odločitev, to ni več ingerenca vlade, temveč hrvaškega sabora. To je edina resna odločitev, ki je bila sprejeta konec junija 2015, pri kateri so sodelovali poslanci iz cele Hrvaške in sprejeli enoglasno odločitev na predlog vlade tako, da za nas odločitev te arbitražne komisije ne obstaja”, je sporočil Milanović.

Komentiral sporočila Nemčije in ZDA

“Mi smo tedaj zaradi suma v očitne dokaze, da to ni verodostojen postopek, sprejeli konkretne ukrepe, da bi izstopili iz tega procesa in zaščitili Hrvaško pred takim možnim izidom. Zame ta situacija ne obstaja. Me ne zanima, kaj so odločili, saj nimajo mandata za odločanje. Nekaj so napisali in danes prebrali. Ne želim, da se tolmači, da so arbitri neki prevaranti. Temu bi v Ameriki rekli “mistrial”, pa bi se moralo iti na nek nov postopek ali neko novo telo”, je sporočil in dodal, da te odločitve ni.

milanovic1

Komentiral je tudi, ali lahko ZDA in Nemčija vplivajo na Hrvaško, da spoštuje odločitev in dejal, da to ni možno, saj to ni njihova stvar, temveč bilateralni problem Hrvaške in Slovenije.

“Ključno je, da sta slovenska predstavnika v arbitraži, na kateri se uporabljajo stroga pravila obnašanja, ujeli v prekršku, katerega sta priznala. Zato so gospodje sprejeli odločitev, ki najprej ni pravna. Ta misterij je treba razkriti. To s pravom nima pretirano velike zveze, čeprav temu pravijo arbitraža in v njej sodelujejo ljudje, ki so končali pravno fakulteto. Vi ste s svojim pristankom na arbitražo dovolili eni skupini starejših gospodov, da spreminjajo vašo mejno črto. Mi smo izstopili, saj se je pokazalo, da gre za nečisti posel”, je sporočil Milanović.

Trdi, da je bil Piranski zaliv ugrabljen Italijanom

Milanović je novinarjem dejal, da to ni odločena zadeva in da je bilo ključno to, kar je sam naredil kot premier, ko je izstopil iz arbitraže.

“Slovenci so prekršili pravila igre in so to priznali. Resni ljudje po tem ne delijo kart”, je povedal in dodal, da ne pričakuje incidentov ter, da je bil Piranski zaliv pravzaprav ugrabljen Italijanom, saj tam niso živeli niti Hrvati, niti Slovenci.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    ” Slovenija je za nas prijateljska država in želimo po mirni poti reševati vsa
    odprta vprašanja ” zaključi Plenković.
    Ha. . . ha. . . . .sijajni so ti Hrvatarji ! Kaj je kdo Italiji ukradel , bi se pa lahko pogovarjali !!
    O misterijih pa raje ne bi govorili, a ne ?
    Misterij (lat. ministerium, služba) je srednjeveško dramsko delo, ki obravnava snov iz svetega pisma.
    Saj smo res še v srednjem veku !

  • comment-avatar
    Hribouc 7 let

    Kaj zmore pokazati visoki hrvatarski politik, samo , da totalno zaničuje svojega soseda?
    To pa je golazen visokega kalibra brez primere!
    Kaj Plenković ni srpski Albanec indijanskega rodu Siouxov iz Kamčatke ali je Bolgarski makedonec in bizantinec iz gorovij okoli Banskega na jugu Bolgarije?

    Naši vrli Primorci z Joras Jovotom pa severno krilo borbenih Srbijancev iz Saraorcev, ki so poselili piransko občino, ko so bili Kroati (kravatarji) še v kulturi kamnite sekire v pripjatskih nižavjih in so jih slučajno zavojevali Benečani, sodrga iz Venetije slovenskega rodu ?
    Kako, za Božjo voljo imajo Slovenci kakršnokoli vezo z Piranom?

    Kateri jezik tolče tale Plenkovski?
    Kajkavski (slovenetski) ali Štokavščino (Srbijanski), a?
    ALI SE ZAVEDA, DA NITI JEZIKA NIMA SVOJEGA?
    Vozi se sa dvokolesnim guralom in na sebi ima s pasom pripet dvocevni dopupnik !
    SE BO KRAVATAR KDAJ ODLOČIL KAJ KONČNO JE IN KAJ , ČESA NOČE ZA SVOJE, KI NI NJEGOVO?
    Jebite se za tako prijateljstvo, še Srbijancem ste nas kljub pisnemu dogovoru prepustili in najebali na suho, izdajalci pa taki, zdaj bi še okradli ves slovenski narod! Smrad.