Gej premierka: zakaj je Ana dobra za Srbijo? – TOPNEWS.si

Gej premierka: zakaj je Ana dobra za Srbijo?

Gej premierka: zakaj je Ana dobra za Srbijo?

Portal Blic.rs je objavil zanimiv članek o tem, zakaj je Ana Brnabić dobra za premierko Srbije. Avtorica članka Iva Matinović Jasnić meni, da ima Ana Brnabić nesporne človeške in strokovne kvalitete. Prva ženska premier Srbije je hkrati tudi prva političarka Srbije, ki je javno priznala gej spolno orientacijo, kar je mnoge zmotilo…

V dneh po najavi, da bo postala mandatarka, je v velikem delu javnosti nastopil molk – politični nasprotniki ji niso imeli kaj zameriti, ko gre za vprašanje strokovnosti. Nato pa se je začel valiti oster val nasprotovanj, “gostoljubno” Srbijo je zmotila njena spolna usmerjenost. Tudi lider SNS Aleksandar Vučić se je boril, tudi v svojih vrstah, s tistimi, ki so bili proti njej.

Dragan Marković Palma, Bogoljub Karić, Muamer Zukorlić, posamezni škofi SPC, so poslali tako javna, kot tudi tajna sporočila, da so proti imenovanju Ane Brnabić na funkcijo predsednice vlade. Skupščina Srbije je včeraj začela proces imenovanja nove vlade, ki jo bo vodila prav Ana Brnabić. “Blic” je raziskoval, kakšno sporočilo je z imenovanjem Brnabićeve poslala Srbija v svet? Kaj LGBT skupnost zdaj pričakuje? Kako se bo tradicionalna, konservativna Srbija obnašala s tako odločitvijo?

lgbt srbija 1

Čeprav je v devetih mesecih ministrskega staža pokazala, da je sposobna in je za seboj pustila številne začete, kot tudi zaključene projekte, je za številne v Srbiji dejstvo, da je Ana Brnabić – deklarirana lezbijka – prekrila vse njene kvalifikacije. “Blic” se sprašuje: Ali je to in koliko zares pomembno?

Skupnost LGBT

LGBT aktivisti pričakujejo, da se bo prihodnja vlada v večji meri posvetila reševanju problemov manjšinskih skupnosti.

Vesna Zorić iz Združenja “Egal” poudarja, da so pričakovanja velika, vendar vprašanje je, ali bo vprašanje statusa LGBT populacije imelo prioriteto izvršne oblasti.

“Pričakujemo, da bo obramba LGBT skupnosti postavljena na dnevnopolitični nivo. Glede na to, da bo tema gej premierke v naslednjih dneh v središču dogajanja, je od nas aktivistov odvisno, koliko bomo uspeli to izkoristiti,” meni Zorićeva.

Sanja Nikolin iz Ženske platforme je povedala, da ta organizacija pozdravlja dejstvo, da je na čelu vlade ženska in to deklarirana lezbijka, kar predstavlja ohrabritev za vse pripadnike LGBT usmeritve.

“Nimamo novih, temveč stara pričakovanja s strani nove premierke. Na mizi bivšega premiera je naš predlog novega Zakona o rodni enakopravnosti in ta zahteva ostaja tudi pred novo predsednico vlade. Z veseljem ji bomo predstaviti naše prioritete, ki zadevajo vladavino prava, nediskriminacijo, boj proti nasilju nad ženskami…, ” pravi Sanja Nikolin.

Kaj pravijo analitiki

Mnenja strokovnjakov za odnose z javnostmi o tem, kaj mandat Ane Brnabić pomeni za imidž Srbije izven meja države, so deljena.

Ustanovitelj in direktor PR agencije “Komunis” Ivan Stanković meni, da je za imidž v mednarodnem okolju, imenovanje gej premierke odlična poteza.

lgbt srbija 5

“Sijajna poteza. Po dolgem času gre iz Srbije v svet pozitivno sporočilo, kaže na to, da so prisotni toleranca in enakopravnost, kar je s stališča marketinga sijajno. Poleg tega, je Ana Brnabić neobremenjena z aferami, ne spremljajo jo zgodbe o korupciji, zamegljeni posli,” zaključi Stanković.

Lastnik PR agencije “Pragma” Cvijetin Milivojević pove, da mora imeti država dober mednarodni PR, vendar, če je to končni učinek imenovanja Brnabićeve, potem od tega Srbija ne bo imela nič.

