Prvi Asadov intervju po ameriškem napadu na Sirijo: Američani in teroristi so si izmislili zgodbo o kemičnem napadu – TOPNEWS.si

Prvi Asadov intervju po ameriškem napadu na Sirijo: Američani in teroristi so si izmislili zgodbo o kemičnem napadu

Prvi Asadov intervju po ameriškem napadu na Sirijo: Američani in teroristi so si izmislili zgodbo o kemičnem napadu

Predsednik Sirije Bašar el Asad je dal prvi intervju za Agencijo France Presse po ameriškem raketiranju vojaške baze v Siriji, ki je bil objavljen 18. aprila. Asad je dejal: Kemični napad na Kan Šeikun je bil fabriciran. Trenutno se pogovarjamo z Rusi o sodelovanju v mednarodni preiskavi, ki bi morala biti nepristranska. V Siriji ne obstaja vladavina družine Asad. Tillerson sanja oziroma halucinira. Sirijska vojska nima kemičnega orožja. V času šest let trajajoče vojne v Siriji so bile ZDA neposredno vpletene v podporo teroristom povsod v Siriji, vključujoč tudi ISIS, fronto Al Nusra in vse ostale podobne frakcije, to je jasno in to je dokazano.

Do tega trenutka še nihče ni raziskal, kaj se je zares tega dne zgodilo v Kan Šeikunu. Edini vir informacij je Al Kaida, vendar tega mi ne moremo jemati resno. To je sporočil sirski predsednik Bašar el Asad v prvem intervjuju, ki ga je dal za AFP po nedavnem kemičnem napadu, zaradi katerega je ameriški predsednik Donald Trump ukazal raketni napad na vojaško letalsko bazo v Siriji.

Ali ste ukazali kemični napad na Kan Šeikun? Vi trdite, da je bil fabriciran?

Definitivno mislimo, da je fabriciran. Mi ne posedujemo nikakršnega kemičnega orožja, izročili smo ga pred nekaj leti. Tudi celo, če bi ga imeli, ga ne bi nikoli uporabili in ga tudi nikoli nismo. Obstajajo številne nelogičnosti v zvezi s tem – zakaj bi ga uporabili v trenutku, ko je začela sirska vojska hitro napredovati in ne recimo, deset dni pred tem, ko so bili teroristi v prednosti na številnih frontah? Zakaj bi ga uporabili proti civilistom in ne proti teroristom, proti katerim se borimo? Do tega trenutka še ni nihče raziskal, kaj se je zares tega dne zgodilo v v Kan Šeikunu, edini vir informacij je Al Kaida, vendar mi tega ne moremo jemati resno. Naš vtis je, da je Zahod, pretežno ZDA, delal z roko v roki s teroristi in da so oni fabricirali celotno zgodbo.

Trump je spremenil stališče glede vas in Sirije, čutite, da ste izgubili potencialnega partnerja? Kaj sedaj menite o njemu in ali pričakujete nov napad?

V kolikor bodo resni v boju proti teroristom, bomo partnerji in to velja ne samo za ZDA, temveč za vse, ki želijo sodelovati v tem boju. Medtem pa ponavljam, naša trditev, da delajo z roko v roki s teroristi, je imela svojo potrditev v tem, da so nekatere od njihovih izjav zagovarjale ISIS in bile uperjene proti sirski vladi in vojski. Dejali so, da ISIS nima kemičnega orožja. Tako, da ne moremo govoriti o partnerstvu med nami. Vendar zadeva pravzaprav ni v ameriškem predsedniku, temveč v režimu, v “vladi iz sence”, ki je v Ameriki ostala nespremenjena, predsednik pa je samo igralec v njihovem gledališču. Vse dokler so ZDA vodene s tem kompleksom vojaške industrije, bank in takšne “vlade iz sence”, seveda pričakujem, da lahko pride do novega napada.

Se boste vi ali Rusi maščevali, če pride do tega?

Če želite govoriti o maščevanju, potem bi govorili o raketah, ki prihajajo iz oddaljenosti več sto kilometrov, kar je zunaj našega dosega. Pravzaprav, resnična vojna v Siriji ni vprašanje raket, temveč gre za vprašanje podpiranja teroristov. To je najnevarnejši del te vojne in naš odgovor na to je od prvega dne enak – uničiti teroriste povsod v Siriji. Ko bomo to rešili, ne bomo skrbeli o ničemer drugem.

Ali boste sprejeli preiskavo o kemičnem napadu in ali boste odstopili v kolikor obtožijo vlado?

Če obtožijo ali če dokažejo? Saj jo že obtožujejo in če pod “oni” mislite na Zahod, nas ne skrbi za Zahod. Če pa mislite na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja in če dokažejo, da je do napada prišlo, potem moramo raziskati, kdo je dal ukaz za to. Mi za kaj takega nimamo sredstev, niti želje. Od leta 2013, ko smo imeli prvi napad teroristov na sirsko vojsko s kemičnimi projektil, smo zahtevali preiskavo in zahtevali smo jo vsakič, ko je prišlo do takih napadov ali obtožb. Trenutno se pogovarjamo z Rusi o sodelovanju v mednarodni preiskavi, ki bi morala biti nepristranska.

Ali so vas Rusi opozorili pred napadom?

Ne, niso nas opozorili, saj niso imeli časa. Američani so jih poklicali morda nekoliko minut pred izstrelitvijo raket, nekateri pravijo tudi kasneje, saj je potreben čas, da rakete dosežejo vojaško bazo. Imeli smo nekaj indikacij, da se bo nekaj zgodilo, tako da smo v naprej sprejeli vojaške ukrepe.