“Svetovni mediji so poročali o imenovanju gej premierke v mali, konservativni Srbiji kot redkost, nihče ni ocenil, da gre za strokovnjakinjo, za katero stojijo neki resni rezultati. Ni bistveno, da se piše karkoli, temveč je pomemben kontekst. Končno, z vztrajanjem na tem, da je nova premierka gej, se lahko ustvari še večji odpor pri večinski populaciji,” meni Milivojević.

Konservativna Srbija

To vprašanje je bolj zapleteno. Njena strokovnost in človeške kvalitete tukaj padejo v drugi plan, zaradi njene spolne usmeritve. Celo nekaj ekstremnih škofov SPC je v zadnjih tednih lobiralo preko različnih kanalov, da bi zmanjšali možnosti dozdajšnje ministrice državne uprave, da bi prišla na čelo vlade. To morda najbolj pove, koliko so posamezne tokovi in konservativni deli družbe težko sprejeli Vučićevo izbiro.

lgbt srbija 4

Oglasil se je tudi Dragan Marković Palma, ki je dejal, da ne bo glasoval za njeno izvolitev in da “Ana Brnabić ni njegov premier”. Enako, kot so sporočile tudi številne desničarske usmeritve.

Profesor Bogoslovne fakultete Dimitrije Kalezić je povedal, da “mandatarka ni na ta položaj prišla kot gej, niti kot antigej”.

“Veste, koliko moralno primernih ljudi imamo, ki so hkrati nesposobni? Vprašanje je, za kaj je izbrana. Razumem kritike in tiste, ki temu oporekajo, vendar, nič od tega ni diskvalificirajoče. Niso je izbrali za državno predstavnico za dviganje uteži, temveč za vodenje vlade in če bo to dobro opravljala, bo to potrebno ceniti,” pravi Kalezić.

To ni del mojega življenjepisa

Ko je postala ministrica, je Ana Brnabić dejala, da ne želi potencirati svoje spolne usmeritve.

“To ni moja karakterna lastnost, to ni del mojega CV-ja, vendar tega ne skrivam. Mislim, da ljudje na to ne bodo usmerjali pozornosti, temveč, da me bodo kritizirali ali podpirali zaradi tega kar delam,” je dejala tedaj Brnabićeva.

Peti gej premier

Ana Brnabić bo šele peti deklarirani gej premier na svetu v sodobni zgodovini. Prva, ki je javno priznala, da je homoseksualka, je Johanna Sigurdardottir, premierka Islandije od februarja 2009 do maja 2013. Za njo se je ojunačil Elio di Rupo, bivši premier Belgije (december 2011-2014). Poleg obeh omenjenih se samo še dva aktualna premierja javno deklarirata kot homoseksualca. To sta premierja Luksemburga Xavier Bettel in Irske Leo Varadkar.

Biljana Srbljanović: Zakaj mi nismo Ano…?

lgbt srbija 3

Dramska pisateljica Biljana Srbljanović je v petek ostro zamerila delu opozicije zaradi diskriminacije mandatarke Ane Brnabić, ki ji očitajo, daje “homopremierka” in “bipolitičarka”.

lgbt srbija 2

“To, ker ji fašisti, “degeneriki”, lokalni šerifi vodnih parkov, prevaranti in nacionalni lopovi zamerijo spol in številko, mi je jasno, vendar da jo demokratska opozicija diskriminira na tak način, je pravi kazalec, kje je naša politika, javni diskurz in stanje zavesti,” je napisala Srbljanovićeva na svojem Facebook profilu.

Na inauguraciji predsednika Vučića se je Ana Brnabić fotografirala s prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem in patriarhom Irinejem. V nekaj urah se je fotografija razširila po družbenih omrežjih, komentarji so bili različni…

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    “ Pričakujemo, da bo obramba LGBT skupnosti postavljena na
    dnevnopolitični nivo. Glede na to, da bo tema gej premierke v naslednjih
    dneh v središču dogajanja, je od nas aktivistov odvisno, koliko bomo
    uspeli to izkoristiti,” meni Zorićeva.”

    No, tole je že slab znak za samo kandidatko. Verjetno je sposobna ženska. A se ji bodo za pete obesili vsi takile, ki menijo, da se jim godi krivica.

    ” Nimamo novih, temveč stara pričakovanja s strani nove premierke. Na mizi
    bivšega premiera je naš predlog novega Zakona o rodni enakopravnosti in
    ta zahteva ostaja tudi pred novo predsednico vlade.”

    Tudi tole kaže s čem se bo morala ukvarjati.