Američani so poročali, da je uničenih 20 odstotkov letalskih sil?

Ne vem, kakšen je kriterij, kaj je za njih 20 odstotkov? Število letal? Kakovost? Ne vem, kaj s tem mislijo. Ko smo skupaj z Rusi govorili o nekaj uničenih letalih, večina jih je pravzaprav starih, nekatera tako in tako niso bila aktivna. Dokaz temu je, da smo po ameriškem napadu nadaljevali boj proti teroristom po vsej Siriji. Zato nismo imeli občutka, da je to imelo večji vpliv na naše zmožnosti.

Vaša vlada je na začetku dejala, da ste zadeli skladišče kemičnega orožja?

To je možno, saj ko napadate katerokoli tarčo, povezano s teroristi, ne veste, kaj je v njej. To je, torej, ena od možnosti, vendar je v nasprotju s “tajmingom” objave vesti o tem in to ne samo zato, ker so teroristi to objavili zjutraj, temveč tudi zato, ker so mediji objavili napad nekaj ur pred samim napadom. Kako so oni to vedeli?

Postopoma ste potiskali upornike v Idlib, ali načrtujejte še kakšen napad? Prav tako, ste dejali tudi, da je Raka prioriteta, ali so sile, ki napredujejo do mest večinoma Kurdi – se ne bojite, da boste izključeni iz osvobajanja Rake?

Napadli bomo teroriste kjerkoli, v Idlibu ali nekem drugem mestu, vprašanje “tajminga”, tudi prioritete sodijo med stvari, ki zadevajo vojsko in o njih se lahko razpravlja na vojaškem nivoju. Mi podpiramo vsakega, ki želi osvoboditi mesto pred teroristi, vendar to ne pomeni, da mora biti osvobojeno ozemlje pod okupacijo ameriških sil, na primer. Tako, da ni jasno, kdo bo osvobodil Rako. Mi poslušamo samo o domnevnem osvobajanju, vendar se to ne dogaja na terenu. To je, lahko potem rečemo, hipotetično vprašanje, saj se nič konkretno ne dogaja.

Po šestih letih, mar niste utrujeni?

Edina stvar, ki bi lahko izvedla pritisk nad nami, ni politična, ni vojaška, temveč humanitarna situacija v Siriji, vsakodnevno prelivanje krvi in trpljenje. To je edina boleča zadeva, ki nas lahko utrudi. Vse dokler govorite o politiki, o odnosih z Zahodom – ne, sploh ne občutim utrujenosti, saj mi branimo našo državo. To, kar mi preprečuje spanec, je človeška interakcija med menoj in sirskimi družinami, neposredna ali posredna.

Ne vidite Kan Šeikun kot veliko oviro? Prvič po šestih letih, ZDA napadajo vašo vojsko, potem pa ameriški državni sekretar Rex Tillerson izjavi, da se vladavina družine Asad zaključuje.

V Siriji že ne obstaja vladavina družine Asad. On sanja oziroma recimo temu, da halucinira. V resnici, tekom teh šestih let, so bile ZDA neposredno vpletene v podporo teroristom povsod v Siriji, vključujoč tudi ISIS, fronto Al Nusra in vse ostale podobne frakcije, to je jasno in to je dokazano. Če želite govoriti o neposrednih napadih, pred nekaj meseci je prišlo do nevarnejšega napada od tega, zdi se mi, nekaj tednov pred Obaminem odhodu. To je bilo v Deir el Ezoru, ko so Američani napadli strateško pomembno goro – to je bila sirska baza in to je pomagalo ISIS, da jo prevzame. Če ne bi bila sirska vojska dovolj močna, bi mesto sedaj bilo v rokah ISIS-a, kar pomeni neposredno zvezo med Deir el Ezorom in Mosulom v Iraku, kar bi bila njihova strateška zmaga. Tako, da je bila ameriška vlada tu direktno vpletena. Zakaj so tokrat direktno napadli? Zato, ker so teroristi na tem območju doživljali zlom.

Če pravite, da vi niste dali nobenega ukaza, ali je možno, da je napad s kemičnim orožjem izvedel neki del vojske?

Celo če bi obstajali taki elementi v vojski, vojska nima kemičnih sredstev. Poleg tega, oni ne morejo poslati letala na podlagi svoje volje, četudi bi želeli. To je letalo in ne mali avtomobil, s katerim se vozite od mesta do mesta. Prav tako, je sirska vojska urejena, ima svojo hierarhijo, jasno verigo poveljevanja, zato se takšen scenarij ni nikoli zgodil tekom zadnjih šestih let vojne v Siriji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Če človek nebi poznal zločinske familija Assad ;bi se mu še milo storilo:

    • comment-avatar
      Solo 7 let

      In ti seveda osebno poznaš njegovo familijo, zato iz prve roke veš, da gre za hude zločince, vključno z njegovo ženo in majhnimi otroki?… Vse kar v resnici veš o Asadovi familiji, si izvedel iz dominantnih medijskih trobil, ki dokazano ves čas lažejo in manipulirajo. Dokazano seveda lažejo tudi o Siriji in Asadu. Resnica je pa ta, da je Asad edini na Bl. vzhodu, ki se zares bori proti ISIS (in ostalim izraelsko-ameriškim terorističnim plačancem) in edini, ki ščiti kristjane in civiliste v Siriji pred islamskim klanjem.
      Ti si pa navaden opranoglav zmanipuliran tepec, ki kot papagaj ponavlja laži, ki si jih slišal na dominatnih (židokomunističnih) medijskih trobilih.